Palackra magyar!

Palackra magyar!

 

A PET Kupa sikerének kulcsa, hogy egy olyan nehéz és veszélyes feladatot, mint amilyen a szemétszedés, szórakoztató, inspiráló, csapatépítő tevékenységgé, életre szóló kalanddá tesz.

pet-kupa-jand-sziget-takaritas-5

 

A PET Kupa az első, és tudomásunk szerint egyetlen olyan kezdeményezés a világon, ami a környezetszennyező anyagok felhasználásával küzd a környezetszennyezés ellen.

pet-kupa-jand-sziget-takaritas (1) (1280x854)

 

A PET Kupa az elmúlt években közel 10 tonna szennyező anyagot távolított el a Tiszából, és több mint 60 súlyosan szennyezett parti területet derített fel, melyekből 20-at teljesen meg is tisztított.

trashout

 

A PET Kupának köszönhetően eddig több mint 30 hulladékhajó épült, helyi közösségek csatlakoztak a környezetvédelmi erőfeszítésekhez, és a filmeknek köszönhetően ezrekhez jutott el a hír, hogy a Tisza segítségre szorul.

dsc01887

 

“Köszönjük, hogy érdeklődsz a PET Kupa iránt. Ez valóban nagy kaland, de ahhoz, hogy el tudd dönteni, hogyan csatlakozhatsz hozzánk, a legjobb az lesz, ha megismerkedsz a kezdeményezésünkkel. Van ugyanis egypár dolog, amit nem árt, ha tudsz, még mielőtt magad is felvennéd a kesztyűt, és beállnál a hétpróbás PET Kalózok közé.” – a PET Kupa szervezői

10492004_436491336499760_1218556281401489388_n

Mivel küzdünk?

A PET Kupa azért jött létre, mert a Tiszán rendszeressé vált a műanyag zajlás, vagy PET palack áradat. A szennyezés időnként olyan méreteket ölt, hogy az ember alig hisz a szemének. Kezdeményezésünk megpróbálja útját állni  az ismétlődő szennyezési hullámoknak, felderíti a legnagyobb lerakóhelyeket, és azon dolgozik, hogy megtisztítsa az árteret és a folyót. A feladat hatalmas, és sokféleképpen kiveheted a részedet a munkából. A tisztább Tiszáért lehet küzdeni a folyón hajózva, iskolákban előadást tartva, a vágóstúdióban ülve, de akár az íróasztal mellett is. Rajtad áll, melyiket választod!

A PET Kupa szakaszai

HULLADÉKGYŰJTÉS: A PET Kupa leghosszabb szakasza, egész évben zajló tevékenység, melynek során önkéntesek, cégek, iskolák, diákok, filmesek összehangolt vagy egyéni akciók során próbálnak minél több hulladékot gyűjteni. A fő cél a folyó, illetve az ártér megtisztítása, valamint a térségben keletkezett otthoni hulladék szelektív gyűjtése és újrafelhasználása. A PET Kupa akkor éri el a célját, ha nem lesz elegendő hulladék a Tiszában a hajós verseny megrendezéséhez. A szervezők ezért ahol csak lehet, csatlakoznak a már meglévő szemétszedő akciókhoz, és a helyi településekkel is felveszik a kapcsolatot, bátorítják őket a gyűjtésben való részvételre, és igyekeznek mindenhol pozitív példákat bemutatni a hulladék kezelésének témakörében.

ÚJRAFELHASZNÁLÁS: Az újrafelhasználási szakasz néhány hetet emészt fel. A PET Kupa abban különbözik más hulladékgyűjtési akcióktól, hogy a teendők itt nem érnek véget a hulladék összegyűjtésével, elhelyezésével. A Tiszából, az ártérből és a környékbeli településekről összegyűjtött hulladék ugyanis látványos átalakuláson megy át, méghozzá a nagyközönség szeme láttára. A PET Kupa során a tiszai hulladékból hajók épülnek, melyek akkor nyerik el a PET hajó címet, ha megfelelnek a rájuk vonatkozó kiírásoknak. A PET Kupa gondoskodik a hulladék összegyűjtéséről, elhelyezéséről, koordinálja a hulladék megtisztítását, újrafelhasználásra alkalmassá tételét, és megfelelő körülményeket biztosít a hajóépítéshez. A hajó építésre nem alkalmas hulladék szelektív elhelyezéséről is a PET Kupa gondoskodik.

FOLYAMI HAJÓS VERSENY:  Ez a PET Kupa legrövidebb szakasza, csupán egy hétig tart, de az online közvetítéseknek, híradásoknak, és a belőle készülő filmnek köszönhetően ez kapja a legnagyobb figyelmet. A verseny az úgynevezett PET hajók között zajlik. Azok a hajóegységek nyerhetik el a PET hajó elnevezést, amelyek úszóképességét teljes egészében újrahasznosított PET palackok adják, melyek részben vagy egészben Tiszából vagy annak partvonaláról származnak, melyek meghajtása kizárólag megújuló energiával (pedál, lapát, vitorla, stb.) történik, melyek építéséhez a rögzítő-ragasztóanyagok kivételével csak és kizárólag használt / kidobott / újrahasznosított alkatrészeket használtak, melyek a PET Kupa nevezési oldalán megadott időben és helyen épülnek fel, melyek legénysége, vagy legénységének egy része a hajóépítést megelőzően részt vállal a Tisza megtisztításában, részt vesz a palackgyűjtéseken és/vagy az építés helyszínén segít a Tiszából gyűjtött palackok megtisztításában és beépítésre alkalmassá tételében. Azok a hajóegységek, amelyek megfelelnek ezeknek a feltételeknek, elnyerik a PET hajó címet, a legénység tagjai pedig a PET Kalóz elnevezést.