Mosolygó Zsák

A tiszai hulladékszennyezés felszámolásához most a Tisza partját járók segítségét kérjük. Szedjük össze a szemetet!

Kísérleti projektet indítunk Mosolygó Zsák néven, mely több településre kiterjedő szelektív hulladék begyűjtési, elszállítási, kezelési és újrafelhasználási program. E programot azokon a területeken szervezzük, ahol nem PET hajós programot indítunk, hanem a helyben élőkkel együttműködésben a partok mentén, a szárazföldről szeretnénk megtisztítani az ártereket.

A PET Kupa háromféle színű, egyedi nyomtatású - műanyag, fém, üveg illetve kommunális hulladék külön gyűjtésére szolgáló - zsákokat gyártat. A Tisza-tótól északra Tiszadada és Egyek közti településeken közintézményekben, révházakban, csónakházakban helyezzük ki a Mosolygó Zsákokat. Az önkormányzatokkal együttműködve végezzük a településeken a program népszerűsítését, a gyűjtés helyes módjának ismertetését. Az ártéri hulladékot a lakosság szelektíven gyűjti, és a meghatározott leadási pontokon hagyja a megtöltött zsákokat. A hulladékot a közszolgáltató szállítja el és ártalmatlanítja.

Mint minden sikeres hulladékgyűjtő kampánynak, a Mosolygó Zsák projektnek is nélkülözhetetlen eleme a szemléletformálás, mely során az érintett települések iskoláiban, környezetvédelmi rendezvényein szervezünk programokat a hulladék megelőzés és újrahasznosítás témájában.

Miért csináljuk?

Sok hektár ártéri erdőt, sok kilométer folyót tisztítottunk már meg. Tapasztalataink szerint a hulladék jelentős része felvízi országokból érkezik, de sajnos „saját termékkel” is jócskán van dolgunk. Sörös dobozok, csali tartók, ásványvizes palackok magyar felirattal. Vannak, akik azt mondják, ez mindig így lesz, kár vele foglalkozni. Mi máshogy gondoljuk. Egy Tiszánk van, egy nyelvet beszélünk. Elkezdtünk hát beszélgetni a témáról, a magyar folyami hulladékról. Révészekkel, horgászokkal, halőrökkel, evezősökkel. Azt mondták, a hullámtérben nem megoldott a hulladék elszállítása. Ha lenne zsák, ha megoldott lenne az elszállítás, nem lenne szemét.

E helyzet felszámolására indítjuk kísérleti projektünket, a Mosolygó Zsák programot, és bízunk benne, hogy kezdeményezésünk sikerrel jár, a projektből pedig hagyományteremtő, évente ismétlődő akció lehet.

Mikor és hol találkozhatunk a Mosolygó Zsákokkal?

A Mosolygó Zsákok 2020. július és szeptember között elérhetőek a Tisza Tiszabábolna és Tiszadada közötti szakaszán.

Üres zsákok felvételi pontjához KATT IDE!

Teli zsákok leadási pontjaihoz KATT IDE!

E térségen kívül nem biztosított a hulladék elszállítása, így kérünk minden lelkes ártéri hulladékszedőt, hogy csak e területen töltögesse a Mosolygó Zsákokat!

Kövesd nyomon a mosolygó Zsákok történetét videóinkon!

Elkészültek a Mosolygó Zsákok :-)

Hosszú előkészítő munka után elkészültek az első mosolygó zsákok! A három színben gyártott zsákokban külön gyűlik ezután az üveg, a műanyag, a fém és a kommunális hulladék. Hab a tortán, hogy az árterek tisztaságát segítő zsákok részben maguk is hulladékból készültek :-))))) www.petkupa.hu/mosolygozsak #mosolygozsak

Közzétette: Pet Kupa – 2020. június 23., kedd

Mosolygó Zsákok leptek el a napokban több Tisza menti települést. Júliustól bevetésre készek az ártéri hulladékkal szemben. Az üres zsákok felvételi pontjai és a telik leadási pontjai nemsokára elérhetőek lesznek a program weboldalán: petkupa/mosolygozsak.hu Tudjátok, műanyag és fém a sárgába, üveg a zöldbe, kommunális a feketébe, de csak amit a parton találtok, majd, ha elég nagy a mosoly a hasán, mehet egy csomó a tetejére. Hamarosan indul a gyűjtés. Addig is nézzétek meg, hogyan fogadták a Mosolygó Zsákokat Tiszabábolnán. #mosolygozsak

Közzétette: Pet Kupa – 2020. június 25., csütörtök

Kikre számítunk?

Révészekre, horgászokra, halőrökre, kirándulókra, iskolásokra, evezősökre, vízitúrázókra, természetjárókra és mindenkire, aki szereti a Tiszát, szereti a települését és büszke arra, hogy egy tiszta, egészséges környezetben ballagó folyó mentén élhet.

Ki támogatja a projektet?

A Mosolygó Zsák program Magyarország Kormánya támogatásával, az Aktív Magyarország Program részeként valósult meg. Ezúton is köszönjük!

Hulladékszállításban szakmai együttműködő partnereink:

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium