PET palack áradat

Napjainkban egyre nagyobb mennyiségben és egyre veszélyesebb beltartalommal “termeljük” a szemetet, ami globális problémává nőtte ki magát. Mára a folyók áradásainak időpontja, intenzitása is kiszámíthatatlanná vált, s a folyó által szállított értékes hordalék összetétele is megváltozott. Valójában szinte mindent megtalálunk benne, amit a boltok polcain látunk és akkor a szemmel nem látható vegyi anyagokról még nem is beszéltünk (ld. tiszai ciánszennyezés).

/hulladékzajlás a Tiszán

A hulladékok túlnyomó része határainkon túlról, Ukrajnából és Romániából származik, ahol bevett gyakorlat a házak körül keletkezett szemét ártérben való elhelyezése. A téli hónapokban felgyűlt hulladékot a tavaszi olvadékvizektől és esőtől megduzzadt folyó felveszi, átszállítja a határon, majd az alsóbb szakaszokon ártéri erdőkben, homokszigetek partján rakja le. A felhalmozódott uszadék sok esetben milliós károkat okoz, sőt, néhány esetben vízminőség-védelmi készültséget is el kell rendelni az uszadék veszélyes tartalma miatt!

2017 jeges ár

A régóta tapasztalható szennyezésre reagálva a Felső-Tisza mentén élők sok egyéni szemétgyűjtő akciót kezdeményeztek már, illetve környezetvédő civil szervezetek is rendszeresen takarítanak önkéntesek bevonásával (pl. a Bodrogon a Zöldkör, Nyíregyháza környékén pedig az E-misszió Egyesület). A PET Kupa legénysége 2013-tól kezdődően kezdte meg a küzdelmet a PET hegyek ellen. Az első években a palackokból épített hajók és a verseny közbeni szemétszedés jelentette a fő csapásirányt, de évről-évre egyre szerteágazóbb és hatékonyabb lett a tiszai természetvédelmi kezdeményezés.

A városok, a támogatók, az egyre nagyobb számú érdeklődők, a sok becsatlakozó önkéntes és szakember lehetővé tette mára, hogy egész évben, folyamatosan tudjunk meglepetésekkel és környezetvédelmi akciókkal szolgálni. De együtt, összefogva ennél is többet szeretnénk elérni! Nem kevesebbet, mint a probléma közvetlen okának a megszüntetését és a hulladékáradat felszámolását. Az ehhez szükséges nemzetközi összefogáson dolgozunk.

PET szemétszedés

Eddig összesen 119 tonna hulladéktól mentesítettük a folyót és ártereit!

De nem is szemét ez, hiszen mi nem a hulladéklerakóra szállítjuk a potyautas palackokat és üvegeket, hanem hulladékgazdálkodó cégek segítségével később szétválogatásra majd újrahasznosításra kerülnek! Így a tiszai hulladékok 50%-a magyar újrahasznosító cégeknél kerül vissza a körforgásba. A flakonokból, palackokból műanyag cserép, gyeprács, oszlop, vagy kerti pad is készülhet, míg az üvegekből újra boros- és sörös üvegeket állítanak elő. A fém és alumínium hulladékból bármilyen terméket lehet gyártani (autóalkatrész, alu doboz, radiátor, stb.), a különleges hulladékleletek pedig a kiállításunkon kerülnek bemutatásra. Amit a versenyzők összeszednek, azt az önkéntesek már a helyszínen válogatják, majd a Térségi Hulladék-gazdálkodási Nonprofit Kft. és az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Kft. pedig elszállítja. Ebben segíti munkánkat a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.

/hulladékfal a Felső-Tiszán – hulladékrégészeti akciónk első helyszíne

A PET Kupa eredményei

I. PET Kupa

Valamit visz a víz... című, 3 részes magyar ismeretterjesztó filmsorozat létrejötte

4 hajóból álló flotta

10.000 palack összeszedése az ártérből

II. PET Kupa

8 hajóból áűlló flotta

22.000 palack összeszedése az ártérből

III. PET Kupa

16 hajóból álló flotta

4 részes ismeretterjesztó filmsorozat

30.000 palack összeszedése az ártérből

2,5 tonna hulladéktól mentesült a Tisza

IV. PET Kupa

11 hajóból álló flotta

60.000 palack összeszedése az ártérből

8 tonna hulladéktól mentesült a Tisza (65 köbméter)

62 szennyezett helyszín monitorozása, 21 megtisztítása

V. PET Kupa

17 hajóból álló flotta

100.000 palack összeszedése az ártérből

8 tonna hulladéktól mentesült a Tisza (65 köbméter)

120 szennyezett helyszín monitorozása, 10 megtisztítása

VI. PET Kupa és Téli ártéri takarítás

22 hajóból álló flotta

175.000 palack összeszedése az ártérből

14 tonna hulladéktól mentesült a Tisza (110 köbméter)

140 szennyezett helyszín monitorozása, 15 megtisztítása

I. Tisza-tavi PET Kupa

7 hajóból álló flotta

37.500 palack összeszedése az ártérből

3 tonna hulladéktól mentesült a Tisza-tó (21 köbméter)

VII. Felső-Tiszai PET Kupa

15 hajóból álló flotta

125.000 palack összeszedése az ártérből

10 tonna hulladéktól mentesült a Felső-Tisza (70 köbméter)

VIII. Felső-Tiszai PET Kupa

11 hajóból álló flotta

39.500 palack összeszedése az ártérből

10,2 tonna hulladéktól mentesült a Felső-Tisza (77 köbméter)

I. Bodrogi PET Kupa

4 hajóból álló flotta

24.200 palack összeszedése az ártérből

6 tonna hulladéktól mentesült a Bodrog (42 köbméter)

Hankó Gergely PET Prof Prezi előadása a tiszai hulladékszennyezésről

A PET Kupa célja, hogy 5-10 év múlva ne legyen PET Kupa!

Tevékenységeink a tiszai hulladékszennyezés felszámolására

De a harcnak nincs vége! A Tisza ugyanis nagy bajban van.

A PET kalózok mostantól évente többször is vízre szállnak, s folytatják a harcot a szemétáradat ellen. S már nemcsak a Tiszán harcolunk, hanem a Dunán is. Meg a Bodrogon is. ÉS A TI SEGÍTSÉGETEKKEL A VILÁG ÖSSZES FOLYÓJÁN HARCOLNI FOGUNK. CSATLAKOZZATOK, SZERVEZZETEK CSAPATOT, ÉPÍTSETEK PET HAJÓT ÉS KALÓZKODJATOK KEDVETEKRE! ALKOSSATOK KÖZÖSSÉGET ÉS TALÁLJATOK CÉGEKET, PARTNEREKET! EGYEDÜL NEM MEGY, DE SOKAN VAGYUNK!

HAJÓÓÓÓRA!

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium