Filmkészítés

A PET Kupa ötletgazdája a Természetfilm.hu Egyesület, ami több mint 20 éve foglalkozik természetvédelmi és környezetvédelmi filmek készítésével. A PET Kupa 2013-ban indult útjára, azóta több órányi televíziós ismeretterjesztő film és internetes videó készült a kezdeményezésről. Ezeknek a mozgóképes szemléltető anyagoknak óriási szerepe volt és van abban, hogy a PET Kupa ilyen rövid idő alatt ilyen sok emberhez juttatta el az üzenetet: a Tisza segítségre szorul. A hagyományokhoz híven az Természetfilm.hu minden évben forgatócsoportot küld a Tiszára és folytatja a filmezést. Itt tekinthetsz bele a THU természetfilmjeibe!

Itt találod PET Kupáról készült videóink bővebb gyűjteményét. Aktuális filmes bejátszásokért érdemes ellátogatni a PET Kupa Facebook oldalára.

Üzenet a Palackban
(52 perces, környezetvédelmi ismeretterjesztő film, 2018)

Üzenet a palackban – PET Kupa film

Öt éve, hogy a Felső-Tiszán megjelent néhány, pillepalackból készült, ingatag vízi jármű. Az egyik fedélzetén egy filmes stáb ringatózott, a másik lélekvesztőn egy család három gyerekkel és egy kutyával, a harmadikon egy baráti társaság. Mi tagadás, elég szokatlan módon hívták fel a figyelmet arra, hogy második legnagyobb folyónkat határon túlról érkező műanyag szennyezés fenyegeti. A kalandból a Médiatanács támogatásával televíziós filmsorozat készült. A 'Valamit visz a víz' nézők ezreihez jutott el, és alapvető szerepet játszott abban, hogy napjainkra a kezdeményezés nemzetközi mozgalommá nőtte ki magát, amelynek neve: Tiszai PET Kupa.

A Tiszai PET Kupát az teszi különlegessé az egész világon, hogy magát a szennyezést eszközként használja fel. A folyóból kigyűjtött szemét a PET Kupában értékes alapanyag, aminek segítségével küzdeni lehet a környezeti probléma ellen. A PET Kupa sikerének titka, hogy nem áll meg a hulladék összegyűjtésénél, éppen ellenkezőleg: itt veszi csak igazán kezdetét a történet. A hulladékból ugyanis hulladékgyűjtő hajók épülnek, amelyek igen hatékonyan veszik fel a harcot a környezetszennyezéssel.

Több mint 18 tonna hulladék kitermelése a folyóból, 47 PET hajó megépítése, több tucat hulladékhegy feltérképezése és letermelése, több száz folyamkilométer megtétele a Tiszán, több ezer önkéntes bevonása - eddig ez a Tiszai PET Kupa egyenlege. De vajon mi rejlik a számok mögött? Honnan jött az ötlet, milyen emberek működtetik, és meddig hajlandóak elmenni annak érdekében, hogy a Tisza megint tiszta legyen? Az 'ÜZENET A PALACKBAN' az ő történetüket meséli el. Azokét az emberekét, akik részt vettek már legalább egy tiszai hulladékhegy megtámadásában, akik kivették a részüket legalább egy PET hajó felépítésében, hajóztak hulladékhajón és küzdöttek a szennyezéssel. Azokét az emberekét, akik egyszerűen csak PET kalózoknak nevezik magukat.

A 'Valamit visz a víz' sugárzása óta 5 éve telt el. A PET Kupa azóta sokat fejlődött. A Természetfilm.hu stábja önkéntes munkában a kezdetektől fogva dokumentálja a PET kalózok kalandjait. Ez az értékes archívum képezi az 'ÜZENET A PALACKBAN' c. film alapját. A stáb a felvételeket eddig soha be nem mutatott fedélzeti videókkal, videónapló részletekkel egészíti ki.

a TERMÉSZETFILM.HU bemutatja ÜZENET A PALACKBAN alapötlet MOLNÁR ATTILA DÁVID, PALKÓ ISTVÁN, TÓTH ZSOLT MARCELL írta MOLNÁR ATTILA DÁVID fényképezte TISZA BALÁZS, TÓTH ZSOLT MARCELL vágó LUKÁCSI KORNÉL zene TAMÁS ZSOLT szakértő HANKÓ GERGELY producer MOLNÁR ATTILA DÁVID, TÓTH ZSOLT MARCELL, HANKÓ GERGELY rendezte MOLNÁR ATTILA DÁVID forgalmazza PAULINE MAZENOD WINDROSE.FR

Köztársasági Elnöki Hivatal A film a Köztársasági Elnöki Hivatal támogatásával valósult meg.

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium