Gyorsjelentés Kisköréről

Gyorsjelentés Kisköréről

Hankó Gergely a gyors-reagálású csapat egyik kapitánya lent járt Kiskörénél és arra volt kíváncsi, ott mi történik a Tisza által Ukrajnából és Romániából szállított hatalmas mennyiségű hulladék szigetekkel. Délután sötétedés előtt ért az erőműhöz, így készített néhány fényképet, ami döbbenetes látványt nyújt a kapuknál, ahogy az uszadék feltorlódik Kiskörei erőmű oldalában.

A Kiskörei Vízlépcső

Mint ahogyan azt korábban gondoltuk, illetve a vízügyes kollégák tájékoztattak, az uszadék nagyja átengedésre került, mert a duzzastással kettéválasztott felvíz és az alvíz között akkora a szívóhatás hogy a zsilip alatt kiszippantja az alvíz az uszdékot. Így itt nem gyűlt össze akkora mennyiség mint Tiszalöknél, hanem elszivárgott…A fotókon látszik hogy a zsilip fölötti felvízben és a zsilip alatti alvízben is még komoly mennyiségek vannak, ezek majd a nyomás csökkenésével kiszabadulnak a víz szorításából és elúsznak. A zsilipnél a vízről nincs lehetőség a letermelésre mert a felvízben méteres örvények, az alvízben óriási jakuzzihoz hasonlatos feltörő víztömegek nehezítenék a munkát. Bármilyen letermelésre alkalmas eszközt ezen a helyen lehetetlen rögzíteni.

A KÖTIVIZIG szakembere megmutatta fotókon, hogy szoktak takarítani évente. Minden évben jön egy vagy két hullám. Úszó tutajra ráállított markolóval emelik ki az uszadékot, uszályba termelik, uszályból partra markolózzák és szelektálják. A fa értékesítésre kerül, a hulladék a Remondishoz kerül, az apródarabos komposztot pedig lerakják a töltés mellé.

 

Ezek a kármentesítések évi 2-10 millió forintba kerülnek nagyságtól függően…

 

A hulladékszigetek következő állomása: Szerbia, Törökbecse Vízerőmű


Horányi Tibor