Petkalózrádió, 2. adás

Bele kellett telnie pár évtizednek, mire kiderült, hogy az óceánok sem tudnak minden szemetet elnyelni. Charles J. Moore kapitány 1999-ben fedezte fel a Csendes-óceáni szemétszigetet, az első, szemmel látható jelét annak, hogy a tengeri “szemétlerakók” kezdenek megtelni. A Petprof Bilbaóban találkozott az öreg tengeri medvével.

Ideje tudnia a kapitánynak a Tiszáról is

A plastic age másik reménytadó figurája Boyan Slat, aki 2013-ban indította el az Ocean Cleanup kezdeményezést. Petkalóz körökben a OCU iroda régóta rajta volt a bakancslistán, és most végre sikerült bejutni a kapun. Kees Van Oeveren mérnök vezetett körbe minket a főhadiszálláson. Alig győztünk álmélkodni, de Kees helyreigazított minket: az óceánszennyezés akkora, hogy sokszor még ők is kicsinek érzik magukat. Ettől kicsit megnyugodtunk, aztán rájöttünk, hogy nem lehet hátradőlni. Teljes podcast ITT.

Kees és munkatársai, akit ő egyszerűen tehetségeknek hív, és a két petkalóz

A megbeszélésen szó esett róla, miért fordult az Ocean Cleanup figyelme a folyók felé. Ajánljuk figyelmetekbe a honlapjukat, ahol a világ legszennyezettebb folyót lehet áttekinteni egy interaktív térképen. Ez ihlette azt a folyami hulladékelfogó hajótípust, amit nemrégiben mutattak be, és amit élőben is megcsodálhattunk.

Interceptor 4 és két rotterdami hajómániás

Ne állj közé és a hulladék közé - az Interceptor a rotterdami kikötőben

A nagy óceántisztítókról készült podcastot hallgasd meg ITT.

Az első adás itt: https://soundcloud.com/kupa-pet/petkaloz-radio-1-adas-uton-amszterdamba

#zerowastetisza #hulladekmentestisza #podcast #nagyoceantisztitok

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium