Óriási hajrával ért véget a Mosolygó Zsák program őszi ártér takarítása

3 hét alatt, 60 helyi önkéntes bevonásával, 340 Mosolygó Zsák telt meg

Mosolygó Zsák program, Tiszadadától Tiszabábolnáig

Óriási hajrával ért véget a Mosolygó Zsák programunk őszi ártéri takarítása: 3 hét alatt, 60 helyi önkéntes bevonásával, 340 Mosolygó Zsák telt meg. A részletes beszámolót itt olvashatjátok: https://petkupa.hu/hu_HU/mosolygo-zsak-program-eredmeny Bár a Mosolygó Zsákokat az eredeti formájukban legközelebb tavasszal vesszük elő, az őszi takarítások mától a Tisza-tavon folytatódnak. “Tisza parton élek, segítenék” jeligére várjuk a környéken élő, tenni vágyó önkéntesek jelentkezését! https://petkupa.hu/hu_HU/tisztitsuk-meg-egyutt-a-tisza-tavat

Közzétette: Pet Kupa – 2020. november 5., csütörtök

A Tiszai PET Kupa idén nyáron hívta életre a Mosolygó Zsák programot. A program célja, hogy a korábban kitisztított felső-tiszai szakaszok után a helyi közösségek bevonásával folytatódjon a Tisza árterének megtisztítása. Folyómenti települések lakói, horgászok, vízitúrázók és természetjárók vették ki a részüket a munkából, amelyhez a Mosolygó Zsák program minden szükséges eszközt biztosított. A program a szelektív gyűjtésre alkalmas zsákok mellett gondoskodott a szakmai-biztonsági ismeretek átadásáról, a hulladék szelektálásáról, kezeléséről és elszállításáról. Az őszi hulladékgyűjtés véghajrájában a PET Kupa külön hulladékgyűjtő napokat szervezett nyolc településre, hogy minél több ártéri hulladék kerüljön még idén a Mosolygó Zsákokba. Az így összegyűlt hulladék legalább fele újrahasznosításra kerül. A program jövő tavasszal, a rügyfakadás előtt folytatódik.

Mosolygó Zsákok Tiszabábolnán

Mosolygó Zsákos bevetésünk utolsó hete következik. Kedden Tiszadorogmán, csütörtökön Tiszabábolnán tisztogatjuk az árteret. Gyertek segíteni! Kicsit melegedjünk fel egy nyár eleji videóval, mely a Mosolygók indulására repít vissza. Hova? No, csak nem ez is Tiszabábolna? #mosolygozsak #petkupa #tisztatisza

Közzétette: Pet Kupa – 2020. október 13., kedd

A Mosolygó Zsák program az újrafelhasználás jegyében valósul meg. Maguk a zsákok környezetbarát technológiával, fólia-hulladék regranulátum felhasználásával készültek. A https://petkupa.hu/hu_HU/mosolygozsak oldalon tájékozódhattak az érdeklődők a zsákok felvételi és leadási pontjairól. A leadási pontokról a területileg illetékes közszolgáltatók szállították el a hulladékot, nevezetesen a BMH, ÉAK, HHG és az NHSZ-Tisza. Hulladékgazdálkodásban a projekt együttműködő partnere az NHKV volt.

Az első mosolygó zsákokat nyáron helyezték ki a PET Kalózok. Segítségükkel gyűjtöttek bele horgászok, halőrök és táborozó iskolások is, miközben a szelektív gyűjtés fogásaival ismerkedtek. Ősszel a PET Kupa önkéntesei is csatlakoztak a helyiek erőfeszítéseihez, és ettől kezdve három héten keresztül intenzív ütemben folytatódott a gyűjtés. A folyótisztítási akciót nehezítette az októberi időjárás. A csapat sokszor zuhogó esőben, sárban dolgozott. A legtöbb időt a Tiszai PET Kupa hétpróbás kalózai, Berberovics Krisztián, Párdy Bence és Ivánfi Csanád töltötte terepen.

Az idei áradásokkal a PET-palackok, vízen úszó játékok és gumiabroncsok mellett sok lábbeli (cipők, papucsok), és szokatlanul sok nagyobb hulladék - például hűtőszekrény - érkezett.

Ároktői eredményes nap a Mosolygó Zsák októberi akció keretében

Tegnap délelőtt Ároktő elkápráztatott minket vendégszeretetével. Érkezésünkre meleg teával és tízóraival készültek. Pénteken pedig már jó pár mosolygó zsákot is megtöltöttek. Számukra is fontos a Tiszta Tisza. Ma tovább tisztogatjuk az árteret, holnap pedig kis csapatunkkal már Tiszadorogmára indulunk tovább. Hamarosan kezdődik Mosolygó Zsák akciónk utolsó hete. Aki érzi magában a lendületet, tenne a környezetéért és a közelben lakik, ragadjon magához pár zsákot a felvételi pontok egyikén és töltsön meg egy párat miközben járja a természetet, élvezi a friss levegőt, az életet adó tájat! #mosolygozsak #petkupa #tisztatisza #petkalozok

Közzétette: Pet Kupa – 2020. október 18., vasárnap

A Mosolygó Zsák projektben nyolc település partjait tisztították meg a PET Kalózok és csatlakozó segítőik, akik széles korosztályt fedtek le. Az érdeklődő óvodásoktól az iskolai csoportokon keresztül a szedésben mindenkit leköröző nyugdíjas klubig mindenki kivette a részét a tisztításból. Ezáltal közelebbről megismerték környezetüket, élvezték a természetet és a recsegő palackok őszi „dallamát”. Az ártéri erdőben felismerhették, hogy bár a hulladék olykor messziről jön, de ezeket a területeket ők, a helyi lakosok tudják a leginkább tisztán tartani és felügyelni.

Reméljük, a tömegből kiválik pár PET Kalóz növendék, aki közvetíteni fogja a környezetvédelmi üzenetet és csatlakozik a további akciókhoz, bevonva még több érintettet!

– mondta az eseményekhez kapcsolódva Berberovics Krisztián, az októberi hulladékgyűjtések terepi munkáinak szervezője.

Három hét alatt több mint 60 Tiszamenti emberről derült ki, hogy PET Kalóz vér csörgedezik az ereiben... Összesen 340 zsák telt meg.

A Mosolygó Zsákok elszállítása október végén fejeződik be, így újabb zsákok már nem vehetők fel, és lezárul a korábban megtöltött zsákok leadása is. A PET Kalózok azt üzenik, hogy maradt még begyűjtésre váró hulladék az ártérben, ezért tavasszal folytatódni fog a Mosolygó Zsák projekt, ahol szintén számítanak a Tisza környéki környezetvédő önkéntesekre. Addig, amíg a gyűjtés áll, azt javasolják a természetjáróknak, hogy rögzítsék a szennyezett pontokat a TrashOut applikációban.

A Tiszai PET Kupa önkéntesei és a hulladékkezelő csoport tagjai köszönetüket fejezik ki a vendégszeretetért, szívélyes fogadtatásért, a sok meleg teáért, amivel a helybéliek fogadták a folyótisztítókat! Külön köszönetet érdemelnek a tevékeny halászok, halőrök, révészek, és nem utolsó sorban a résztvevő települések polgármesterei.

Bár a Mosolygó Zsák program tavaszig szünetel, a PET Kupa hulladékgyűjtő programjai folytatódnak. A következő hetekben a PET Kalózok elsősorban a Tisza-tó környékét fogják megtisztítani. Mindig elkél a segítő kéz, ezért a szervezők várják a környéken élők jelentkezését!

Jelentkezés itt: https://petkupa.hu/hu_HU/onkentesseg

Ki támogatja a projektet?

A Mosolygó Zsák program Magyarország Kormánya támogatásával, az Aktív Magyarország Program részeként valósult meg. Ezúton is köszönjük nekik!

Hulladékszállításban szakmai együttműködő partnereink:

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium