Sajtóközlemények

Sajtóközlemények

2015. 11. 24.

Tonnaszámra úszik az ukrán hulladék a Tisza magyar szakaszán

A Tisza felső szakasza már apad, a levonuló árhullám azonban a külföldi vízgyűjtőről jelentős mennyiségű kommunális hulladékot szállít. A folyóink tisztaságáért küzdő PET Kupa gyors reagálású csoportja megdöbbentő felvételeket készített a több tonnányi úszó hulladékról, vagy ahogy ők nevezik,  a „hulladék zajlásról”. A hulladék járványügyi kockázatot is jelenthet, illetve védett környezetvédelmi területeket fenyeget, még sincs jelenleg alkalmazható gyakorlat a hulladéktenger megállítására.

hulladék zajlas_2A PET Kupa szakemberei, az előzetesen kapott információik alapján a jándi kikötőnél kezdték a hulladék helyzet felderítését, ahol akkor a medréből kilépő Tisza még nem érte el a tetőzést. A vízen folyamatosan úsztak le uszadék anyagok, köztük rengeteg palack és egyéb – nagyrészt Ukrajnából érkező – háztartási hulladék. Ennek pontos összetételét nehéz megmondani, de mivel egyértelműen lakossági eredetű és nagy mennyiségű hulladékról van szó, feltételezhető hogy sok veszélyes anyagot (olaj, elem, állati tetem, vegyszer, stb.) is tartalmaz a szennyezés. A PET Kupa csapata a zajlás nyomába indult, a tokaji hídról csípték el a jelenséget. Percenként nagyjából 2 darab, 10-30 négyzetméteres hulladéksziget úszott el a tokaji híd alatt, melynek térfogata 30-35 százalékban tartalmaz lakossági hulladékot; elsősorban műanyagot, de felfedezhető volt gumi, üveg és döglött disznó is.

2015.10.14

Hulladékrégészeti expedíciójuk tárgyi emlékeit mutatják be kiállításukon a PET Kalózok

petindustriaTöbb méter magas, hulladékkal csipkézett fal az iszapban. Erre a rendkívüli képződményre bukkantak lelkes önkéntesek, amikor saját építésű hajóikkal eveztek a Tiszán. Nem csoda, hogy felfedezték, hiszen éppen szemetet szedtek a folyón. Évtizedek óta lerakódó tésztás zacskók, műanyag címkék, fogkrémes tubusok és persze megszámlálhatatlan műanyag pillepalack ágyazódott be a tömör iszapba. A magukat PET Kalózoknak aposztrofáló csapat most ország világnak megmutatja a furcsa képződményt. Mindannyian okulhatunk abból, hogy mi minden kerül modern életünkből a természetbe és tudatos fogyasztóként eligazítást kaphatunk, hogyan és hogyan ne bánjunk a műanyag hulladékkal.

2015.07.28

2,5 tonna hulladék begyűjtésével ért véget a 3. PET kupa

Jand_sziget_3Rekordszámú indulóval zajlott az idén a tiszai  PET Kupa, ahol a tizenhat, főként pillepalack hulladékból épített hajó legénysége, 2,5 tonna, azaz több mint  30.000 műanyag palacktól és egyéb hulladéktól tisztította meg a Tiszát. A tisztább környezetnek nem csak a folyó menti települések lakói örülhetnek. A folyó és ártere évszázadok óta különlegesen sokszínű növény és állatvilágnak ad otthont. Az összegyűjtött hulladék elszállítása a napokban befejeződik, amelynek eredményeként az újrahasznosítás is elkezdődik.

2015.06.24

Kiszabadítjuk a Pet kupa szellemét

IMG_3872Vereckei Ákos többszörös olimpiai bajnok kajakozó, a 2015-ös PET Kupa védnöke, ezúttal egy 100%-ban pillepalackokból készült kajakba szállt, hogy felállítsa a magyar gyorsasági rekordot és ezzel felhívja a figyelmet folyóink állapotára. A rekordkísérlethez használt PET hajó, a CsakPET (tervező, építő: Nagy Máté) 2014-ben több mint 100 folyamkilométert tett meg a Tiszán és elnyerte a PET Kupa leggyorsabb hajójának járó címet. Vereckei Ákos 2 perc 36  másodperces eredménnyel futott be a 200 méteres távon.

2015.03.18

PET palackok, reszkessetek!

Újra vitorlát bontanak a pillepalack kalózok
Tisza_PanoramaIdén júliusban a Tiszán harmadik alkalommal indul útjára a PET Kupa. A „legénység” a folyóból és az ártéri erdőkből összegyűjti a műanyag palackokat, majd a hulladékból hajókat épít és nekivág a folyónak. Március 22-én, a Víz Világnapján néhány elszánt kalóz és hajója már készen áll a kihívásra. Mindenki tudja, hogy a műanyag palack milyen könnyedén úszik a vízen. Azt már sokkal kevesebben tudják, hogy milyen pompás hajó építhető belőle. A PET Kupa résztvevői évről-évre megépítik a maguk hajóit. Nem is egyet, hanem egy egész flottát. Vízre szállnak és több mint száz folyamkilométert hajóznak velük a Tiszán. A hajósok PET Kalózoknak hívják magunkat, mert harcban állnak. Annak a hatalmas műanyag palack áradatnak üzennek hadat, amely évről évre elárasztja a Tiszát.