Megcsináltuk!

Elindult a Felső-Tiszai hulladékmentesítési projekt

Több éves önkéntes környezetvédelmi munkánk, figyelemfelhívó akciónk révbe ért.

Kedden került átadásra a Felső-Tiszai hulladékmentesítési projekt Vásárosnaményban, amelyen részt vett Áder János köztársasági elnök, Dr. Pintér Sándor belügyminiszter és Láng István az Országos Vízügyi Főigazgatóság igazgatója is.

Hatalmas megtiszteltetés volt a keddi napon az átadó ünnepségen részt venni, s a PET Kupának, a PET kalózoknak szóló sok-sok köszönetet átvenni Áder János köztársasági elnök úrtól, Pintér Sándor belügyminiszter úrtól, Láng István úrtól az Országos Vízügyi Főigazgatóság igazgatójától és a végtelenül tisztelt és mintaképként szolgáló vízügyes kollégáktól.

Nem tudjuk mikor volt ilyen a történelem során, hogy egy civil kezdeményezés ennyi mindenkit tudott egy közös ügy mögé állítani és 7 év megfeszített munkával, összefogva a gyors megoldást létrehozni. A helyszínen bemutatott géplánc elképesztő tudásról, tapasztalatról és munkáról tanúskodik, amelyet az OVF, a FETIVIZIG, a KÖTIVIZIG munkatársai végeztek el. A hivatástudat és a cél szem előtt tartásával, kreatívan kidolgozott megoldás előtt megemeljük sapkáinkat!

Áder János köztársasági elnök úr is elmondta, hogy elsőként a Tiszán vizsgázhat a nagyon sok magyar ötletből összerakott technológia, ami segít abban, hogy megtisztítsák a hulladéktól a folyót. A vízügyi szakemberek másfél év alatt tervezték meg a hulladékmentesítésben részt vevő gépláncot, valamint biztosították az üzemeltetésükhöz szükséges infrastruktúrát.

Felső-Tiszai hulladékmentesítési projekt Felső-Tiszai hulladékmentesítési projekt Felső-Tiszai hulladékmentesítési projekt Felső-Tiszai hulladékmentesítési projekt Felső-Tiszai hulladékmentesítési projekt Felső-Tiszai hulladékmentesítési projekt

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt, Forrás: Hirado.hu

A köztársasági elnök beszédében azt is kiemelte, hogy „A tiszai PET Kupa kitalálóinak lelkesedése és kitartása eredményeként már más is gyűjteni fogja a műanyag szemetet a folyóról, remélhetőleg nagyobb hatékonysággal és hosszabb időtartamban”. Majd köszönetét fejezte ki a PET Kupa jelenlévő projektvezetőjének, Hankó Gergely ügyvezetőnek, Molnár Attila Dávidnak, a Természetfilm.hu Egyesület elnökének, a szervezőknek, résztvevőknek, vízügyi szakembereknek munkájukért és arra kérte őket, hogy továbbra is közösen munkálkodjanak a Tisza megóvásáért.

FThe Zero Waste Project on the Upper Tisza has started The Zero Waste Project on the Upper Tisza has started The Zero Waste Project on the Upper Tisza has started The Zero Waste Project on the Upper Tisza has started The Zero Waste Project on the Upper Tisza has started The Zero Waste Project on the Upper Tisza has started

Forrás: Duna Múzeum

De nem áll meg a PET Kupa

A rendszer létrejöttével drasztikusan csökkenhet az ártérbe és a lentebbi szakaszokra jutó hulladék mennyisége, de a már ott lévő hulladékbányákat és a Kiskörénél jelenleg is kitermelés alatt álló több ezer tonnányi hulladékot még kezelni kell. 2 támogatással működő projekt van folyamatban a PET Kupa házatáján: Az egyik az idei 2 PET Kupa megrendezését biztosító Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatása, melynek év végéig még zajlik az újrahasznosítást és feldolgozást serkentő része. Ennek köszönhetően kisebb gépeket és egy kis újrahasznosító konténert fejlesztenek a Természetfilm.hu Egyesület szakértői.

2019-ben a Coca-Cola Magyarország a Tisza folyó megtisztítására tett erőfeszítések támogatása mellett döntött. Ennek köszönhetően elindult a Hulladékmentes Tisza projekt, melyhez az anyagi hátteret a cég globális alapítványa, a The Coca-Cola Foundation biztosítja. A támogatás három fő tevékenység költségeit fedezi. Első feladat a műanyag-mentesítés. A Tiszai PET Kupa és az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinálásával az illetékes vízügyi Igazgatóságok nagyszabású clean-up akciókat terveznek határainkon belül több helyszínen is, megcélozva mind a hullámteret, a nyílt víz felületet és az ártéri erdőt is. A második feladat a kutatás. Önkéntesek, kutatók és vízügyi szakemberek GPS jeladókkal követik nyomon a tiszai műanyag palack zajlás lefolyását, és térképezik fel a legsúlyosabban szennyezett területeket. A harmadik feladat, a PET Kupa hulladékkal a hulladék ellen szemléletének megfelelően az összegyűjtött hulladék hasznosításának új és innovatív módjainak feltárása és fejlesztése. Ezen három fő tevékenységet támogatja és egészíti ki a szemléletformálás, melynek keretében kiállítások, szakmai találkozók valósulnak meg és folytatódik az ismeretterjesztő filmek, rövidfilmek és internetes videók készítése is.

További információk: Hulladékmentes Tisza #zerowastetisza #hulladekmentestisza

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium