Palackra magyar!

Palackra magyar!

A 2016-OS PET FLOTTA

PAPILIO, Fesztivál-Pet, Obi van KENUbi, Bandisztán, EvezőSÖK, TISZA 2, MeglePETés 2, Kutyavacsorája, Aztakeservit, Schneci, PETemplom, azaz a 2016-os PET Kupa flottája. PALACKOK reszkessetek! Pillepalack hajóinkkal idén a Szatmárcseke – Tiszamogyorós távon evezünk és hulladék mentesítünk a Tiszán.

aztakeservit_hajotervRajz: Aztakeservit hajóterv – a csapat második alkalommal indul a Kupán, 2015-ben környezetvédelmi különdíjat szerzett

schneider_hajotervRajz: A tavalyi nyertes Schneider Electric 2016-os hajóterve


VÍZ, VÍZ, TISZTA VÍZ

Magyarországon szerencsések vagyunk, bőséges a tiszta ivóvíz (egyelőre…). A tiszta, egészséges víz életünk alapja, a legfontosabb ökoszisztéma szolgáltatások egyike. A PET Kupa célja, hogy felhívja a figyelmet vizeink tisztaságának fontosságára és a bennük rejlő természeti értékeket megőrzésére.  A PET Kupával hagyományt teremtettünk és megmutatjuk, hogyan lehet játékosan, kreatívan megbirkózni a nagy feladattal.


PALACKRA MAGYAR!

A PET Kupa Kalózai idén Szatmárcsekén építik meg saját pillepalack hajóikat, hogy nekivághassanak a csaknem 100 folyamkilóméretes távnak. A flotta június 4-től 9-ig evez a Tiszán és gyűjti a hulladékot a folyóból és az ártérből.

IMG_7127 (1280x960)Így készül a PET Hajó, 2015 Tilos Rádió csapata


ÚJDONSÁGOK 2016-BAN

A PET Kupa az elmúlt években komoly fejlődésen ment keresztül. Ez köszönhető a lelkes szervezőcsapatnak, a sok önkéntesnek, a tiszai települések támogatásának, a hatóságok együttműködésének és a cégek szponzorációinak. Ebből is látszik, milyen sokan és sokféleképpen támogatják a Tisza ügyét.
A PET Kupa előőrse június elején feltérképezte a 4. PET Kupa távját és felkutatta a főbb hulladék hegyeket, szemét lelőhelyeket. Így az idén célzottan támadhatjuk kalózainkkal a palackokat. Abban bízunk, hogy a tavalyi 3 tonna hulladék rekordot is megdönthetjük.

Június 30-ára a Kupa 0. napjára megszerveztük a nagy előszedést: a jándi kikötőből indulva kitisztítjuk a leginkább szennyezett partszakaszt, az összegyűjtött hulladékot szelektáljuk, és a használhatóakat  beépítjük a Kupán induló hajókba.

pet-kupa-jand-sziget-takaritas (1) (1280x854)

Büszkék vagyunk rá, hogy egyre több önkéntes segíti a flotta munkáját. Az önkéntesek segítségünkre lesznek a naponta begyűjtött hulladék válogatásában, szelektálásában, zsugorításában is. Az elszállítást és a hasznosítható hulladékok kezelését és előkészítését a nyíregyházi Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. vállalta magára, így megoldottá válik a hasznos hulladék újrahasznosítása is.

encsi_szelektal


KIK HOZTÁK LÉTRE ÉS KIK TARTJÁK ÉLETBEN?

A PET Kupát a Természetfilm.hu alkotóközösség tagjai álmodták meg. A PET Kupa egy civil kezdeményezés, amelyet ma már társadalmi szervezetek, cégek és hatóságok támogatnak, ereje a Tisza-menti települések tenni akarásában rejlik, és abban, hogy pozitív példával jár elől. A PET hajózás izgalmas, életre szóló kaland, aminek csapatépítő jellege egyre több hazai céget is a Tisza ügye mellé állít.


NÉLKÜLÜK NEM JÖHETETT VOLNA LÉTRE a 4. PET KUPA

FŐ TÁMOGATÓ: OKTF-NHI, www.szelektalok.hu

Támogatók:
Büchl Hungária Kft.
Filmdzsungel Stúdió
Holofon ZRt.
SONAR Búvárcsoport
Schneider Electric
Siemens Magyarország
Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft.
WESSLING Hungary Kft.
Vásárosnamény Város

és még további, sok-sok segítség: http://petkupa.hu/hu_HU/tamogatok/partneri-kapcsolat/


Dóra Szilvia