Kiállítás

Kiállítás

A PET Kupa kiállítás egy száz négyzetméteres installáció, amely hatásosan és a modern tudománykommunikáció eszközeivel mutatja be a látogatóknak a tiszai hulladékszennyezést és a szervezők erőfeszítéseit a probléma felszámolására.

 

A kiállítás hátterét egy óriási tiszai grafika adja, mely bemutatja a Tiszát, annak értékeit és a szennyezés, illetve a PET Kupa missziójának tudnivalóit, miközben megismerkedhetünk az elmúlt évek hajós flottáival. A bemutatott tárgyak egytől-egyig a Tisza árteréből kerültek ki. Láthatunk itt gumikacsát, cipőket, hulladékkal egybenőtt növényeket és nem utolsó sorban a zsurki hulladékfalat: az egyik hulladékrégészeti expedíció során egy több száz kilós tiszai partfal metszetet hoztunk el Zsurk község határából, ahol a szemét egybenőtt magával a partfallal:

Az installáció megalkotásánál a kis ökológiai lábnyom alapvető szempont volt. Ezért a posztamenseket a Schneider Electric hulladék raklapmagasítóiból készítettük és ez adta a PET puffok alapanyagát is. A PET függöny és a puffok ülőfelülete az FKF Zrt. Guinness-rekord kísérletéből származó palackokból készült, így ezek a palackok már harmadszorra kerültek felhasználása.

Kiállításunk célja, hogy felhívjuk a figyelmet a hazai vizek védelmének fontosságára, miközben önkénteseket és cégeket verbuváljunk az évközi szemétszedésekre és a nyári PET Kupa versenyre. Az installáció az Ökoindusztrián debütált, járt már a Felfedezők Napján és Ópusztaszeren is. Ismeretterjesztő kisfilmjei és egyes részletei bekerültek a Hulladék Akadémia kiállításába. A tartalmakat folyamatosan fejlesztjük, a kiállítás egészben vagy részleteiben is kölcsönözhető. Szívesen bemutatjuk olyan cégeknél, amelyek társadalmi felelősségvállaló programjában kiemelt a környezetvédelem. Várjuk kiállító partnerek jelentkezését!

A PET Kupa kiállításának létrehozását a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság támogatta.