Rólunk

Bemutatkoznak a PET Kalózok

Annak a hatalmas PET palack áradatnak üzentünk hadat, amely évről évre elárasztja a Tisza-folyót.
About Image

Mindenki tudja, hogy a PET palack pompásan úszik a víz színén. Azt már sokkal kevesebben tudják, hogy milyen pompás hajó építhető belőlük. Mi tudjuk, mert megépíthettük a magunk hajóit. Nem is egyet, hanem egy egész flottát. Vízre szálltunk, és több mint száz folyamkilométert hajóztunk velük a Tiszán. Pet Kalózoknak hívjuk magunkat, mert harcban állunk. Annak a hatalmas PET palack áradatnak üzentünk hadat, amely évről évre elárasztja a Tisza-folyót. Utunk során rengeteg italos palackot gyűjtöttünk össze a folyóból, az ártérből, és a Tisza-menti településekről. Hajóinkat és az összegyűjtött szemetet utunk végén bezúztuk, és szelektív hulladékgyűjtőkben helyeztük el, ahol újra felhasználták őket.

Habár a PET Kalózok első támadásai sikeres voltak, a Tisza még nem menekült meg a szennyezéstől. Az újabb árhullám minden évben késő ősszel és kora tavasszal várható. Úgy határoztunk, hogy megismételjük a bravúrt. A Tisza-menti települések segítségével a szemétgyűjtésből, a környezetszennyezés ellen indított harcból szórakoztató-ismeretterjesztő eseményt varázsolunk, és ismét hadat üzenünk a Tiszai szemétáradatnak.

Pet palackok, reszkessetek!

Jövünk!!!

Molnár Attila Dávid (M.A.D.) ötletgazda, hajóskapitány A Tisza hírnöke és szóvivője

Molnár Attila Dávid (M.A.D.) ötletgazda, hajóskapitány

A Tisza hírnöke és szóvivője
Önkéntes harc, hogy a kihalászott palackok újrahasznosításra kerüljenek

Önkéntes harc, hogy a kihalászott palackok újrahasznosításra kerüljenek

Együtt a brigád!

Együtt a brigád!

Gyenes Károly

Gyenes Károly

Tisza Prof, a PET Kupa örökös PET kalauza és kultúrfelelőse
Hankó Gergely

Hankó Gergely

PET Prof, hulladékos szakértő, Extrém szakosztály
Dóra Szilvia, kommunikációs vezető

Dóra Szilvia, kommunikációs vezető

Farkas Zsófia

Farkas Zsófia

önkéntes koordinátort
Tamás E. Zsolt programfelelős

Tamás E. Zsolt programfelelős

A Kupa “Rambo”-ja, John Deere Kenus Akciócsoport
Doró Viki

Doró Viki

Gyalai-Korpos Miklós

Gyalai-Korpos Miklós

Lukácsi Kornél, Varga Judit, Dóra Enikő és Szokolai Tamás

Önkénteseinknek örök hála

Önkéntes Expedíció a hulladékfalhoz

Önkéntes Expedíció a hulladékfalhoz

A háttértörténet

Visszaemlékezés Molnár Attila Dávid, a PET Kupa ötletgazdájának tollából
Molnár Attila Dávid PETkány hajó

Az egész egy beszélgetéssel kezdődött. Fekete Tibor barátommal a budaörsi könyvklub rendes havi összejövetelén éppen a nyári élményeket idéztük fel. Tibi mesélte, hogy nemrég egy szokatlan vízitúrán vett részt. Ha hiszem, ha nem, egy PET palackokból készült tutajon hajózott a Tiszán. A hajót Palkó István építette és… a barátom persze mondta volna tovább, én viszont közbevágtam: De hát ez az! Az ötlet, amire várok!!! – kiáltottam. Tibi nem értette izgatottságom okát, úgyhogy elmeséltem neki röviden, miről is van szó. Úgy öt évvel a beszélgetés előtt, Tokaj közelében, partifecskéket filmeztem. Ekkor láttam először a Tiszai PET palack áradatot, amikor a határokon túlról érkező műanyag hulladék tonnaszám önti el a Tisza felszínét. Fogalmam sem volt, mit lehetne egy ilyen irdatlan méretű szennyezés ellen tenni. Nem volt semmi ötletem, de úgy látszik, a probléma befészkelte magát az agyamba, mert amint először hallottam Palkó István hajójáról, tudtam, hogy ez az. PET palackokból hajót kell építeni, és úgy kell felvenni a harcot a szennyezéssel, hogy minderről filmet készítünk!

Tóth Zsolt Marcell filmessel együtt alapítottuk a Természetfilm.hu-t, így természetes volt, hogy ezt a kezdeményezést is együtt indítjuk el. Tudtuk, hogy nagy fába vágjuk a fejszénket. Komoly és hosszú vitákat folytattunk arról, hogy vágjunk neki. Egy hajóval, csak mi, filmesek? Vagy több hajóval, és egymással vetélkedve? Szerencsénkre az első Tiszai PET hajós, Palkó István elfogadta a meghívásunkat. Megpályáztuk és elnyertük a filmsorozat költségvetését a Médiatanács pályázatán. Ennek köszönhető, hogy 2013-ban végül 4 PET hajóval elrajtolt az I. PET Flotta. Azóta, ahogy mondani szokás, sok víz, és sok műanyag palack lefolyt a Tiszán. És ahogy a Tiszában egyre kevesebb a szemét, úgy tudnak egyre többen a szennyezésről és csatlakoznak az ellene indított küzdelemhez.

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium