Egyre zöldebb lehet a távfűtés

Környezettudatosság a Főtávnál, csökkenhet a levegőszennyezettség - Sikerek a PET Kupán

A FŐTÁV Zrt. környezettudatos stratégiát követ, és folytatja az energetikai világ változásaival lépést tartó innovatív beruházásokat, így fejlesztéseinek eredményeként jelentősen csökkenhet a levegő szennyezettsége. Zöld elkötelezettségét erősítve, a legnagyobb magyar távhőszolgáltató saját hajóflottával képviseltette magát az idei PET Kupán, a tiszai hulladékszennyezés felszámolására indított non-profit, civil kezdeményezésen.

A FŐTÁV Zrt. Magyarország legnagyobb távhőszolgáltatója. A fővárosi önkormányzati cég ma már 18 budapesti kerületben 238 ezer lakást, illetve 7 ezer egyéb ipari fogyasztót lát el távfűtéssel és melegvízzel, illetve egyre nagyobb az igény a hűtési szolgáltatás iránt is. A közelmúltban a távhőre kötött lakóparkoknak, a modern, a legszigorúbb környezetvédelmi minősítésekkel rendelkező irodaházaknak, középületeknek nyújtott szolgáltatások, és a társaság világszínvonalú fejlesztései nemcsak a kényelmet, a más típusú fűtési-hűtési módokhoz képest olcsóbb energiafelhasználást biztosítják a fogyasztóknak, hanem elhozhatják az „okos jövőt” is. A FŐTÁV Zrt. a zöld törekvéseit és a társadalmi felelősségvállalást összekötve, 2018-ban a hő- és hűtési energiaszolgáltatók zászlóshajója, továbbá környezetvédelem iránti elkötelezettségének megfelelően képviseltette magát saját flottájával a PET Kupán.

Az idén immár hatodik alkalommal rendezték meg a Tiszán a folyó szennyezettségének felszámolását célzó „hulladékderbit”. A környezetvédelmi akció keretében a szervezők egész évben rendezvényeket, hónapokon átívelő hulladékszedési akciót, csapatépítő tréningeket, kiállításokat és szakmai egyeztetéseket szerveznek. A fő esemény azonban a 2018. augusztus 4-i rajttal indított nyolcnapos hajós hulladékgyűjtés volt. A 75 folyamkilométeres szakaszon mintegy 10 tonna hulladéktól szabadult meg a Tisza Szatmárcsekétől Tiszamogyorósig terjedő szakasza. A csúcsnapon 370-en gyűjtötték a PET-palackokat, és 20 külföldi résztvevő is segítette a munkát. A Főtáv- flotta két „anyahajóból”, egy katamaránból és két kenuból állt.

A PET-hajók gyorsulási versenyén a FŐTÁV Zrt. hajója a második lett, míg a hulladékgyűjtési pontversenyen a 8. helyezést érte el, a FŐTÁV cégcsoport másik képviselőjeként a FŐTÁV-KOMFORT Kft. hajója pedig a 17. helyen végzett. A Társaság reméli, hogy a jövőben az energiaszektorban tevékenykedő többi szolgáltató is követi a példáját.

A budapesti hőgyűrű programnak éppen ez a lényege: a főváros szigetszerűen elhelyezkedő hőkörzeteinek az összekötése, a belső városrészek, az V., a VI., a VII., a VIII. kerület közintézményeinek, irodaházainak, majd társasházainak rákapcsolása a kialakított egységes hálózatra, amelybe 2030-ig a most még fejlesztés előtt álló rozsdaövezetek is bevonódnak. Ennek megvalósításával Budapesten is eltűnhetnének a szmogriadók. A FŐTÁV Zrt. számításai szerint csak Budapesten 45 ezer gáz illetve szilárd tüzelésű háztartás távhőre állítása évente megközelítőleg 28 ezer tonna széndioxid kibocsátás csökkenését eredményezné. Ezen felül a becslések alapján, éves szinten csaknem 49 tonnával kevesebb egyéb szennyező anyag kerülne a légkörbe.

A távfűtés egyre népszerűbb: olyan nagy létesítmények is csatlakoztak a hálózathoz, mint a Duna Aréna vagy a Telekom székház, de csatlakozási szándékát jelezte az épülő állatkerti biodóm is. Ezen felül több, a hőtermelő portfólió zöldítését megcélzó fejlesztés van tervben: a társaság hosszú távú stratégiája szerint előbb a III. kerületben, majd Kőbányán épülnek biomassza fűtőművek. A moduláris hőközpont-gyártással, a biztonságos üzemelés erősítésével, valamint a távfelügyeleti rendszer két éven belüli teljes körű bevezetésével pedig még vonzóbbá és ügyfélközpontúbbá válik a távhőszolgáltatás. Ezeknek a beruházásoknak köszönhetően Budapesten egyre több intézmény, irodaház és lakóépület kapcsolódhat majd a távfűtés rendszerére. A megvalósítás hozzájárul egy élhetőbb, egészségesebb levegőjű fővároshoz. A fejlesztések nem titkolt célja, hogy az élhetőbb világvárosok versenyében beérjük vagy esetleg meg is előzzük a szomszédos Bécset.

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium