PETKALÓZKODÁS NEMZETKÖZI VIZEKEN, indul az 5 ORSZÁG 1 FOLYÓ projekt

A nemzetközi helyzet fokozódik

figyelmeztette Pelikánt, a dunai gátőrt Virág elvtárs a Tanú (rendező: Bacsó Péter) című filmben.

A megállapítás most is aktuális, és itt elsősorban nem a vírushelyzetre gondolunk, hanem arra, hogy a Tiszai PET Kupa önkéntesei, a petkalózok végre nemzetközi vizeken is folytathatják folyótisztító munkájukat. A PET Kupa ötletgazdája, a Természetfilm.hu Egyesület idén szeptemberben indította második, nagyrészt uniós forrásból megvalósuló projektjét, az 5 ORSZÁG 1 FOLYÓ programot, amit a továbbiakban egyszerűen csak így hívunk: 5in1 (a PET Kupa első nemzetközi projektjéről, a Tid(y)Up-ról ITT olvashattok részletesen). A COVID miatt az 5in1 személyes találkozó helyett online konferenciával indult el, amit a partnerek november 21-én tartottak meg az éter hullámain.

Az 5in1 az Erasmus+ program keretében, Tisza-vízgyűjtő területén osztozó öt ország (Ukrajna, Románia, Szlovákia, Magyarország, Szerbia) iskoláinak, természetvédő társadalmi szervezeteinek, tanárainak és diákjainak részvételével zajlik. Célja, hogy oktatással, szemléletformálással, helyi közösségek aktivizálásával, pozitív gyakorlatok felvonultatásával segítse a folyószennyezés elleni küzdelmet. Hogy menthetik meg a tanárok és diákok a folyót, miként vethetnek véget az évtizedek óta zajló hulladékáradatnak?

Bármerre nézünk a világban, a folyószennyezés mindenütt összetett probléma, okozója nem csak a gondatlanság. Így van ez a Tisza esetében is, ahol gazdasági nehézségek, társadalmi feszültségek, az ivóvízhez való korlátozott hozzáférés, az ismeretek hiánya áll a szennyezés hátterében. Ekkora feladatot csak együtt lehet megoldani, döntéshozók, civilek, szakemberek, kutatók, természetvédők és helybéliek részvételével. És a helybéliek közt kiemelt szerepe van a tanítóknak, tanároknak, oktatóknak. Rajtuk is múlik, hogyan gondolkozik a felnövekvő nemzedék.

A 5in1 partnerei között olyan iskolák, civil szervezetek, pedagógusok vannak, akik évek óta, önszerveződő módon küzdenek a tisztább, élhetőbb környezetért. Pédaértékű a sárospataki Szent Erzsébet Katolikus Iskolában elindított, azóta több településen folytatódó Boldog Bodrog program (VIDEÓ), melynek keretében civilek, helybéliek, iskolások és oktatóik együtt dolgoznak a szemléletformáláson, a folyó megtisztításán (az idei bodrogi programokról ITT tudhattok meg többet). A Bódiszné Hajnal Alíz és a petkalózok által megálmodott program adta az ötletet, hogy ezt a tevékenységet a határokon túlra is ki lehetne terjeszteni.

A felvízi országokban sokkolt minket a szennyezés mértéke, hogy mennyi hulladék kerül a folyóba. A partokat sokhelyütt egybefüggő műanyagréteg fedi, szakadt zsákok, zacskók, petpalackok hevernek mindenütt. Legalább ilyen fontos, hogy bármerre jártunk a Tisza vízgyűjtőjén, mindenütt találkoztunk jó szándékkal, tenni akarással. Azért döntöttünk úgy, hogy beadjuk a pályázatot, mert szeretnénk összekapcsolni ezeket a szereplőket, megosztani a tudást, és együtt, célorientáltan folytatni a szakmai munkát, legyen szó oktatásról, vagy hulladékkezelésről.

idézte fel helyszíni tapasztalatait Hankó Gergely, a PET Kupa projektvezetője.

A projekt több szempontból is különleges. Az első, hogy nemzetközi uniós projektektől eltérő módon közös nyelve nem az angol, hanem a magyar. Ennek oka nem az, hogy a magyar fél szeretné ráerőltetni gondolkodását a többi félre. Közös nyelvnek először az angol kínálkozott, de kiderült, hogy a Tisza-mentén nem beszélik elegen és elég magas szinten a nyelvet. Ugyanez volt a tapasztalat az orosszal és más világnyelvekkel. A PET Kupa célja, hogy különböző országok oktatói, pedagógusai, aktivistái szabadon, kreatívan tudjanak új tartalmakat fejleszteni, együtt dolgozni. Ezért esett a választás a magyarra - ez a Tisza vízgyűjtő területén a leggyakrabban és legjobban beszélt közös nyelv.

Nagyon izgultunk, amikor beadtuk a projektet, mert magyarul írtuk az egész pályázati dokumentációt, ami uniós pályázatoknál azért nem általános. Ez persze segített írás közben, könnyebb volt haladni, együtt dolgozni, de nagy kockázatot is hordott magában. Vajon az elbírálók hogy fogadják majd ezt a magyar nyelvű, de mégis nemzetközi projektet? Az elbírálás időszakában ezzel a kérdéssel keltünk, feküdtünk, mert mindenkinek, aki a pályázaton dolgozott, szívügyévé vált a projekt.

tette hozzá Bitter Zsuzsa, a Természetfilm.hu irodavezetője.

Petkalózok évek óta aktívan dolgoznak a Tisza környékén. Megfordultak már a Tisza forrásánál, eveztek az ukrán szakaszon, szakmai egyeztetéseket, kerekasztalokat szerveztek, szisztematikusan feltérképezték a hulladékhelyzetet. Az 5in1 projekt elindításához szükséges lendület azonban főként abból a vetítéssorozatból ered, amit a nagy ciánkatasztrófa 20. évfordulóján rendeztek 2020-ban. A budapesti Amerikai Nagykövetség kezdeményezésére Ukrajnában, Romániában, Magyarországon, Szlovákiában és Szerbiában nagyjából egy időben vetítették le az Üzenet a Palackban című egyórás dokumentumfilmet (a Tisza Élővilágának Emléknapja alkalmából rendezett vetítéssorozatról ITT tudhatsz meg többet).

Óriási élmény volt ilyen sok helyen egyszerre vetíteni a filmet. A rendezvénysorozat alatt született ismeretségekből indult el a Folyómentő Teherautó projekt, melynek során egy kárpátaljai magyar vállalkozót, Francz Bélát segítettük, hogy saját teherautóhoz jusson. Ekkor határoztuk el azt is, hogy komolyabb energiákat fordítunk a határon túli szemléletformálásra.

mondta Tamás Zsolt, a PET Kupa versenyigazgatója.

A projekt írásában, a szakmai anyag összeállításában a petkalózokon kívül több más szakember is részt vett. Közülük kiemelt köszönet illeti azokat a határon túli tanárokat, oktatókat, akik az akkor már veszedelmes vírushelyzet és a határlezárások dacára sem adták fel a munkát, küldték a szakmai anyagokat, és kitöltötték a megfelelő kérdőíveket. Hogy a pályázatot támogatásra érdemesnek találták, abban nagy szerepe volt a helyi irodának is, amely mindig szakszerű és pontos válaszokat adott a pályázatíróknak. Végül, és nem utolsósorban jól jött az a határidő módosítás is, amit a vírushelyzetre tekintettel hoztak meg. Az egy hónap ráadás alatt az 5in1 koncepciója még tovább finomodott, fejlődött, és biztosan szerepet játszott abban, hogy a projekt elnyerte a támogatást, és a projekt partnerei már az első projekttalálkozóra készülnek.

A Dunára mindig figyelni kell! Mert a Duna az jön

mutat rá Pelikán, a dunai gátőr a Tanú című filmben.

Ugyanezt mondhatjuk el mi is. A Tiszára mindig figyelni kell! Folytatjuk :-)

Az 5in1 program résztvevői:

  • Németh László Elméleti Líceum (Románia)
  • Ungvári Magyar Tannyelvű Elemi Iskola és Gimnázium (Ukrajna)
  • Yasinya School of Rakhiv Regional Council (Ukrajna)
  • Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola (Magyarország)
  • Eco-Mountain Transylvania Egyesület (Románia)
  • Zöld Város Egyesület/Zelenyi Varosh (Ukrajna)
  • Természetjáró Egyesület (Szerbia)
  • TrashOut (Szlovákia)
  • Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (Magyarország)
  • Természetfilm.hu Egyesület (Magyarország)

#erasmus5in1 #5in1 #5orszag1folyo

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium