Palackorrú Lebegő Kikötő

A Tiszai PET Kupa kezdeményezés túlmutat a folyó hulladékmentesítésén. Aki valaha részt vett egy ártéri takarításon, megtapasztalta, hogy a PET Kalóz nemcsak a palackot látja a parton, hanem a folyó valamennyi szépségét is.

A Palackorrú Lebegő Kikötő projekt célja, hogy ezt a szépséget, valamint a partmenti települések nevezetességeit másoknak is megmutassuk, nem is akárhogyan: a folyóból kigyűjtött műanyaghulladék kreatív felhasználásával. Kikötőket építettünk belőle, amelyek – palack formájuk miatt – a Palackorrú Lebegő Kikötő nevet kapták. Ezeket rámpa köti össze a parttal, a rajtuk elhelyezett tájékoztató táblákról pedig kiderül, hogy milyen látnivalók várják a túrázókat a közelben, valamint olyan praktikus információk is, hogy van-e gyalogszerrel elérhető bolt és szálláslehetőség.

2020 nyarán 3 darab kikötőt avattunk fel ünnepélyes keretek között, ezeket tavasztól őszig megtaláljátok Zsurk, Záhony és Tiszakóród partjainál. Terveink szerint 2021-ben további kikötők létesülnek.

Miért csináljuk?

A tiszai falvakat, látványosságokat gátak és sűrű ártéri erdők választják el a vízitúrázóktól. Kikötési hely alig, információs tábla elvétve akad, pedig lenne miért megállni, lenne mit megcsodálni. A Palackorrú Lebegő Kikötőkkel a vízi utak és a parti látnivalók között nyitunk átjárót. Információs táblával ellátott, biztonságos kikötési lehetőséget nyújtó mini-pontonok ezek a Tisza menti települések közelében. E felépítmények egyúttal a műanyaghulladék építőanyagként való újjáélesztésének jelképei is

Hogyan készült?

A pontonok lebegőképességét a Tiszából kigyűjtött pillepalackok biztosítják. Sok kis PET-palack együtt hatalmas felhajtóerőt tud kifejteni. A PET Kupa zászlóshajója, a pillepalackokon lebegő PETényi 2 tonna hulladékot is elbír a fedélzetén!

A kikötők fedélzete ledarált, felolvasztott és lemezzé préselt folyami műanyagból készült, amit több hónapnyi tervezés, kísérletezés előzött meg. A ledarált műanyagból egy speciális szeparátor segítségével elkülönítették a polietilént és a propilént. A polietilént magas hőmérsékleten megolvasztották, és nagy nyomás alatt összepréselték. Az így kapott "plasztikdeszka" dermedés után megmunkálható, méretre vágható, nem törik, nem aprózódik, rugalmas és ellenáll a napsugárzásnak.

A palackorrú lebegő kikötő története - Felavatás. Július elején 3 napos vízitúra keretében avattuk fel az első három, tiszai pillepalackokon úszó kikötőt. #palackorru #lebegokikoto

Közzétette: Pet Kupa – 2020. július 23., csütörtök

Ismerd meg a Palackorrú Lebegő Kikötő történetét! Videóinkért kattints IDE.

Ki támogatja a projektet?

A Palackorrú Lebegő Kikötők Magyarország Kormánya támogatásával, az Aktív Magyarország Program részeként valósultak meg. Ezúton is köszönjük!

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium