Palackorrú Lebegő Kikötő

A Tiszai PET Kupa kezdeményezése nem csupán a folyó hulladékmentesítéséről szól. Aki valaha részt vett egy ártéri takarításon, megtapasztalta, hogy a PET Kalóz nem csak a palackot látja a parton, hanem a folyó valamennyi szépségét is. A Palackorrú Lebegő Kikötő projekt keretében a folyami műanyaghulladékot kreatívan használjuk fel. A cél, hogy kikötőt építve belőle, a Tisza és partmenti településeinek látnivalóit mutassuk be a vízen járóknak. A Lebegő Kikötőket rámpa köti össze a parttal. A tájékoztató táblákról kiderül, milyen látnivalók várják a túrázókat a közelben, valamint olyan praktikus információk is, hogy van-e gyalogszerrel elérhető bolt és szálláslehetőség.

Miért csináljuk?

A tiszai falvakat, látványosságokat gátak és sűrű ártéri erdők választják el a vízitúrázóktól. Kikötési hely alig-, információs tábla elvétve akad, pedig lenne miért megállni, lenne mit megcsodálni. A Palackorrú Lebegő Kikötőkkel a vízi utak és a parti látnivalók között nyitunk átjárót. Információs táblával ellátott, biztonságos kikötési lehetőséget nyújtó mini-pontonok kialakításán és elhelyezésén dolgozunk több Tisza-menti település közelében. E felépítmény egyben a műanyaghulladék építőanyagként való újjáélesztése is. Pillepalackok tartják a vízen a kikötőt, a kupakokból pedig a járófelület készült el. Több hónapon keresztül kísérleteztünk azon, miként lehet a propilén-etilén vegyes összetételű műanyaghulladékból olyan új nyersanyagot készíteni, mely megolvasztva és formába öntve alkalmas műanyag "deszkák" készítésére. Így jutottunk el a Palackorrú Lebegő Kikötők fedélzetéül szolgáló lapokig, melyek rugalmasak, könnyen megmunkálhatóak és hasonlóan viselkednek a fa deszkákhoz.

Hogyan készült?

A pontonok lebegőképességét a Tiszából kigyűjtött pillepalackok biztosítják. Sok kis PET-palack együtt hatalmas felhajtóerőt tud kifejteni. A PET Kupa zászlóshajója, a pillepalackokon lebegő PETényi, 2 tonna hulladékot is elbír a fedélzetén. A palackokat természetesen a Tisza árteréből gyűjtöttük, gondosan kiválogatva a vegyes folyami hulladékból. A fedélzet ledarált, felolvasztott és lemezzé préselt folyami műanyagból készült. A műanyagot a PET Kalózok ledarálták, majd speciális szeparátorral elkülönítették az etilént a propiléntől. Az etilént magas hőmérsékleten megolvasztották, és nagy nyomás alatt összepréselték. Az így kapott "plasztikdeszka" dermedés után megmunkálható, méretre vágható, nem törik, nem aprózódik és ellenáll a napsugárzásnak.

A Palackorrú Lebegő Kikötő története videókon keresztül:

  1. rész: A tervezés
  2. rész: A fémszerkezet
  3. rész: A fedélzet
  4. rész: Az utolsó simítások
A Palackorrú Lebegő Kikötők története folytatódik …

Hol lesznek a Lebegő Kikötők? Mikor lesz kész?

Összesen három Lebegő Kikötőt létesítünk Zsurk, Záhony és Tiszakóród partjainál. Az ünnepélyes átadásra 2020 júliusában kerül sor.

Ki támogatja a projektet?

A Palackorrú Lebegő Kikötők Magyarország Kormánya támogatásával, az Aktív Magyarország Program részeként valósultak meg. Ezúton is köszönjük!

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium