Monitoring

Monitoring

Az éves PET Kupa verseny és szemétszedés mellett megkezdődött a súlyosan szennyezett területek szisztematikus felmérése és lokalizálása. Úgy éreztük, hogy ha nem ismerjük pontosan az ellenséget, akkor nem is tudunk fellépni ellene hatékonyan. A hulladékmonitoringot a szervezők és az önkéntesek végzik egy mobil applikáció segítségével (Trash Out). Ezt bárki letöltheti és használhatja, így könnyen és átláthatóan kezelhetőek a helyszínek és a mennyiségek. Év közben ezekre a helyszínekre szervezünk szemétszedő és csapatépítő akciókat (BELINKELNI CSAPATÉPÍTŐT). Szervezetünk dedikált tagja lett a monitoring applikációnak, így akár Te is csatlakozhatsz a “PET CUP” csapathoz és a mi zászlónk alatt is vihetsz fel szeméthegyeket a rendszerbe.
Töltsd le és szállj szembe Te is a szeméthegyekkel:IOS app   ANDROID app   WINDOWS app

 

Eddig több mint 60 helyszín szennyezettségét mértük fel a Felső-Tiszán, melyből 21-et már meg is tisztítottunk a sok segítő kéznek köszönhetően. Ehhez a tevékenységünkhöz próbálunk további pályázati forrásokat és támogatókat toborozni, hogy hatékonyabb és szervezettebb legyen a munka. Eredményeinket a vízügyi igazgatóságok is felhasználják, mert nekik sincs komplex adatsoruk és információjuk a helyzet súlyosságáról.

pet-kupa-palack-hulladek-tisza-tisztitas-illegalis-hulladek-csapatepitesonkentes munka tisza hulladék petkupa

Az eddigi egyik legkomolyabb hulladék monitoring bevetésünket a Büchl Hungária Kft. támogatásának köszönhetjük, aminek keretében a Sonar Búvárcsoport szakmai vezetésével egy 80 kilométeres szakaszt tudtunk feltérképezni.  Az ennek keretében talált egyik legsúlyosabban szennyezett helyszínt az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság támogatásának köszönhetően meg is tudtunk tisztítani.

Az ártéri hulladék környezetében lévő víz-, és iszapmintát a Wessling Hungary Kft. vizsgálta be, melyből kimutatták, hogy ftalátot, azaz a műanyaggyártás egyik melléktermékét lelték fel a mintákban, a megengedett határérték kétszeres mennyiségében!

vizminta-wessling-petkupa-tisza

Szeretnénk tovább folytatni a monitorozást és a kutatást, s ehhez a Te segítségedre is szükségünk van! Támogass minket, vagy add hírül kezdeményezésünket. EGYEDÜL NEM MEGY, DE SOKAN VAGYUNK! HAJÓÓÓÓRA!

Üdvözlettel:
A PET Kupa Admiralitás
petkupa@gmail.com

PET Kupa Facebook oldal

www.wessling.huSonar rescue