MŰANYAG MŰHELY

Mentőöv a folyónak, érdekes hely kicsiknek és nagyoknak

A Műanyag Műhely Sárospatakon, a Bodrog partján

MI AZ A MÜMÜ?

Közel 10 éve tisztítjuk a Tiszát. Éppen 10 éve dolgozunk azon, hogy a szennyezésből újrahasznosított, vidám dolgok készüljenek, amik visszahatnak a folyószennyezés forrására. Az elején pillepalackból hajókat építettünk. A hajókkal versenyt, a versenyből filmet készítettünk. De azóta rengeteget fejlődtünk. Megtanultuk, hogy lehet a műanyagot megdarálni, megolvasztani, új formákba önteni. Létrehoztuk a Műanyag Műhelyt, becenevén a Mümüt. A műhely falai között csodálatos átalakulások zajlanak. Ez az a hely, ahol a folyóból kiszedett, egyszer használatos műanyagból olyan dolgokat készítünk, amik évekig vagy akár évtizedekig hasznosak.

Iskolai használatra alkalmas vonalzók újraműanyagból

MIRE JÓ A FOLYAMI MŰANYAG?

Tudtad, hogy a folyami hulladék legnagyobb része újrafelhasználható? A folyóból kiszedett műanyagból kis leleményességgel tollak, vonalzók, karabinerek, virágcserepek készülhetnek. De az apróságok mellett tudunk egész nagy dolgokat is létrehozni. Építettünk például kikötőket, sőt ladikot és kajakokat is! Ezután már csak egy dolgunk maradt. Megmutatni a szennyezés varázslatos átalakulását mindenkinek. A Műanyag Műhely vitorlát és kerekeket kapott, és 2021 májusa óta folyamatosan úton van. Tiszadadától az ukrajnai Kőrösmezőig rengeteg településen megfordult, gyerekek százai látogatták meg.

A Műanyag Műhely úton Kárpátaljára, a Tisza forrásvidékére

MIT TANÍT A MÜMÜ?

A Műanyag Műhely kívül-belül olyan, akár egy petkalózhajó. Aki a fedélzetére lép, tapasztalt petkalózokkal találkozik. Megismerkedik a folyami hulladék eredetével, keletkezésével, összetételével. Megtanulja, hogy lehet ezeket a hulladékokat szétválogatni és új életre kelteni. A látogatók darálnak, olvasztanak, formába öntenek, és közben észrevétlenül, szórakozva tanulnak.

Iskolások a Mümü tetején, a petkalózhajó kormánykerekénél

A Mümüből senki sem távozhat üres kézzel. Minden gyerek kap valami kézzelfogható emléket és sok tudást. Olyan tudást, ami nemcsak a folyók megtisztításában, hanem az otthoni hulladék kezelésében is segít. A Mümü most a Tisza mentét járja. Oda megy, ahol igazán segíteni tud a folyónak. A Mümü egyszerre szórakoztat, tanít, nevettet és nevel. Műanyag Műhely - mentőöv a folyónak!

HOVÁ MEGY A MÜMÜ?

A Mümü elsősorban a Tisza-menti településeket járja, de érdeklődés esetén máshol is szívesen horgonyt vet. A Mümü teljes személyzete 5 főből áll, akik naponta 150-200 gyerekkel tudnak műhelyfoglalkozásokat megvalósítani. Általában egyszerre egy osztálynyi gyerek és a velük érkező felnőttek (kb. 30 fő) tartózkodnak a Mümüben. A látogatók 5-10 fős csoportokra válnak szét, minden csoporttal külön petkalóz foglalkozik. Egy foglalkozás körülbelül 1.5 órán keresztül tart. A Mümü egy 7 méter hosszú utánfutón foglal helyet, felépítése, beüzemelése kb. 3 órát vesz igénybe. A gépek üzemeltetéséhez 220V-ra, erős áramra (380V) és folyamatos technikai felügyeletre van szükség. A Mümü általában nyílt területen, szabad levegőn működik, zárt térben csak a hatályos tűzvédelmi, egészségügyi, stb. előírások betartásával üzemeltethető. A Mümü mellett négy asztalon csoportos foglalkozások valósulnak meg, így az egész mozgó kiállítás helyigénye 75-100 négyzetméter. Ha szívesen megrendelnéd a Mümüt, írj egy emailt a [email protected] címre. Reméljük, hamarosan nálatok is feltűnik a fehér vitorla!

A Mümü Tiszadadán, közvetlenül a folyóparton

ANDRIS, BENDI ÉS BOLDI

A Mümü elsősorban a gyerekeknek, diákoknak és tanároknak, valamint családoknak szól. Tapasztalataink szerint a megfelelő óvintézkedések betartása mellett már a kisiskolások is részt vehetnek a műhelymunkában. Ha nem hiszed, nézd meg a webvideó sorozatot, ami 3 petkalóz, Andris, Bendi és Boldi főszereplésével készült!

További információk:

#mumu #muanyagmuhely

írta: Atikapitány, Vikcakalóz és Katakalóz
fotók: Kubinyi Enikő, Molnár Vanda, Ivánfi Csanád

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium