A TISZTA VÍZ, BOLDOG TISZA PROJEKT

Forrástól torkolatig expedíció, citizen science kutatások öt országban, új esély a Tiszta Tiszára

ÍRTA MOLNÁR A. DÁVID, DÓRA SZILVIA
PROJEKTKOORDINÁCIÓ HANKÓ GERGELY, TAMÁS ZSOLT, BITTER ZSUZSA

A Tisza a Kárpátokban ered, mellékfolyóival együtt 5 országban közel 4 millió embert táplál.

Évtizedeken át népszerű vízitúra célpont volt, a Nemzetközi Tisza Túra 30 éven át 16 országból vonzotta a látogatókat.

És mit adunk mi ezért cserébe?

Határokat nem ismerő, egyre fokozódó szennyezést. A Tisza egyik nagy mellékfolyója, a Szamos az 1980-as évektől olyan súlyosan elszennyeződött, hogy a Nemzetközi Tisza Túra kénytelen volt megváltoztatni útvonalát. Ezt múlta nagyságrendekkel felül a 2000. évi nagy tiszai ciánkatasztrófa, amit a világ második legsúlyosabb környezeti katasztrófájának szoktak nevezni a csernobili atomerőmű szerencsétlenség után. A ciánszennyezéssel körülbelül egy időben kezdett súlyosbodni a Tisza hulladékterhelése. 2004-ben a Felső-Tisza-Vidéki vízügyi Igazgatóság szakanyagában már "menetrendszerűnek tűnő" szennyezésekről ad jelentést. A vízügy merülőfallal állta útját a szennyezésnek, és rövid időn belül 2400 köbméter hulladékot tartoztatott fel, amiből 83 tonna műanyag és 369 tonna vegyes települési hulladék volt.

A Tiszán sok víz - és sok hulladék - folyt le azóta, de csak becsléseink vannak arra vonatkozóan, hogy az elmúlt két évtizedben mennyi hulladék lépte át határainkat és ebből mennyi rakódott le a partot szegélyező ártéri erdőkben. Helyenként több méter vastag pillepalack halmok, PET hegyek képződnek, magasságuk meghaladhatja a 6-7 métert. Egy másik képződményre is rábukkantak expedíciójuk során az önkéntesek, a Tisza felső szakaszán, Zsurk község előtt, egy Tisza-kanyarban. Az áradások során itt is számtalan hulladékfajta rakódott le iszappal keveredve, amiből egy szabályos hulladékfal jött létre. Egyes darabjait alig lehet kirángatni a falból. Szakértők szerint itt közel egy évtizedes hulladékdarabok is lehetnek.

 

A Tiszta Víz Boldog Tisza program a Nemzetközi Fejlesztési Bank támogatásával azért indult, hogy a közösségi média és a citizen science projektek eszközeinek felhasználásával atfogó felmérést kezdjen. A projekt célja, hogy hozzájáruljon ahhoz, hogy a Tisza - Európa egyik legszennyezettebb folyója helyett - ismét kedvező ökológiai állapotba kerüljön. A projektet a Tiszai PET Kupa szervezői 6 év folyótisztítás tapasztalatait felhasználva dolgozták ki.

A határokon átnyúló folyószennyezés súlyos probléma, de van rá megoldás. A Tiszaszalka melletti ártéri erdőt két év alatt teljesen megtisztították a hulladéktól 7 hektárról 7 tonna hulladékot emeltek ki. De ha itt ennyi volt, vajon mennyi lehet a Tisza egész árterében?

A Tiszta Víz Boldog Tisza projekt egy nagy vállalkozás. Célja, hogy felderítse a szennyezést. Civilek, önkéntesek és szakemberek együtt vágnak neki a feladatnak. Ez a Petcamino. Több ezer kilométernyi gyaloglás az ártéri erdőben. A PET Kupa önkéntesei hónapokon át járják a téli árteret. Nincs náluk más, csak egy termosz meleg tea, és egy mobiltelefon. Ennyi éppen elég az ártérben rejtőző hulladék leleplezésére. A Petcamino 95 nap alatt, több mint 100 résztvevő bevonásával 2142 kilométert térképezett fel és 2792 szennyezett területet azonosított be. De vajon mi történik az így összegyűlt adatokkal?

 

Programozók, IT szakemberek azon dolgoznak, hogy a kutatások eredményét mindenki lássa. Miután az önkéntes a terepen benyomta a Beküldés gombot, az adatok a TrashOUT alkalmazáson keresztül egy központi szerverre kerülnek. Egy algoritmus gondosan átszűri ezeket az adatokat, és aztán egy külön térképen jeleníti meg őket. Ez a www.tisztatiszaterkep.hu. 15 perccel azután, hogy a terepen felvitték az adatokat, már mindenki láthatja őket.

Azoknak, akik nem akarják tétlenül nézni a szennyezést, rendelkezésére áll a Tiszta Tisza Applikáció (www.ttapp.hu). Az app egy gyors regisztráció után megmutatja a szennyezett területeket, és segít a folyótisztító akciók megvalósításában. 2021-ben 650 önkéntes 4300 zsák hulladékot gyűjtött be és jelentett le az applikáción keresztül. Ez több, mint 26 tonna folyami hulladék. De vajon mit lehet tenni azért, hogy megszűnjön a szennyezés? És mit gondolnak erről a Tisza-menti emberek?

Annak érdekében, hogy ez kiderüljön, a Tiszta Víz Boldog Tisza projekt keretében expedíciót indítottunk, a Tisza forrásától a Dunáig.

Az utazáson, a túrázáson kívül van ennek az egésznek valami értelme? Azt hiszem, ez több lesz ennél. Hosszabb ideig leszek úton, mint eddig bármikorl. Tudni szeretném, hogy élnek a Tisza menti emberek? Hogy viselik a klímaváltozást, a szennyezést? Megkérdezem az embereket, már ha meg tudom értetni magam velük, hogy vajon mit gondolnak a folyójukról. Kutatni is fogok. Térképezni fogom a hulladék lerakatokat, kérdőíves kutatást folytatok, vízen úszó, és partom lerakódott petpalackokat jelölök meg. És ha minden jól megy, eljutok a Dunáig.

Ivánfi Csanád - a Tisza Expedíció kapitánya

Csani kapitány, az expedíció vezetője forrástól torkolatig utazott. Először gyalogolt. Aztán ratingolt. Aztán evezett. Aztán motorcsónakra szállt. És aztán megint evezett. És közben folyamatosan kutatott. Kérdőíveket töltött ki Tisza-mentén élő emberekkel. Vízen úszó petpalackokat jelölt meg egyéni azonosítóval. Újabb pontokat vitt fel a Tiszta Tisza Térképre. 55 nap hajózás és 960 folyamkilométer megtétele után 2021 október 14-én érte el a Dunát.

Útjáról folyamatosan tájékoztatta a nagyközönséget. 18 részes webvideó sorozata egyre népszerűbb lett, a Tiszaexpedíció Petkalózhajónapló utolsó részeit már több ezren látták. Csani kapitány több helyen közönségtalálkozókat tartott, Tiszalökön, Szolnokon és Csongrádon a PET Kupa Műanyag Műhelye is kinyitott. Itt a gyerekek bepillanthattak a műanyag újrafelhasználás titkaiba, és utána az expedíciós hajóval kifuthattak a Tiszára.

 

A Tiszta Víz Boldog Tisza projekt új szintre emelte tudásunkat a folyóról. Az online eszközöknek, okostelefonoknak és ingyenes alkalmazásoknak köszönhetően könnyebb csatlakozni a Tisza megtisztításához, mint eddig bármikor. Látogass el a Tiszta Tisza Térképre, és segíts te is a folyókon!