3. Pet kupa hajók

3. Pet kupa hajók

A_Petőfi_TV_logójaPETŐFI – vagy stílszerűbben a PETőfi. Erős, nagy PET hajó, amelyet az M2-n nemrégiben indult, fiataloknak szóló szórakoztató műsor, a PETŐFI Televízió stábja épít fel és visz el Vásárosnaménytól Cigándig. Műholdas internetkapcsolaton keresztül a hajó napi tudósításokat fog eljuttatni az érdeklődőkhöz, melyeket a szeméthajón utazó televíziós stáb készít el.

 

 

 

download (1)PREZI – a hazai startup már eddig is több projekttel bizonyította, hogy fontosnak tartja a társadalmi szerepvállalást. Ezúttal saját PET hajót épít, és elhíresült mottójával (“Ideas Matter”) a zászlóján veszi ki a részét a Tisza megtisztításából. A PREZI csatlakozását a PET Kupához gondos felkészülés előzte meg, a cég megvizsgálta a kezdeményezés célkitűzéseit, és végül úgy döntött, hogy 2015-ben a Felső-Tisza-Vidékére is juttat a kreativitásából.

 

 

PETanic – Az Index.hu hírportál klasszikus orrsudárral szerelt hajója, fedélzetén a tavalyi PET Kupán sokat próbált legénységével, akik blogjukon rendszeres híradásokkal jelentkeznek a szennyezés ellen folytatott küzdelem frontvonaláról. A hajó építése annyira környezetbarát lesz, hogy a tavalyi PET hajó bizonyos darabjait is újra fel fogják használni.

 

 

kockalogoPLANET ERROR – a Tilos Rádió csapata, amely környezetvédelmi kérdéseket feszeget minden második héten másfél órában. A zöld ügyekben elkötelezett műsorvezetői gárda, és több Tilosos alkotja majd azt a csapatot, ami rendszeres rádiós bejelentkezéseket is végrehajt a csapat saját PET hajójának fedélzetéről.

 

 

 

 

Screen shot 2015-06-04 at 9.40.44 AMTERMÉSZETFILM FESZTIVÁL – a Gödöllői Természetfilm Fesztivál saját építésű fesztiválhajója, amely a parti megállók alkalmával lehetőséget teremt arra, hogy a folyó mentén élő emberek bepillantást nyerjenek a 2015-ös díjnyertes természetfilmekbe. Igen, filmvetítés lesz a Tisza parton!

 

 

10408106_805859612821646_3417315054846735842_nKAJAK-KENU – Magyar Kajak-Kenu Szövetség – a hazai evezős sportok képviselői azon túl, hogy saját hajót indítanak, Vereckei Ákos többszörös olimpiai bajnok kajakos személyében védnököt is adnak a rendezvénynek. Ákos a kezdetektől fogva nyomon követi a PET Kupa célkitűzéseit, és örömmel elvállalta, hogy idén a kezdeményezés nagykövete is legyen.

 

 

 

 

Tiszai PET Misszió – Méder Áron földkerülő szólóvitorlázó hajója, ami nem áll meg a 3. PET Kupa végállomásán (Cigándon), hanem tovább hajózik Belgrádig. A Tiszai PET Misszió célja, hogy PET hajón végighajózza a folyót, amely önmagában is nagy sportteljesítmény. Áron földkerülő szólóvitorlázóként már bebizonyította, hogy nem riad vissza a kihívásoktól. A tavalyi PET Mester ezen kívül megpróbálja feltérképezni, a Tisza mely szakaszain gyűlt fel a legtöbb műanyag szemét.

 

 

 

downloadSchNECI – a Schneider Electric szigetszentmiklósi raktárának csapathajója, fedélzetén a cég vízisportok és környezetvédelem iránt elkötelezett csapatával. A cég mindennapi működése során is kiemelt figyelmet fordít a hulladék mennyiségének minimalizálására és szelektív gyűjtésére, a PET Kupán való szerepvállalásával pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy nem csak a saját háza táján mer szembenézni a hulladékkal.

 

Kik lesznek a helyi erők?

 

download (1)VÁSÁROSNAMÉNY – a PET hajók építésének színtere. Itt készült a 2014-es kupagyőztes Tisz(t)a PET. A hajót azóta a budapesti BOAT SHOW-n, a Felfedezők Napján és a Gödöllői Természetfilm Fesztiválon láthatták az érdeklődők. A város nem titkoltan a kupa megőrzéséért száll ringbe egy új hajóval, aminek építéséhez felhasználják majd az előző hajó bizonyos alkatrészeit.

 

 

 

 

 

ZsurkZSURK – az innovatív település fiataljai, akik eddig is tevékeny részt vállaltak a szervezésből, most egy kis hajóval kiveszik részüket a szemétszedésből. Zsurk már jóval a PET Kupa előtt is kitüntetett figyelmet szentelt a hulladékfelhasználásnak, és a szelektív hulladékgyűjtésnek, úgyhogy a Kupán való részvétel jól illik a település zöld arculatába.

 

 

 

 

 

downloadCIGÁND – MeglePETés nevű hajójuk indítása egyértelmű kihívás a PET Flotta többi hajója számára, hiszen Cigándon élénk sportélet folyik, és nagyon erős a versenyszellem. Cigánd városa idén harmadszor fogja fogadni a PET Kupa befutó hajóit. Jelmondatuk, “Értékből lendület” arra sarkallta a város vezetőit, hogy kihirdessék: Cigánd a harmadik PET Kupán nem egyszerűen elindul, hanem egyenesen a PET Kupa megszerzésére tör.

 

 

petologiaPETOLÓGIAA Petológia fedélzetén Andics Attila, az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport munkatársa fog evezni családjával.