III. Kerekasztal és ötletbörze a tiszta Tiszáért

 • Időpont: 2018. október 18-19. (csütörtök)
 • Helyszín: Visk/Vyshkove (Ukrajna) Vulytsya Chervona Ploshcha 1., Zakarpats'ka oblast, 90454
 • GPS: 48°02'56.0"N 23°25'12.1"E, 48.048890, 23.420016

Védnök

Hennagyij Hennagyijovics Moszkal, Kárpátaljai Területi Állami Közigazgatási Hivatal elnöke (felkérés alatt), és Grezsa István, Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos (felkérés alatt)

Fő támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Meghívottak köre: ukrán és magyar szakmapolitikai döntéshozók, vízügyi és hulladékgazdálkodási hatóságok, KSZGYSZ tagvállalatok, környezetvédelmi laborok, kutatók, környezet-, és természetvédelmi civil szervezetek, érintett államigazgatási szervek

A program nyelve magyar és ukrán, szinkrontolmácsolást biztosítunk (szervezés alatt)

A program célja:

Az eddigi sikeres és hatékony két magyarországi (2016 Szolnok, 2017 Vásárosnamény) Tiszai Kerekasztal példájára most Kárpátalján kerül megrendezésre egy minden érintett célcsoportot bevonó és kreatívan megdolgoztató workshop 30-40 fő részvételével, amelynek célja az ukrán hulladékgazdálkodási stratégiához kapcsolódó érintettségi térkép felrajzolása (adatbázis készítés) és a Tiszta Kárpátalja környezetvédelmi céljaihoz vezető legfontosabb lépések kidolgozása.

A kétnapos program első napján szakmai kerekasztalt szervezünk előadásokkal, interaktív csoportos munkával, a második napon pedig egy tanulmányutat tartunk, melynek keretében ellátogatunk egy súlyosan szennyezett területre, ahol bemutatjuk a mikroműanyag mérés módszertanát és a helyszín detektálását mobilapplikáció segítségével.

A program kiemelt célja, hogy megosszuk és feldolgozzuk a kijevi Waste Management Expo tapasztalatait és ez alapján meghatározzuk a legfontosabb szakmai lépéseket.

Az elfogadott ukrán hulladékgazdálkodási stratégiát támogatandó, azt gyakorlati lépésekre váltó együttműködést szeretnénk kialakítani országaink és szervezeteink között, hogy környezetünk állapotát megőrizni és egyben javítani is tudjuk. Ennek részeként szemléletformáló kampányokat is szervezünk a régióban, a lakosság érzékenyítése és környezettudatossága növelése érdekében.

Tervezett program

2018. október 18. (csütörtök)

Felvezető előadások után moderátori vezetéssel közös gondolkodás és megoldáskeresés az Ex Ante Tanácsadó Iroda segítségével.

9:00 Regisztráció, kávézás, beszélgetés közben PET Kupa mozifilm-előzetes megtekintése angol felirattal Moderátor: Hankó Gergely, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezetője
09:30 Köszöntő
 • Hennagyij Hennagyijovics Moszkal, Kárpátaljai Területi Állami Közigazgatási Hivatal elnöke
 • Grezsa István, Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos
09:50 Az ukrán hulladékgazdálkodási stratégia Tatyana Omelyanenko PhD, Ukrajna Nemzeti Tudományos Akadémia, Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Intézete
10:20 Kárpátaljai hulladékgazdálkodási körkép és tervek Zsidik Béla, AVE
10:45 Környezetvédelem a kommunális hulladékgazdálkodás összefüggésében Yulia Makoveczka
11:10 Kérdések és válaszok, kávészünet
11:35 Tiszta Kárpátalja és PET Kupa projekt bemutatása és a kijevi Waste management Expo tapasztalatai Hankó Gergely, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezetője,a PET Kupa projektvezetője
12:00 A tiszai hulladékprobléma az ukrán vízügy szemével felkérés alatt
12:25 A tiszai hulladékprobléma a magyar vízügy szemével Ambrusz László, osztályvezető, Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG)
12:50 Mikroplasztikok a természetes körforgásban. A másnapi terepgyakorlat elmélete Nagy Dániel, Wessling Hungary Kft.
13:15 Kárpátalja természeti kincsei, védett fajai Szanyi Szabolcs elnök, PAPILIO – Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
13:40 Nemzetközi együttműködési lehetőségek – Huskroua, s egyéb pályázati lehetőségek Bús László, K+F üzletág-vezető, Ex Ante Kft.
14:10 Kérdések, válaszok
14:25 Ebéd
15:30 - 17:30 Közös gondolkodás és megoldáskeresés – Interaktív ötletbörze 3 csoportban Témáink:
 1. Hogyan tudjuk segíteni a hulladékstratégia előrehaladását?
 2. Kik a legfőbb érintettek, hogyan szólítsuk meg őket?
 3. Szemléletformálás (oktatás és kommunikáció) terén mit tehetünk a tisztább folyóért?
17:30 - 18:00 Összefoglalás, konferencia zárása
2018. október 19. (péntek)

Terepmunka egy súlyosan szennyezett Tisza-parti területen, ahol elvégezzük és bemutatjuk a mikroműanyag mérés módszerét a Wessling Hungary Kft. munkatársainak segítségével és a PET Kupa kollégái pedig ismertetik a szennyezett helyszín detektálási módját a Trash Out applikáció segítségével.

A Tiszta Kárpátalja programhoz kapcsolódva a helyszín megtisztítását is elvégzik a résztvevők és a PET Kupa önkéntesei.

A rendezvény főbb megállapításaiból, tapasztalataiból és a jövőbeli tervekről összegzés készül ukrán, magyar és angol nyelven.

A rendezvény a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg.

További támogatóink: Wessling Hungary Kft., Ex Ante Tanácsadó Iroda

Részvételi szándékát kérjük, jelezze a linken található űrlap kitöltésével:

Jelentkezési határidő: 2018. október 13.

Online jelentkezés

Támogatási lehetőség:

A konferencia támogatására lehetőséget biztosítunk. A helyszínen támogatói asztal, roll-up és szórólap kihelyezésére van lehetőség. Támogatási szándékát kérjük, hogy 2018. október 10-ig szíveskedjék jelezni az ugyvezeto [KUKAC] kszgysz [PONT] hu e-mail címen. A támogató logóját elhelyezzük a konferenciaprogramon, feltüntetjük a rendezvény weboldalán.

Egyéb megjelenési lehetőségek:

 • Kiállító: Kiállítói asztal a konferencia helyszínén: 60.000,- Ft + 27% Áfa
 • Cégreklám: Roll-up vagy poszter kihelyezése a helyszínén 40.000,- Ft + 27% Áfa
 • Szórólap kihelyezés a konferencia helyszínén 30.000,- Ft + 27% Áfa

Szálláslehetőség

http://www.viskiturizmus.hu/

https://hotel.bela-visk.com/en/

További információk:

Hankó Gergely - 00 36 20 383 62 42

Forrás: kszgysz.hu

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium