A PET Kupa nyerte a Highlights of Hungary Kurátori Díját

2020. február 21-én, a Highlights of Hungary budapesti díjátadóján Kurátori Díjjal jutalmazták a PET Kupát.

A 2013-ban útjára indított Highlights of Hungary független kezdeményezésként évről-évre olyan kiemelkedő történeteket és kiváló teljesítményeket gyűjt össze, melyek példaértékűek, szemléletformálóak, társadalmi hasznosságuk magas szintű. Azt, hogy ki kerülhet az illusztris mezőnybe, a felkért 10 kurátor és a szervező csapat dönti el. Mindenki 5-5 szívének kedves projektet, ügyet vagy személyt dobhat be a „kalapba”, amelyből a győztest a közönség választja ki. Ugyanis az 1 hónapos szavazási időszak végén az nyer, akire a legtöbb voks érkezik. Szerencsére több jelöltre is lehet szavazni, mert az 55 projekt közül szinte lehetetlen lenne egyet kiemelni. A paletta rendkívül színes, az irodalom, a zene, a színház, az építészet, a társadalmi vállalkozások, az oktatás és még a vallás is megjelenik egy-egy jelölt képében.

Molnár Attila Dávid, Doró Viktória, Lévai Orsolya és Farkas Zsófia a díjátadón

2019. év végén kaptuk az értesítést, hogy a PET Kupát is beválogatták a Highlights of Hungary jelöltjei közé, Böszörményi-Nagy Gergely kurátornak köszönhetően. De igazán akkor döbbentünk meg, amikor január elején publikussá vált a mezőny és elindult a szavazás. Felfedeztük barátainkat – Párdy Bencét, a Tilos Rádiót, a Humuszt – a jelöltek között és olyan elképesztő projekteket is megismerhettünk, mint a Soharóza, a Filip, a Heti Betevő, a Másállapot(ot) a szülészetben vagy a MyFarm Harta. Néhány nagy klasszikus is felkerült a listára, mint például az OTDK vagy az idén fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Budapest Bábszínház.

Önmagában a jelöltség is felér egy óriási elismeréssel, ezért a 2020. február 21-én, a Katona József Színházban megrendezett díjátadóra boldogan érkeztünk. Találkozni és a részévé válni Magyarország értékteremtő közösségének egy fantasztikus lehetőség, a díj ehhez képest csak másodlagos.

A különdíjak és a 9 legtöbb szavazatot kapó jelölt kihirdetése után már csak a fődíj átadása maradt hátra, amit idén harmadik alkalommal nem egy, hanem két projekt kaphatott meg. A közönségszavazatok alapján az első helyezést Dr. Csókay András idegsebész és csapata érte el a bangladesi sziámi ikreket elválasztó sikeres műtétsorozatért.

A másik fődíjat a kurátorok döntése alapján a PET Kupa csapata érdemelte ki.

A közönségszavazás egy izgalmas korképe, lenyomata az adott év fókuszpontjainak. Olyan témák kerülnek jellemzően az élmezőnybe, amelyek az embereket a leginkább foglalkoztatják és azoknak a közösségeknek az erejét láttatják, amelyek egy-egy jelöltet kiemelnek a sorból. Mi viszont kíváncsiak lettünk arra, hogy vajon ez a "szivárványkoalíció" kurátori csapat, túllépve azon, hogy személyesen ki kit jelölt, konszenzusos döntésben ki tudja-e emelni azt a történetet, amely a Highlights of Hungary üzenetét az adott évben szerintük a leginkább képviseli.

A Kurátori Díj alapításának okáról így mesél a szervező Super Channel

Büszkék vagyunk arra, hogy a PET Kupa küldetését, az elmúlt hét évben az akciókon részt vevő több mint 2000 ember munkáját, a természet megőrzéséért és a tiszta Tiszáért tett erőfeszítéseinket a kurátorok úgy ítélték meg, hogy olyan üzenetet képvisel, amely kiemelendő.

Köszönjük a bizalmat nekik és köszönjük a PET Kalózoknak az eddigi kitartásukat és elkötelezettségüket!

Hamarosan ismét vízre szállunk és bevesszük magunkat a tiszaszalkai ártérbe, mert bár jó megpihenni és jól esik a visszajelzés a Kalózoknak is, de a küldetésünk folytatódik: vár minket a Tisza!

Díjazottak:

Közönségdíj:

 1. Dr. Csókay András idegsebész
 2. OTDK - Országos Tudományos Diákköri Konferencia
 3. 10 millió Fa
 4. MyFarm Harta
 5. Gombaszögi Nyári Tábor
 6. Balázs Virth
 7. Másállapotot a szülészetben
 8. Tilos Rádió
 9. Soharóza
 10. Suhanj! Alapítvány

Kurátori Díj: PET Kupa

Kurátorok:

 • Törőcsik Franciska színésznő
 • Trellay Levente, a Telep Galéria és Konyha társalapítója, a 100 szikra alapítója
 • Mádai Vivien televíziós műsorvezető, szerkesztő
 • Remete Tibor, Highlights of Hungary alapító
 • Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete
 • Prieger Zsolt zenész, producer, az Anima Sound System alapítója
 • Liptay Gabriella közgazdász-szociológus, kommunikációs szakértő
 • Szendrő Péter, a 81font architecture & design alapítója, vezető tervezője
 • Turcsányi Szabina, Highlights of Hungary projektvezető
 • Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal vezetője, a Brain Bar alapítója
 • Martinkó József építészet- és designkritikus, az Octogon magazin főszerkesztője
 • Varga Judit látvány- és díszlettervező

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium