Kiállítás része lett a PET Kupa a Hulladék Akadémián

Kiállítás része lett a PET Kupa a Hulladék Akadémián

Az űrszeméttől a komposztálásig – minden, amit a hulladékról tudni érdemes
Gyakorlati megoldások egy új kiállításon, a Hulladék Akadémián

A hulladék az a téma, ami mindenkit érint és mindenkinek megvan róla a saját, határozott véleménye. Mégis naponta hozunk vásárlásaikkal olyan döntéseket, amelyek eredményeképpen púpos lesz otthon a kuka. A Hulladék Akadémia arra vállalkozik, hogy megtanítson bennünket a hulladék csökkentésére és ezáltal javuljon hazánk ökológiai lábnyoma. A nagyszabású környezetvédelmi kiállítás és kampány tippeket ad és megoldásokat tár a látogató elé, játékos és interaktív formában.

Számos közvélemény kutatás készült már a témában, melyek rámutatnak a kényes pontra: az emberek nagy része úgy tartja magáról, hogy szelektíven gyűjt és környezettudatos. Amikor azonban a dolgok mélyére nézünk, kiderül, hogy kevés gyakorlati alkalomból általánosítunk, és korántsem napi szintű rutinként szelektálunk. Az adatok azt mutatják, hogy a hulladékok 17%-a kerül szelektív gyűjtőbe és 67%-a hulladéklerakóra. Pedig évről-évre több lehetőségünk van hulladékaink megfelelő elhelyezésére, hiszen elindult a házhoz menő gyűjtés, várnak bennünket a hulladékudvarok, és épülnek az újrahasználati központok, az úgynevezett reuse centerek.

hulladek_akademia2

„A Hulladék Akadémia egy olyan hiánypótló kezdeményezés, amely rendkívül látványos és emberközeli módon világít rá korunk egyik legnagyobb problémájára. A színes és interaktív tárlat könnyen, érthetően és érzékelhetően mutatja be azokat a lehetőségeket, amelyeket kihasználva nap mint nap egyenként is hozzájárulhatunk a hulladékok keletkezésének megelőzéséhez. Ez egy “bölcs” kiállítás, melyet végigjárva megtanulhatunk hatékonyabban bánni a bennünket körülvevő értékekkel.” – mondta a kiállítás megnyitóján Búsi Lajos, a támogató OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság mb. főigazgató-helyettese.

„A legjobb hulladék, ami nem is keletkezik!” – hívja fel a figyelmünket a tárlaton az Ökokakas, aki az Akadémia házigazdájaként mindig jó tanácsokkal lát el minket. Most is igaza van, mert tényleg az a legjobb megoldás, ha egyszerűen csak kevesebb csomagolt terméket vásárolunk, s mindemellett még komposztálunk is! Ezzel és ügyes szelektálással egyharmadára csökkenthetnénk az otthoni hulladék mennyiségét. De hogyan komposztáljunk a hatodik emeleten és hogyan csökkentsük a csomagolóanyagok mennyiségét? A Hulladék Akadémián ezekre a kérdésekre is választ kapunk, hogy ezután bölcsebben sáfárkodjunk értékeinkkel.

A kiállításon történeti áttekintést láthatunk, megismerkedhetünk az emberiség és a hulladék történelmével, megtudhatjuk, hol vannak hazánkban is úszó szemétszigetek, kipróbálhatjuk milyen egy szelektív hulladék-válogatósoron dolgozni, és elcserélhetjük kanapénkat, elajándékozhatjuk felesleges tárgyainkat is. Ebbe a nagyszerű kiállításba kapcsolódott be a Pet Kupa koncepciója, helyet kapva a kezdeményezés bemutatására és egy kisebb installációval részt vállalva abban, hogy a gyakorlatba is bemutassuk, milyen hulladékokat vadászhat ki egy lelkes Pet Kalóz a szeretett folyóból vízi túrázás közepette. Újragondolt installációk, játékok és infografikák színesítik az élményt, amelyet szakmai tárlatvezetés tesz teljes egésszé.

hulladek_akademia4
Az ingyenes kiállítás első, budapesti állomása az ELTE Lágymányosi kampuszának aulájában várja az érdeklődőket február 19-ig, majd április végéig további 5 vidéki helyszínen tekinthető meg az ÖKO-Pack Kft. szervezésében, a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában működő OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság támogatásával.

Az Akadémia megtekintése kb. 45-50 percet vesz igénybe, melyen ingyenes szakmai tárlatvezetést biztosítunk. Hívjuk és várjuk oktatási intézmények oktatóit, diákjait az Akadémia megtekintésére! 

A kiállítás készítői
ÖKO-Pack Kft., Valyo Egyesület, Cellux Csoport
www.okopack.hu


Dóra Szilvia