Mosolygó Zsák

A tiszai hulladékszennyezés felszámolásához most a Tisza partját járók segítségét kérjük. Szedjük össze a szemetet!

Kísérleti projektet indítunk Mosolygó Zsák néven, mely több településre kiterjedő szelektív hulladék begyűjtési, elszállítási, kezelési és újrafelhasználási program. E programot azokon a területeken szervezzük, ahol nem PET hajós programot indítunk, hanem a helyben élőkkel együttműködésben a partok mentén, a szárazföldről szeretnénk megtisztítani az ártereket.

A PET Kupa háromféle színű, egyedi nyomtatású - műanyag, fém, üveg illetve kommunális hulladék külön gyűjtésére szolgáló - zsákokat gyártat. A Tisza-tótól északra Tiszadada és Egyek közti településeken közintézményekben, révházakban, csónakházakban helyezzük ki a Mosolygó Zsákokat. Az önkormányzatokkal együttműködve végezzük a településeken a program népszerűsítését, a gyűjtés helyes módjának ismertetését. Az ártéri hulladékot a lakosság szelektíven gyűjti, és a meghatározott leadási pontokon hagyja a megtöltött zsákokat. A hulladékot a közszolgáltató szállítja el és ártalmatlanítja.

Mint minden sikeres hulladékgyűjtő kampánynak, a Mosolygó Zsák projektnek is nélkülözhetetlen eleme a szemléletformálás, mely során az érintett települések iskoláiban, környezetvédelmi rendezvényein szervezünk programokat a hulladék megelőzés és újrahasznosítás témájában.

Miért csináljuk?

Sok hektár ártéri erdőt, sok kilométer folyót tisztítottunk már meg. Tapasztalataink szerint a hulladék jelentős része felvízi országokból érkezik, de sajnos „saját termékkel” is jócskán van dolgunk. Sörös dobozok, csali tartók, ásványvizes palackok magyar felirattal. Vannak, akik azt mondják, ez mindig így lesz, kár vele foglalkozni. Mi máshogy gondoljuk. Egy Tiszánk van, egy nyelvet beszélünk. Elkezdtünk hát beszélgetni a témáról, a magyar folyami hulladékról. Révészekkel, horgászokkal, halőrökkel, evezősökkel. Azt mondták, a hullámtérben nem megoldott a hulladék elszállítása. Ha lenne zsák, ha megoldott lenne az elszállítás, nem lenne szemét.

E helyzet felszámolására indítjuk kísérleti projektünket, a Mosolygó Zsák programot, és bízunk benne, hogy kezdeményezésünk sikerrel jár, a projektből pedig hagyományteremtő, évente ismétlődő akció lehet.

Meddig tart? Mikor lesz kész?

A zsákok kihelyezését és ezzel együtt az ártéri hulladékgyűjtést a nyári időszakra időzítjük, amennyiben erre a járványhelyzet lehetőséget ad. A hulladék begyűjtés befejezését 2020. október 31-ig tervezzük. Az ősz folyamán tartjuk a Mosolygó Zsákhoz kapcsolódó szemléletformáló programokat.

Kikre számítunk?

Révészekre, horgászokra, halőrökre, kirándulókra, iskolásokra, evezősökre, vízitúrázókra, természetjárókra és mindenkire, aki szereti a Tiszát, szereti a települését és büszke arra, hogy egy tiszta, egészséges környezetben ballagó folyó mentén élhet.

Ki támogatja a projektet?

A Mosolygó Zsák program Magyarország Kormánya támogatásával, az Aktív Magyarország Program részeként valósult meg. Ezúton is köszönjük!

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium