Palackra magyar!

Ugorj fejest a kalandba!

A PET Kupa sikerének kulcsa, hogy egy olyan nehéz és veszélyes feladatot, mint amilyen a szemétszedés, szórakoztató, inspiráló, csapatépítő tevékenységgé, életre szóló kalanddá tesz.
A PET Kupa az első, és tudomásunk szerint egyetlen olyan kezdeményezés a világon, ami a környezetszennyező anyagok felhasználásával küzd a környezetszennyezés ellen.

Köszönjük, hogy érdeklődsz a PET Kupa iránt. Ez valóban nagy kaland, de ahhoz, hogy el tudd dönteni, hogyan csatlakozhatsz hozzánk, a legjobb az lesz, ha megismerkedsz a kezdeményezésünkkel. Van ugyanis egypár dolog, amit nem árt, ha tudsz, még mielőtt magad is felvennéd a kesztyűt, és beállnál a hétpróbás PET Kalózok közé.

Szennyezett terület felderítése
tonna szennyező anyag eltávolítása
darab PET palack súlyának felel meg
Szennyezett terület megtisztítása
Hulladékhajó

A Természetfilm.hu csapatának környezetvédelmi erőfeszítéseihez először szakemberek, önkéntesek, majd a helyi közösségek is csatlakoztak. Az így szövődő baráti és szakmai kapcsolatok sokat lendítenek a projekten, mert mindenki lehetőségeihez mérten ott segít, ahol tud. A filmeknek és a sajtómegjelenéseknek köszönhetően milliókhoz jutott el a hír, hogy a Tisza segítségre szorul.

PET Team

Mivel küzdünk?

A PET Kupa azért jött létre, mert a Tiszán rendszeressé vált a műanyag zajlás, vagy más néven PET palack áradat. A szennyezés időnként olyan méreteket ölt, hogy az ember alig hisz a szemének. Kezdeményezésünk megpróbálja útját állni az ismétlődő szennyezési hullámoknak, felderíti a legnagyobb lerakóhelyeket, és azon dolgozik, hogy megtisztítsa az árteret és a folyót. A feladat hatalmas, és sokféleképpen kiveheted a részedet a munkából. A tisztább Tiszáért lehet küzdeni a folyón hajózva, iskolákban előadást tartva, a vágóstúdióban ülve, de akár az íróasztal mellett is. Rajtad áll, melyiket választod!

A PET Kupa szakaszai

1

HULLADÉKGYŰJTÉS

A PET Kupa leghosszabb szakasza, egész évben zajló tevékenység, melynek során cégek csapatépítő tréning keretében, önkéntesek, iskolák, diákok, filmesek összehangolt vagy egyéni akciók során próbálnak minél több hulladékot gyűjteni. A fő cél a folyó, illetve az ártér megtisztítása, valamint a térségben keletkezett otthoni hulladék szelektív gyűjtése és újrafelhasználása. A PET Kupa akkor éri el a célját, ha nem lesz elegendő hulladék a Tiszában a hajós verseny megrendezéséhez. A szervezők ezért ahol csak lehet, csatlakoznak a már meglévő szemétszedő akciókhoz, és a helyi településekkel is felveszik a kapcsolatot, bátorítják őket a gyűjtésben való részvételre, és igyekeznek mindenhol pozitív példákat bemutatni a hulladék kezelésének témakörében.
PET Kupa hulladékgyűjtés
2

ÚJRAFELHASZNÁLÁS

Az újrafelhasználási szakasz néhány hetet emészt fel. A PET Kupa abban különbözik más hulladékgyűjtési akcióktól, hogy a teendők itt nem érnek véget a hulladék összegyűjtésével, elhelyezésével. A Tiszából, az ártérből és a környékbeli településekről összegyűjtött hulladék ugyanis látványos átalakuláson megy át, méghozzá a nagyközönség szeme láttára. A PET Kupa során a tiszai hulladékból hajók épülnek, melyek akkor nyerik el a PET hajó címet, ha megfelelnek a rájuk vonatkozó kiírásoknak. A PET Kupa gondoskodik a hulladék összegyűjtéséről, elhelyezéséről, koordinálja a hulladék megtisztítását, újrafelhasználásra alkalmassá tételét, és megfelelő körülményeket biztosít a hajóépítéshez. A hajó építésre nem alkalmas hulladék szelektív elhelyezéséről is a PET Kupa gondoskodik, melyben állandó partnereink a hulladékhasznosítók és a hulladékos közszolgáltatók.
PET Kupa újrafelhasználás
3

FOLYAMI HAJÓS VERSENY

Ez a PET Kupa legrövidebb szakasza, csupán egy hétig tart, de az online közvetítéseknek, híradásoknak, és a belőle készülő filmnek köszönhetően ez kapja a legnagyobb figyelmet. A verseny az úgynevezett PET hajók között zajlik. Azok a hajóegységek nyerhetik el a PET hajó elnevezést, amelyek úszóképességét teljes egészében újrahasznosított PET palackok adják, melyek részben vagy egészben Tiszából vagy annak partvonaláról származnak, melyek meghajtása kizárólag megújuló energiával (pedál, lapát, vitorla, stb.) történik, melyek építéséhez a rögzítő-ragasztóanyagok kivételével csak és kizárólag használt / kidobott / újrahasznosított alkatrészeket használtak, melyek a PET Kupa nevezési oldalán megadott időben és helyen épülnek fel, melyek legénysége, vagy legénységének egy része a hajóépítést megelőzően részt vállal a Tisza megtisztításában, részt vesz a palackgyűjtéseken és/vagy az építés helyszínén segít a Tiszából gyűjtött palackok megtisztításában és beépítésre alkalmassá tételében. Azok a hajóegységek, amelyek megfelelnek ezeknek a feltételeknek, elnyerik a PET hajó címet, a legénység tagjai pedig a PET Kalóz elnevezést.
PET Kupa hajóverseny

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium