Rólunk

Bemutatkoznak a PET Kalózok

Annak a hatalmas PET palack áradatnak üzentünk hadat, amely évről évre elárasztja a Tisza-folyót.
About Image

Mindenki tudja, hogy a PET palack pompásan úszik a víz színén. Azt már sokkal kevesebben tudják, hogy milyen pompás hajó építhető belőlük. Mi tudjuk, mert megépíthettük a magunk hajóit. Nem is egyet, hanem egy egész flottát. Vízre szálltunk, és több mint száz folyamkilométert hajóztunk velük a Tiszán. Pet Kalózoknak hívjuk magunkat, mert harcban állunk. Annak a hatalmas PET palack áradatnak üzentünk hadat, amely évről évre elárasztja a Tisza-folyót. Utunk során rengeteg italos palackot gyűjtöttünk össze a folyóból, az ártérből, és a Tisza-menti településekről. Hajóinkat és az összegyűjtött szemetet utunk végén bezúztuk, és szelektív hulladékgyűjtőkben helyeztük el, ahol újra felhasználták őket.

Habár a PET Kalózok első támadásai sikeres voltak, a Tisza még nem menekült meg a szennyezéstől. Az újabb árhullám minden évben késő ősszel és kora tavasszal várható. Úgy határoztunk, hogy megismételjük a bravúrt. A Tisza-menti települések segítségével a szemétgyűjtésből, a környezetszennyezés ellen indított harcból szórakoztató-ismeretterjesztő eseményt varázsolunk, és ismét hadat üzenünk a Tiszai szemétáradatnak.

Pet palackok, reszkessetek!

Jövünk!!!

Tóth Zsolt Marcell, társalapító

Tóth Zsolt Marcell, társalapító

Az első PET Kupáról szóló filmsorozat rendezője, s a PETkány kapitánya
Önkéntes harc, hogy a kihalászott palackok újrahasznosításra kerüljenek

Önkéntes harc, hogy a kihalászott palackok újrahasznosításra kerüljenek

Együtt a brigád!

Együtt a brigád!

Molnár Attila Dávid (M.A.D.) ötletgazda, hajóskapitány A Tisza hírnöke és szóvivője

Molnár Attila Dávid (M.A.D.) ötletgazda, hajóskapitány

A Tisza hírnöke és szóvivője
Gyenes Károly

Gyenes Károly

Tisza Prof, a PET Kupa örökös PET kalauza és kultúrfelelőse
Hankó Gergely

Hankó Gergely

PET Prof, hulladékos szakértő, Extrém szakosztály
A PET Kupa stáb

A PET Kupa stáb

Lukácsi Kornél, „A mindenes, a problémamegoldó, a mindenlébenkanál!”

Lukácsi Kornél

„A mindenes, a problémamegoldó, a mindenlébenkanál!”
Dóra Szilvia, kommunikációs vezető

Dóra Szilvia, kommunikációs vezető

A csapat esze és motorja
Tamás E. Zsolt programfelelős

Tamás E. Zsolt programfelelős

A Kupa “Rambo”-ja, John Deere Kenus Akciócsoport
Kubinyi Iván, honlapunk mestere, az “El Magico”, avagy maga a türelem

Kubinyi Iván, honlapunk mestere, az “El Magico”, avagy maga a türelem

“Iván, nem-e lehetne-e úgy, hogy amit felülre tettünk az jobb oldalon legyen kicsibe és más színnel!?”
Önkéntes Expedíció a hulladékfalhoz

Önkéntes Expedíció a hulladékfalhoz

Lukácsi Kornél, Varga Judit, Dóra Enikő és Szokolai Tamás

Önkénteseinknek örök hála

Lukácsi Kornél, Varga Judit, Dóra Enikő és Szokolai Tamás

A háttértörténet

Visszaemlékezés Molnár Attila Dávid, a PET Kupa ötletgazdájának tollából
Molnár Attila Dávid PETkány hajó

Az egész egy beszélgetéssel kezdődött. Fekete Tibor barátommal a budaörsi könyvklub rendes havi összejövetelén éppen a nyári élményeket idéztük fel. Tibi mesélte, hogy nemrég egy szokatlan vízitúrán vett részt. Ha hiszem, ha nem, egy PET palackokból készült tutajon hajózott a Tiszán. A hajót Palkó István építette és… a barátom persze mondta volna tovább, én viszont közbevágtam: De hát ez az! Az ötlet, amire várok!!! – kiáltottam. Tibi nem értette izgatottságom okát, úgyhogy elmeséltem neki röviden, miről is van szó. Úgy öt évvel a beszélgetés előtt, Tokaj közelében, partifecskéket filmeztem. Ekkor láttam először a Tiszai PET palack áradatot, amikor a határokon túlról érkező műanyag hulladék tonnaszám önti el a Tisza felszínét. Fogalmam sem volt, mit lehetne egy ilyen irdatlan méretű szennyezés ellen tenni. Nem volt semmi ötletem, de úgy látszik, a probléma befészkelte magát az agyamba, mert amint először hallottam Palkó István hajójáról, tudtam, hogy ez az. PET palackokból hajót kell építeni, és úgy kell felvenni a harcot a szennyezéssel, hogy minderről filmet készítünk!

Tóth Zsolt Marcell filmessel együtt alapítottuk a Természetfilm.hu-t, így természetes volt, hogy ezt a kezdeményezést is együtt indítjuk el. Tudtuk, hogy nagy fába vágjuk a fejszénket. Komoly és hosszú vitákat folytattunk arról, hogy vágjunk neki. Egy hajóval, csak mi, filmesek? Vagy több hajóval, és egymással vetélkedve? Szerencsénkre az első Tiszai PET hajós, Palkó István elfogadta a meghívásunkat. Megpályáztuk és elnyertük a filmsorozat költségvetését a Médiatanács pályázatán. Ennek köszönhető, hogy 2013-ban végül 4 PET hajóval elrajtolt az I. PET Flotta. Azóta, ahogy mondani szokás, sok víz, és sok műanyag palack lefolyt a Tiszán. Az elmúlt négy évben 41 PET hajó épült fel, amik több mint 10 tonna hulladékot halásztak ki a folyóból. És ahogy a Tiszában egyre kevesebb a szemét, úgy tudnak egyre többen a szennyezésről és csatlakoznak az ellene indított küzdelemhez.

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium