Kiállítás

A PET Kupa kiállítás egy száz négyzetméteres installáció, amely a modern tudománykommunikáció eszközeivel mutatja be a látogatóknak a tiszai hulladékszennyezés, a hulladékmonitoring és a természetvédelmi munka eredményeit.

PET Kupa kiállítás

Tárlatunk a Tisza hulladékszigeteire és PET-bányáiba kalauzolja el a látogatókat. De nemcsak a szennyezéssel ismerkedünk meg. Bejárjuk a mesés Felső-Tisza-vidéket, izgalmas helyszíneken barangolunk, bejárjuk a lenyűgöző élővilágű ártéri-, és ligeterdőket, melyek természetvédelmi jelentőségét nem lehet eléggé kihangsúlyozni. Itt ismerjük meg a tájban élő embereket, azokat a csupaszív tiszamenti népeket, akik évszázados tapasztalattal, példamutató módon gazdálkodnak a Tisza kincseivel. Az első három Tiszai PET Kupa sikerét annak köszönheti, hogy sikerült ezeket az embereket megnyerni és a kezdeményezés mellé állítani.

A kiállításon bemutatott tárgyak egytől-egyig a Tisza árteréből kerültek ki. Láthatunk itt gumikacsát, cipőket, hulladékkal egybenőtt növényeket és nem utolsó sorban a zsurki hulladékfalat: az egyik hulladékrégészeti expedíció során egy több száz kilós tiszai partfal metszetet hoztunk el Zsurk község határából, ahol a szemét egybenőtt magával a partfallal.

PET Kupa kiállítás
PET Kupa kiállítás

Igazi hulladékrégészeti expedíció volt!

Az installáció megalkotásánál a kis ökológiai lábnyom alapvető szempont volt. Ezért a posztamenseket a Schneider Electric hulladék raklapmagasítóiból készítettük és ez adta a PET puffok alapanyagát is. A PET függöny és a puffok ülőfelülete az FKF Zrt. Guinness-rekord kísérletéből származó palackokból készült, így ezek a palackok már harmadszorra kerültek felhasználása.

Kiállításunk célja, hogy felhívjuk a figyelmet a hazai vizek védelmének fontosságára, miközben önkénteseket és cégeket verbuváljunk az évközi szemétszedésekre és a nyári PET Kupa versenyre. Az installáció az Ökoindusztrián debütált, járt már a Felfedezők Napján és Ópusztaszeren is. A tartalmakat folyamatosan fejlesztjük, a kiállítás egészben vagy részleteiben is kölcsönözhető. Szívesen bemutatjuk olyan cégeknél, amelyek társadalmi felelősségvállaló programjában kiemelt a környezetvédelem. Várjuk kiállító partnerek jelentkezését!

PET Kupa kiállítás
PET Kupa kiállítás
“A Tiszántúlon, ahol néhány pocsolya ha csillog még a régi rétségek, lápok helyén. Magának a Tiszának a mentén a régi kiöntések elgátalásával mind elvették a halaktól a java ívóhelyeket… Meg is fogyott a hal is, a halász is, eleget panaszkodnak miatta a jó szegediek. Nem szólva arról, hogy szerintük az árvizet is ez szabadította rájuk. Szélednek szét a halászok, az egyikből béres lesz, a másikból kubikos vagy napszámos, vagy pesti gyári munkás, amerikai kivándorló – viszik el még az emlékezetét is a régi vízi életnek…”
(Varga Domonkos: Herman Ottó, 1967., Doba Nyomda és Kiadó)

Ökoindusztia 2017

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium