PET Kupa zászlóvivők indultak útnak a tiszai hulladékhelyzet átfogó feltérképezésére

2020 január végétől országszerte több helyen, egyszerre indult meg a tiszai ártéri erdők hulladéktérképezése a TISZTA VÍZ, BOLDOG TISZA program keretében. Célunk, hogy 2020 végéig végigjárjuk a Tiszát teljes hosszában, mindkét parton - ami közel 2000 kilométeres távot jelent -, és átfogó képet kapjunk a Tisza hulladék-szennyezettségéről.

A térképezéshez útnak induló zászlóvivőink kivétel nélkül hétpróbás petkalózok, akik azért nem várják meg a lombfakadást, mert ilyenkor nincs sűrű aljnövényzet, könnyebb haladni és egyszerűbb észrevenni a partra kirakódott műanyagot és egyéb szennyezést.

Közzétette: Pet Kupa – 2020. január 22., szerda

Közzétette: Pet Kupa – 2020. február 16., vasárnap

Közzétette: Pet Kupa – 2020. január 22., szerda

Közzétette: Pet Kupa – 2020. január 23., csütörtök

A túrák most nem szemétszedő akciók: zászlóvivőink egy okostelefonos alkalmazással jelölik be a szennyezett területeket, azért, hogy később hatékonyan tudjuk megszervezni a folyó- és ártértisztító akciókat. A terepbejárások többnyire nyilvánosak, bárki csatlakozhat hozzájuk, aki érez magában elég erőt, hogy a téli időben nekivágjon az ártéri erdőnek. A Tiszatérképezés nem minősül szervezett túrának, mindenki saját felelősségére és költségére csatlakozik hozzá, az utazásról, étkezésről és ruházatról mindenki maga gondoskodik.

A részletekről (indulás helye, ideje, nap táv, tudnivalók, stb.) a Facebookon adunk tájékoztatást. Ha szívesen csatlakoznál a zászlóvivőkhöz, iratkozz fel az eseményekre!

A program során elkészülő Tiszai Hulladéktérkép az interneten követhető, és az ingyenes, TrashOut applikáció letöltésével bárki csatlakozhat az adatgyűjtő közösséghez.

Zászlóvivők kalandjai képekben és videókon

Feltérképezzük a hulladékhelyzetet a Tisza forrásától a torkolatig! 2020 január végétől országszerte több helyen...

Közzétette: Pet Kupa – 2020. február 11., kedd

Hajós Expedíció

A TISZTA VÍZ, BOLDOG TISZA program keretében az ártéri kutatásokon túl, május első felében, majd szeptember-októberben hajós expedíciót szervezünk: kezdetben vadvízi kajakokat, hagyományos vízitúrás kenukat, később ladikokat és PET hajókat veszünk igénybe. A cél, hogy 2020 őszéig a teljes folyót végighajózzuk és közben felméréseket végezzünk. Útunk során egyes falvakban és a nagyobb városokban filmvetítéseket szervezünk, előadásokat és gyerekprogramokat tervezünk. Az aktuális eseményekről érdemes figyelni a Facebook oldalunkat!

Elkészül a Tiszai Hulladéktérkép

A kutatások, a terepbejárások és a hajós expedíció eredményeit egy összefoglaló tanulmányban tesszük közzé. A program kiemelt szakmai partnerének, - a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének – köszönhetően, a főbb eredmények a szövetség szervezésében megvalósuló ÖKOINDUSTRIA zöldipari expón kiemelt figyelmet kapnak majd idén novemberben.

Múlt héten örömmel értesültünk a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által ismertetett klímavédelmi akciótervről, és különösen üdvözöljük az illegális hulladéklerakók megszüntetésére és az egyszer használatos műanyagok csökkentésére irányuló célkitűzéseket. Bízunk benne, hogy átfogó hulladék monitoring tevékenységünk és a készülő Tiszai Hulladéktérkép hiánypótlóan járulhat hozzá folyóvizeink és az ártéri területek szakszerű hulladékmentesítéséhez.

Szervező

Szakmai partner

A program támogatója

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium