Helyzetjelentés a Bodrogon útjukra engedett GPS jeladó palackokról

A Bodrog áradása miatt január végén szabadjára engedtünk hármat a hét tagú GPS jeladó palack fogatból. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a kísérlettel a PET Kupa kutatás-fejlesztési programjának részeként arra keressük a választ, hogy a folyókkal nagy mennyiségben szállított műanyag hulladék meddig és milyen gyorsan úszik a vízen, hova rakódik le az árterekben, mikor mozdul tovább és vajon eljut-e a tengerekig.

Üstökös indult elsőnek, 2020. január 28-án Olaszliszkáról, ahonnan hamar eljutott az áradó Bodrog hátán Szegi magasságig, körülbelül 11 km-t megtéve. Itt január 29-én hajnalban megakadt a balparton egy csatorna szájában, egy uszadék szigeten, ahonnan egészen február 18-ig küldte a jeleket. Azóta nem kaptuk tőle adást, és elnémulásának okát még elemezzük, ugyanis a 18-i adatok szerint minden rendben volt, elemei is bírták. Február 25-i helyszíni szemlénk alapján az uszadék sziget már elmozdult onnan, így vagy tovább úszott, vagy besodrott az ártérbe.

Csillag és Ágas 2020. január 30-án kelt útra, délután fél négykor Alsóbereckitől indultak és végig együtt mozogtak. Viszonylag hamar megtettek közel 12 km-t, és már este hatkor Sárospatak déli részénél, Bodroghalászi magasságában voltak, ahol pár száz méter eltéréssel mindkettő megakadt. A magas vízállás miatt itt szintén uszadék torlasz alakult ki a bal parton, egészen benyúlva az ártéri bokrok közé. A két palack közti távolságból úgy sejtjük, hogy itt hosszan szennyeződhetett az ártér és sok szemét rakódhatott ki ideiglenes vagy végleg. Azonban ez a helyszín nem csak a szemetet tartja fogva, azt észleltük, hogy egyik palack sem látja a GPS műholdakat. Ennek okát sajnos nem tudjuk, valószínűleg víz, illetve jég alá kerültek, de mindenesetre ez egy olyan helyzet, amire kültéri alkalmazás révén nem számítottuk. És, hogy miért baj ez? A GPS műholdak keresése igényli a legtöbb energiát, így hamar elkezdtek merülni az akkumulátorok. Mivel a palackok nem mozdultak, és továbbra sem találtak GPS műholdakat, így február 10-ére mindkét palack elemei lemerültek. Ez a folyamat jól követhető volt a továbbított adatokból.

Egy kutatási-fejlesztési folyamatban vagyunk, így az eddigi tapasztalatok igen fontosak, sok használható adat és eredmény jutott a birtokunkba:

  • Monitoring vagy egyéb bejárás nélkül, a palackok megakadásából azonosítottunk két hatalmas kiterjedésű PET bányát a folyó bal partján, ezeket a palackokat az ellenőrző helyszíni folyómentő járat is megerősítette: "Összefüggő palack réteg borítja és ez már itt is fog maradni."
  • Az áradó Bodrogon a szemét igen gyorsan tud haladni, azonban a folyó kanyarulataiban és a bal parti nagy kiterjedésű ártéren sok a megakasztó rész, így a palackok útja is magyarázza a sok helyen folyamatos hulladékszőnyeget.
  • Mindhárom palack útját, amelyet GPS koordináták alapján rögzítettük, összevetjük a Bodrogra készült hidrológiai modellünkkel, amely az úszó szemét terjedését hivatott modellezni és előrejelezni, azaz az elméleti modell validálását tervezzük, most a valós eredmények alapján. Ez egy igazi tudományos kutatómunka, több szakértő bevonásával!
  • A tapasztalatok alapján felkészítjük az eszközt a kültéri GPS műhold kapcsolat elvesztésére is, és a WaterScope Zrt. fejlesztői már dolgoznak azon, hogy a következő négy GPS palack szoftveres energiamenedzsmentje okosabb legyen, és ne haljon bele a GPS szignál elvesztésébe!

Folytatjuk a fejlesztést, és amint a Bodrog, immáron közel egy hónapja tartó áradása mérséklődik, felmérjük az ártérben is a megakadási pontokat és megpróbáljuk megkeresni Üstököst, Ágast és Csillagot, valamint megkezdjük a terület tisztítását.

Nem kizárt ugyanakkor, hogy a GPS palackok tovább mozdultak, így kérünk bárkit, aki megtalálja őket, a palackban lévő levél szerint járjon el és értesítsen minket!

Közben szemmel tartjuk a Tiszát, hiszen, ha úgy alakul a vízállás, akkor elindul a maradék négy palack is, immáron okosabb szoftverrel!

#hulladekmentestisza #zerowastetisza

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium