Tiszta víz, boldog Tisza

A Tisza nem ismer országhatárokat, így a hullámain érkező szennyeződés ellen is együttesen kell fellépni. A Tiszai PET Kupa évek óta azon dolgozik, hogy ne csak itthon tűzoltás-szerűen végezzük a hulladékmentesítést, hanem a folyó teljes szakaszán, lehetőleg már a megelőzésen is dolgozva. Ennek első lépése a Tisza teljes szakaszának feltérképezése, hogy hol mennyi hulladék bújuk meg. Forrástól Torkolatig. Bizony, Ukrajnától Szerbiáig. Erre kaptunk lehetőséget 2019 év végén az egy évig tartó Tiszta víz Boldog Tisza program keretében, melynek támogatásáról az International Investment Bank gondoskodik.

Első lépés: Terepbejárás és hulladék-les a Tisza parton

A feladat tehát végigjárni a Tisza-partot és gps helymeghatározás alapján rögzíteni a TrashOut alkalmazásban a hulladék lelőhelyét, típusát és mennyiségét. Rutinos petkalózaink a nyári versenyeken edzett ártéri hulladékszedők. Derékig érő csalánban, szederindákon át is áthatolnak egy-egy palackért. Ám most közel 1000 folyamkilóméter várt rájuk. Ráadásul a folyónak két partja van. 2000 km-t pedig nem lehet árkon-bokron átvágva bejárni, így a hulladékmonitoringot lombfakadás előtt kellett megvalósítani. Így tanulja meg az egykori fürdőnadrágos petkalóz, hogy ropog a fagyott PET-palack, és csodálhatja meg szépségeit a Szőke Folyó téli arcának.

A teljes szakasz térképezését megszakította egy világjárvány, és az azzal járó kijárási korlátozások és határzárak miatt. 2020 év elején nagyjából 100 résztvevő munkájának hála, 67 nap alatt elkészült a magyar szakasz több mint 80%-ának hulladéktérképe. Ősszel folytatjuk..

A forrástól a torkolatig Tisza Expedíció: https://petkupa.hu/hu_HU/expedicio

Második lépés: A Tiszai Hulladéktérkép elkészítése

A projekt célja, hogy a terepbejárások és a – 2020. második felében megvalósuló - hajós expedíció eredményeit egy összefoglaló térképen jelenítsük meg. Petkalózaink a terepen a hulladék lelőhelyek koordinátáit az ingyenes TrashOut alkalmazás segítségével rögzítették. A teljes folyószakasz feltérképezését követően összeáll az Tiszai Hulladéktérkép, mely az applikáció adatait jeleníti meg, egységes online felületen, hiánypótlóan hozzájárulva folyóvizeink és az ártéri területek szakszerű hulladékmentesítéséhez. A térképen, csakúgy, mint az alkalmazásban megjelennek a hulladéklelőhelyek paraméterei (milyen típusú és mennyi hulladék) valamint az is, ha a lerakó kitisztításra került.

Tiszta Tisza Térkép Tiszta Tisza Térkép

Harmadik lépés: A TrashOut alkalmazás magyarra fordítása

Karanténban sem pihentek a petkalózok. A Konasoft programozóival közösen fordításra adták a fejüket, így mostantól nincs nyelvi akadálya annak, hogy a környezetükért tenni vágyó magyar emberek is használják a TrashOutot, a világ legelterjedtebb illegális hulladéklerakókat feltérképező applikációját. Az okostelefonos alkalmazással lefotózhatjuk a felfedezett hulladék kupacot, megjelölhetjük a hulladék lelőhelyét, annak méretét, regisztrálhatjuk, hogy milyen jellegű hulladékról van szó, és bejelentést tehetünk. Példamutató felhasználóként magunk is megtisztíthatjuk a területet, az app segítséget nyújt az akció szervezéséhez.

Negyedik lépés: Mikro- és makroműanyag szennyezés vizsgálat

A Tiszában élő kagylók életük során nagy vízmennyiséget szűrnek át élelemforrás reményében. Ez az életforma lehetővé teszi számukra a bioakkumulációt, azaz, hogy a folyó szennyezői az ő testükbe is bekerülnek, felhalmozódnak és ott tárolódnak. Ez az alapja annak, hogy élővizek szennyezésének kimutatására kiváló módszer a benne élő élőlények vizsgálata. A kagylók szerveiben felgyülemlett mikro és makroműanyag tehát tükrözi a Tisza műanyagszennyezését. A program keretében a Tisza szakaszának több kitüntetett pontján mintavétel történt, amelyek a Tisza fontosabb befolyói alatt és felett lettek kijelölve, feltételezve, hogy ezzel megbecsülhető a mellékfolyón érkező szennyezés is. Mivel azonban az ő életük is érték, az ilyen vizsgálatot a minimálisan szükséges állat begyűjtésével kell megvalósítani.

A kagylók analitikai vizsgálata még hátra van, 2020 második felére várjuk az eredményeket, melyeket egy tanulmányban foglalunk össze.

English summary: https://petkupa.hu/eng/tisza-expedition.html

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium