Ezer zsák? Pipa!

Kenuztál már a Tisza-tó szűk csatornáin? Megcsodáltad már tiszavirágzáskor? Láttad már halászni a gémjeit a Nagy-Morotvában? És vajon hallottad már, hogyan reccsen a petpalack a lábad alatt, mikor a partjára lépsz? Párdy Bence idén júniusban önkéntesként részt vett az I. Tisza-tavi PET Kupán, és sokkolóan hatott rá a rengeteg hulladék.

A PET kalózoknak nem ismeretlen az élmény. Az elmúlt 7 év alatt közel 70 tonna hulladékot gyűjtöttek a Tisza árteréből. A Felső-Tisza szakaszain végzett szemétszedő akciók után a Közép-Tisza-vidékére hívták a PET Kupa csapatát. A vízügyes szakemberek szerint a tóra és az élőfolyóra is ráfér a takarítás, így került megrendezésre az első Tisza-tavi PET Kupa. A három napos hajósversenyt a KÖTIVIZIG csapata nyerte, a mezőny pedig közel három tonna hulladéktól tisztította meg a Tisza-tavat. Szép eredmény ilyen rövid idő alatt, de sajnos maradt még bőven hulladék a folyó mentén. A kitermelt hulladékon felül szerencsére lett még egy fontos eredménye a júniusi petkalóz-futamnak.

Bence beleszeretett a folyóba.

Bence (középen) a napi szedés szelektálásában segít. Ezen a futamon lett bevezetve a kalózgereblye mint innováció

Párdy Bence, aki a Petvidra hajóegység tagjaként ismerkedett meg a folyótisztítás alapjaival, úgy döntött, nem hagyja abba. Felhagyott addigi munkájával, és a Tisza-tóhoz költözött, azzal a szándékkal, hogy addig marad, amíg meg nem tisztítja a tavat.

Bence nem várt semmilyen külső támogatásra, megerősítésre.

Belső elhatározásból, egy kenuval vágott neki a feladatnak. Egyedül küzdött az elemekkel az ártérben (szúnyoggal, csalánnal, rekkenő hőséggel és most a hideggel), és egyedül töltötte az estéit a sátrában. Mikor anyagi tartalékai végéhez közeledett, a PET Kupa önkéntesei mellé álltak. Adománnyal segítették munkáját, a PET Kupa ötletgazdája, a Természetfilm.hu Egyesület pedig adománygyűjtő videót készített neki.

Párdy Bence petkalóz

"Azt érzem, hogy nem csak elveszek a természettől, hanem valamit vissza is adok." Párdy Bence a Tisza-tavi PET Kupán ült először PET-hajón, azóta viszont a Tisza mellé költözött és folyamatosan szemetet szed.

Közzétette: Pet Kupa – 2019. augusztus 13., kedd

Csabi és Kata szállás gyanánt felajánlották saját lakókocsijukat, a PET Kupa zsákokkal látta el, és gondoskodott az összegyűjtött hulladék elszállításáról. A palacksereg ellen vívott kezdeti néma háborújában – a médiavisszhangnak köszönhetően – Bencének hamarosan további segítői akadtak. Volt, aki csónakkal segítette, mások szállással, vagy pénzadománnyal. Olyanok is voltak, akik felkerekedtek, elutaztak és segítettek neki. Mindannyiuknak nagy szerepe volt abban, hogy Bence három és fél hónap alatt teljesítette célját, és eljutott az 1000 (!) hulladékkal teli zsákig.

Ezer zsák hulladék.

Így lett Bence a Tisza csupa nagybetűs HŐSE, aki szelíd személyisége ellenére olyan vasakarattal és kitartással vitte véghez tervét, ami a legnagyobbak ismérve.

@alapjarat

Közzétette: Bence Párdy – 2019. november 13., szerda
Őszi szedés felgyorsítva. Legalább nincsenek szúnyogok!

Egy zsák átlagosan 6.7-7 kilogrammot nyom

Ez alapján Bence több mint 6 tonna hulladéktól mentesítette a Tiszát. Ez már önmagában óriási eredmény, de egy vérbeli petkalóz tudja, hogy a folyótisztítás nem ér véget a hulladék kitermelésével. A PET Kupa csapata ismét akcióba lendült, szeptemberben három, októberben kettő összehangolt akció keretében látott hozzá a hulladék válogatásához, bálázásához, darálásához. Ez az aprólékos és nagy szakértelmet igénylő munka nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az összegyűjtött hulladék ne a lerakókba jusson, hanem az arra alkalmas része, azaz több mint a kitermelt mennyiség fele, hasznosításra kerülhessen. Az idei utolsó akcióra november utolsó hétvégéjén kerül sor, ekkor megint petkalózoktól nyüzsög majd a part. Aki pedig az ifjú folyótisztítót keresi, vágjon neki a téli ártéri erdőnek, és addig menjen a ködbe burkolózó kopasz nyárfák között, míg palackropogást nem hall. Bence biztosan ott lesz...

Szöveg: Bitterzs Kalóz

Fotók: Bankó József, Lasse Skytt, Párdy Bence és a Tiszai PET Kupa archívuma

#hulladekmentetisza #zerowastetisza #tisztatisza #petkupa

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium