PET hajók

Hajószemle, avagy a PET Kupák legjobbjai

A Tiszából, az ártérből és a környékbeli településekről összegyűjtött hulladék látványos átalakuláson megy át pár hét alatt, méghozzá a nagyközönség szeme láttára. A PET Kupa során a tiszai hulladékból hajók épülnek, melyek akkor nyerik el a PET hajó címet, ha megfelelnek a rájuk vonatkozó kiírásoknak. Miután a PET hajók megépültek át kell esniük a vízi rendőrök szemléjén: alkalmas-e az útra, megvan-e a horgony, visel-e mindenki mentőmellényt?
Na ha ez mind megvan, akkor kezdetét veheti a verseny!

Az alábbi oldalon Egy PET-hajó építésének tapasztalatairól olvashat.

SchNECI hajó
SchNECI hajó
SchNECI hajó

SchNECI

2015 PET bajnokai! A Schneider Electric szigetszentmiklósi raktárának csapathajója, fedélzetén a cég vízisportok és környezetvédelem iránt elkötelezett csapatával. A cég mindennapi működése során is kiemelt figyelmet fordít a hulladék mennyiségének minimalizálására és szelektív gyűjtésére, a PET Kupán való szerepvállalásával pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy nem csak a saját háza táján mer szembenézni a hulladékkal.

FesztPET hajó
FesztPET hajó

FesztPET

A 2016-os győztes! Félelmet és ellenfeleket nem ismerve söpörték be a 4. PET Kupa serlegét! A Gödöllői Természetfilm Fesztivál és a Médiatanács közös hajója. Alternatív energiát is használt az izomerő mellett. Kenus különítményük kíméletlenül gyűjtötte a palackokat!

Aztakeservit Lukrécia Surranó Szellem Vízibolhabéka
Aztakeservit Lukrécia Surranó Szellem Vízibolhabéka
Aztakeservit Lukrécia Surranó Szellem Vízibolhabéka
Aztakeservit Lukrécia Surranó Szellem Vízibolhabéka
Aztakeservit Lukrécia Surranó Szellem Vízibolhabéka

Aztakeservit Lukrécia Surranó Szellem Vízibolhabéka

A dunaföldvári kalózok igazi vízi emberek, kapitányuk már szelte át az óceánt is. A Dunáról érkeztek, hogy megmutassák mi fán terem a hajóépítés és csapatszellem! 2015-ben el is nyerték a Kupa Környezetvédelmi Díját, amit a rengeteg összegyűjtött palackkal érdemeltek ki.

Amerikalózok
Amerikalózok

Amerikalózok

Amerikából hazalátogató barátaink nagy családdal csatlakoztak hozzánk és új innovációval leptek meg minket! A Tiszalök felett alig csordogáló (erőművi duzzasztás miatt) Tisza lelassította a hajókat, de az Amerikalózok egy víz alatti vitorlával kihasználták a vízfelszín alatti áramlást és így gyorsabban haladtak a többieknél. A lecke: többet ésszel, mint evezéssel!

Petkányok hajó
Petkányok hajó
Petkányok hajó

PETKÁNYOK

A 2013-as Pet Kupa legbulisabb hajója. Rockzenésszel, züllött elemekkel a fedélzetén mindig csúcson tartotta a hangulatot. Nem tartozott a leggyorsabb reagálású hajóegységek közé, viszont elpusztíthatatlan volt. Bezúzva.

A PETKÁNY (plastic rattus) az emlősök (mammals) osztályba tartozó kölönleges faj. Veszélyeztetett. Legfőbb jellemzője, hogy gyorsan felismeri a különféle helyzetekben rejlő lehetőségeket, váratlan szituációkban is hamar rájön a nehézségekre és az előnyökre. Intelligens. Akarata erős. Előfordulási helye: ártéri erdőségek szeméttel és legfőképpen petpalackkal borított részek. Az ukrán feliratú ásványvízes palack a kedvenc eledele, amelyből képes több százat is elraktározni. Július hónapban tömeges vándorlása figyelhető meg a Tisza-folyó felső szakaszán petpalackokon utazva. MIÉRT VÁGTUNK BELE? láttunk egy hirdetést “5 csillagos uszó szemétkupac, teljes ellátással, 10 éjszaka, fakultatív programokkal!!! Last minute!” “Kőkemények. Erősek. Petkányok.”

Tisza 1-2-3 hajó
Tisza 1-2-3 hajó

TISZA 1-2-3!

Hol volt hol nem volt, volt egyszer egy Tisza 1. Pici bácsi megvalósult álma, Magyarország első Pet hajója, amely kétszer vágta hosszában ketté a Felső-Tiszát, csak azért, hogy utóda, a Tisza 2. és 3. aztán alaposan megleckéztesse a PET Kalózok szedett vedett bagázsát, és megmutassa, hogyan kell szedni azt a szemetet. Kevés olyan hajó van, amin lehet grillezni… Nos a TISZA fedélzetén általában lehet.

“Minden idők első tiszai PET hajósa, Pici bácsi, és nem mellesleg az első PET Kupa legnagyobb szemétvadász legénysége.”

CsakPET hajó
CsakPET hajó
CsakPET hajó
CsakPET hajó

CsakPET

Minden idők első PET palack hajója, amelynél a rögzítő anyag is PET palackból készült. Design by Máté Nagy

Stábhajó

Stábhajó

A napelemekkel borított járgány vízkerekes meghajtással adja a Kupa magját és energiáját.

Vásárosnamény

VÁSÁROSNAMÉNY

A PET hajók építésének színtere. Itt készült a 2014-es kupagyőztes Tisz(t)a PET. A hajót azóta a budapesti BOAT SHOW-n, a Felfedezők Napján és a Gödöllői Természetfilm Fesztiválon láthatták az érdeklődők. A város nem titkoltan a kupa megőrzéséért száll ringbe egy új hajóval, aminek építéséhez felhasználják majd az előző hajó bizonyos alkatrészeit.

Zsurk

ZSURK

Az innovatív település fiataljai, akik eddig is tevékeny részt vállaltak a szervezésből, most egy kis hajóval kiveszik részüket a szemétszedésből. Zsurk már jóval a PET Kupa előtt is kitüntetett figyelmet szentelt a hulladékfelhasználásnak, és a szelektív hulladékgyűjtésnek, úgyhogy a Kupán való részvétel jól illik a település zöld arculatába.

Cigánd
Cigánd
Cigánd
Cigánd
Cigánd

CIGÁND

MeglePETés nevű hajójuk indítása egyértelmű kihívás a PET Flotta többi hajója számára, hiszen Cigándon élénk sportélet folyik, és nagyon erős a versenyszellem. Cigánd városa idén harmadszor fogja fogadni a PET Kupa befutó hajóit. Jelmondatuk, “Értékből lendület” arra sarkallta a város vezetőit, hogy kihirdessék: Cigánd a harmadik PET Kupán nem egyszerűen elindul, hanem egyenesen a PET Kupa megszerzésére tör.

PET hajók a világ körül!

Bottle Rocket

Bottle Rocket (Mississippi – 3218 KM)

2003 Augusztus 20-án „lőtték fel” a Palackrakétának keresztelt hajómat. A minnesottai Itasca tótól 3218 km-t tettem meg a Mexikói Perzsa-öbölig. Ezzel váltottam be egy ígéretet, amit egy rókalyukban tettem Kuvait közelében, az Öbölháborúban, miközben olajjal és sárral voltam beborítva. „Ha ezt a háborút túléljük, építek egy tutajt mint Huckleberry Finn és Tom Sawyer.” 12 évvel később, eleget tettem az ígéretemnek és 5 hónap alatt lecsorogtam a Mississippi folyón egy 232 db 2 literes palackból épített tutajon. Video

Fluke (CSENDES-ÓCEÁN DÉLI PART – 403 KM)

2005 elején jött az ötlet, hogy átszeljem a Csendes-óceánt egy Petpalackból készült tutajon. A kaliforniai Lawndale, Környezetvédelmi Charter Középiskolájának tanulói segítségével 800 db 2 literes palackot gyűjtöttünk két ponton elkészítéséhez. A hajó Santa Barbarából indult és 403 km-t tett meg a part mentén San Diegoig. Az út alatt eldöntöttem, hogy szervezek egy Petpalack expedíciót, hogy keresztül szeljük a Csendes-óceánt Hawaiig.

Cola Kayak (LOS ANGELES FOLYÓ – 81 KM)

A Környezetvédelmi Charter Középiskolájának tanulói építettek egy széria hajót. 170 db 2 literes palack felhasználásával egy 2,5 méteres, torpedó alakú kenut építettünk. Evezőnek alumínium mankókat használva, a Cola kajakkal a San Fernando völgyből a Los Angeles kikötőig eveztem. Video

Barbie Chopper (BALLONA CREEK CSATORNA– 160KM)

A Barbi Chopper két bicikliből és egy barbi fejéből összeeszkábált Pethajó, ami 4 tejes rekesznyi pillepalackon egyensúlyozik. Ez hosszabb utakra már fejnehéz, de az emberek szórakoztatására, az ECHS tanulói útnak indították a Ballona Creek csatornán, folyamatos borulások közepette.

CHATTAHOOCHEE FOLYÓ VÁNDORA (CHATTAHOOCHEE FOLYÓ, GEORGIA – 13 KM)

A Chattahoochee River természetvédelmi egyesület meghívott csónakot építeni, majd versenyezni azzal, a Föld Napja alkalmából 2007-ben. 170 db 2 literes palackból állítottunk össze egy stabil katamarán. Az első 20 percben én vezettem a versenyen - a 20 perces előnyömnek köszönhetően- , majd 2 órával később utolsóként értem célba.

Plastic Poison (ALASKA CSATORNA, JUNEAU, ALASZKA, - 8 KILOMETER)

A Turning the Tide (Árapály megfordítása) és Sons of Norway (Norvégiai Fiai) nevű csoportok 5000 vizes palackot, 2 raklapot, 50 poliészter pólót és 3 pár mankót gyűjtöttek az eddigi legnagyobb műanyag hajóm megépítéséhez. A Sons of Norway csoport ragaszkodott a vikinghajóhoz, ezért a hajó elejét sárkányfej alakúra formázták a műanyag palackokból. Ugyan vízen nem jutott sokáig, Alaszka-szerte körbehordozták az eldobható műanyagok problémájának megvitatásához.

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium