Mosolygó Zsák

A tiszai hulladékszennyezés felszámolásához a Tisza partját járók segítségét kérjük! Révészekét, horgászokét, halőrökét, kirándulókét, iskolásokét, evezősökét, vízitúrázókét, természetjárókét és mindenkiét, aki szereti a Tiszát, szereti a települését és büszke arra, hogy egy tiszta, egészséges környezetben ballagó folyó mentén élhet.

Kísérleti projektünk 2020 nyarán indult Mosolygó Zsák néven, amely egy 15 településre kiterjedő szelektív hulladék begyűjtési, elszállítási, kezelési és újrahasznosítási program. Már maguk a 3 különböző színben pompázó zsákok is környezetbarát technológiával, fólia-hulladék regranulátum felhasználásával készültek.

Elkészültek a Mosolygó Zsákok :-)

Hosszú előkészítő munka után elkészültek az első mosolygó zsákok! A három színben gyártott zsákokban külön gyűlik ezután az üveg, a műanyag, a fém és a kommunális hulladék. Hab a tortán, hogy az árterek tisztaságát segítő zsákok részben maguk is hulladékból készültek :-))))) www.petkupa.hu/mosolygozsak #mosolygozsak

Közzétette: Pet Kupa – 2020. június 23., kedd

Az üres zsákokat előre kijelölt felvételi pontokon lehetett ingyenesen átvenni, a megtöltötteket pedig meghatározott pontokon lehetett leadni 2020. október 31-ig bezárólag. A területileg illetékes közszolgáltatók innen szállították el és ők gondoskodtak szakszerű kezelésükről is (BMH, ÉAK, HHG, NHSZ-Tisza).

Mi a cél?

Sok hektár ártéri erdőt, sok kilométer folyót tisztítottunk már meg. Tapasztalataink szerint a hulladék jelentős része felvízi országokból érkezik, de sajnos „saját termékkel” is jócskán van dolgunk. Sörös dobozok, csalitartók, ásványvizes palackok magyar felirattal. Vannak, akik azt mondják, ez mindig így lesz, kár vele foglalkozni. Mi máshogy gondoljuk. Egy Tiszánk van, egy nyelvet beszélünk. Elkezdtünk hát beszélgetni a témáról, a magyar folyami hulladékról. Révészekkel, horgászokkal, halőrökkel, evezősökkel. Azt mondták, a hullámtérben nem megoldott a hulladék elszállítása. Ha lenne zsák, ha megoldott lenne az elszállítás, nem lenne szemét.

Lett zsák és lelkesedés is, amit PET Kalózaink aktív részvétele a gyűjtésben csak fokozott. A Mosolygó Zsák programmal azokra a területekre fókuszáltunk, ahol eddig nem járt a PET Kupa verseny. A Tisza-tótól északra, Tiszadada és Egyek települések közötti szakaszon tisztítottuk meg a szárazföld felől – a helyiek bevonásával – az árteret.

Videóinkból megtudhatod milyen volt az első Mosolygó Zsák program

Program indító videó
Mosolygó Zsákok Tiszabábolnán

Mosolygó Zsákos bevetésünk utolsó hete következik. Kedden Tiszadorogmán, csütörtökön Tiszabábolnán tisztogatjuk az árteret. Gyertek segíteni! Kicsit melegedjünk fel egy nyár eleji videóval, mely a Mosolygók indulására repít vissza. Hova? No, csak nem ez is Tiszabábolna? #mosolygozsak #petkupa #tisztatisza

Közzétette: Pet Kupa – 2020. október 13., kedd
Mosolygó Zsákok használata
Mosolygó Zsákok használata

PET-kalózaink napok óta a Tisza árterét takarítják a Mosolygó Zsákok segítségével. De mik is ezek a Mosolygó Zsákok? #mosolygozsak #petkupa #tisztatisza

Közzétette: Pet Kupa – 2020. október 13., kedd

További videókért kattints IDE

A projekt utolsó 3 hetében 60 önkéntes 340 zsákot töltött meg ártéri hulladékkal. A segítők között voltak óvodások, iskolai csoportok és még egy nyugdíjas klub is kivette a részét a szemétszedésből.

Olvasd el a program záró sajtóközleményét: https://petkupa.hu/hu_HU/mosolygo-zsak-program-eredmeny

További videókért kattints IDE

A Mosolygó Zsákok elszállítása 2020. október 31-én befejeződött. Kérjük, hogy senki ne helyezzen ki újabb zsákokat, mert azokat már nem viszi el a közszolgáltató! A sikeren felbuzdulva a programot jövőre szeretnénk folytatni!

Ki támogatta a projektet?

A Mosolygó Zsák program Magyarország Kormánya támogatásával, az Aktív Magyarország Program részeként valósult meg. Ezúton is köszönjük nekik!

Hulladékszállításban szakmai együttműködő partnereink:

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium