Magyarországi hulladékgazdálkodási megoldásokat
alkalmazna Kárpátalja

Kedden, február 12-én Ungváron a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal dísztermében hulladékfeldolgozási együttműködési megállapodást (memorandumot) írtak alá a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal és a Magyar–Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara (MUKIK) vezetői között – írja a karpatinfo.net.

A kétoldalú találkozón elhangzott, hogy a MUKIK vezetésével feláll egy konzorcium, melynek a lényege Komplex Hulladékgazdálkodási Program megvalósítása Ukrajnában. Ezen több céggel – ANDRITZ MeWa Kft., Stummer Hungária Kft., MUT Hungária Kft., Zöld Híd Régió Kft., Doktor Terram Kft. – közösen dolgoznak.

Magyar részről jelen volt Gelb Sándor (Magyar–Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara), Vidák Gábor (ANDRITZ MeWa Kft.), Kimmel Mária (Stummer Hungária Kft.), Jámbor László (MUT Hungária Kft.), Hajnal Zsolt (Zöld Híd Régió Kft.), Pelyvás Dániel (Doktor Terran Kft.). A megyét Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ elnöke, parlamenti képviselő, Hennagyij Moszkal, a megye kormányzója és helyettese, Viktor Mikulin képviselte a találkozón.

Az új technológiák alkalmazása a hulladékfeldolgozás terén rendkívül aktuális megyénk számára, ezért nyitottak vagyunk az együttműködésre és tapasztalatcserére más régiókkal szakemberek bevonásával

mondta Hennagyij Moszkal, és kifejtette, meggyőződése, hogy a memorandumban lefektetett célokat és kötelezettségeket teljes mértékben teljesítik a felek.

Brenzovics László többek között kiemelte:

Kárpátalján az egyik legjelentősebb probléma a szemétkérdés, hiszen sem a tárolás, sem a feldolgozás nincs megoldva. Ennek következtében a városok, települések határaiban szeméthegyek halmozódnak fel, s az áradások idején ennek a hulladéknak a jelentős hányada Magyarországra kerül, ahol súlyos károkat és milliárdos költségeket okoz. Ezért fontos ez a mai memorandum. Az Ukrán–Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közvetítésével magyarországi cégek olyan beruházásba kívánnak belefogni, amely értelmében megyénkben létrejöhetne az első szemétfeldolgozó üzem. Egy másik fontos kérdés, amit meg kíván oldani ez az üzem, az a talajjavítás. Köztudott, hogy Kárpátalján rossz minőségű a talaj. A szemétfeldolgozás során kialakuló anyag jelentős mértékben javíthatja a termőföld minőségét. Remélem, az együttműködés sikeres lesz valamennyiünk hasznára

szögezte le Brenzovics László.

Gelb Sándor lapunknak elmondta, mit kell tudni a megállapodásról, amelyet még 2017 októberében harangoztak be:

Kárpátalján a hivatalos adatok szerint évente 200 ezer tonna hulladék keletkezik. A szemét közül a legtöbb problémát az organikus hulladék okozza, ami lerakókba vagy többnyire az útszélekre, erdőkbe, patakokba kerül, ahol szennyezi a talajt és a vizeket. A többi hulladékfajtát – műanyag, papír, üveg, fém – megtanultuk kezelni, és szelektálva gyűjtve újrahasznosítható. Most új típusú hulladékfeldolgozás kezdődhet Kárpátalján, ennek a lényege, hogy kevesebb szemétlerakóra lesz szükség, mert pontosan tízszer kevesebb hulladék keletkezik majd. A technológia másik fontos eredménye: az organikus hulladék feldolgozásával olyan új típusú anyag keletkezik, amely talajjavító és segít rekultiválni a földeket, visszafordíthatja a földek degradációját- írta Rehó Viktória a Kárpátaljalap.net számára.

TV21 UNGVÁR - HÍRADÓ (2019.02.12.)

Hungarian-Ukrainian Chamber of Commerce & Industry - Organic Waste problem SOLUTION

A cikk megjelenése a karpatinfo.net weboldal hozzájárulásával történt.

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium