Környezeti nevelési útjára indul a MüMü

A Műanyag Műhelyben tiszai műanyaghulladékból készíthetnek vonalzót a Tisza-parti gyerekek

A PET Kupa szakemberei és önkéntesei az Aktív Magyarország Program támogatásával ártéri hulladékgyűjtő akciót indítottak Mosolygó Zsák néven több Tisza-menti településen. Szelektív gyűjtő zsákok kihelyezésével ösztönözték a lakosságot a folyópart megtisztítására. Az ártéri hulladék több mint fele újrahasznosítható, amelynek fortélyait egy mobil kiállító térben mutatják be több állomáson a Tisza mentén. A Műanyag Műhely utánfutón gördül egyik településről a másikra, és hajókabin hangulatával egy röpke pillanatra a folyóra repíti a látogatót. Odabent pedig a folyami hulladékok változatos világával ismerkedhetünk. A folyók rengeteg műanyag hulladékot hoznak, amelyek újrahasznosítási lehetőségeit is bemutatja a MüMü.

A műanyag hulladék darálás után értékes alapanyag, melyből különböző használati tárgyak készülnek a MüMüben

A Tiszai PET Kupa csapata 9 éve tisztítja az árteret. A célja az volt, hogy a korábban kitisztított felső-tiszai szakaszok után a helyi közösségek bevonásával horgászok, vízitúrázók és természetjárók vegyék ki a részüket a munkából. A program a szelektív gyűjtésre alkalmas zsákok mellett gondoskodott a szakmai-biztonsági ismeretek átadásáról, a hulladék szelektálásáról, kezeléséről és elszállításáról. Az esemény zárásaként, - a járványügyi korlátozások enyhülésével, - a begyűjtött hulladék további sorsát mutatja be a MüMü, a tavalyi évben megtisztított területeken. A gyerekek a megfelelő műanyag frakciót ledarálva mindennapi használati tárgyakat, például vonalzót, tollat, karabinert készíthetnek az egykor volt ártéri hulladékból. A MüMü május 10-én Tiszadadáról indulva ellátogat Tiszagyulaházára, majd Tiszapalkonyára is.

Műanyag Műhely nyitva tartás

  • Tiszapalkonya
  • 2021. május 14. Péntek 09:00 - 16:30
  • 2021. május 15. Szombat 09:00 - 15:00
Színre válogatott műanyaghulladékból készült vonalzó.

A Mosolygó Zsák projektben a tavalyi ártértakarítás során több településen becsatlakoztak iskolás és óvodás csoportok, ifjú horgászok vagy az Erzsébet-tábor résztvevői. Ezáltal közelebbről megismerték környezetüket, élvezték a természetet és a recsegő palackok őszi „dallamát”. Az ártéri erdőben felismerhették, hogy bár a hulladék olykor messziről jön, de ezeket a területeket ők, a helyi lakosok tudják a leginkább tisztán tartani és felügyelni.

Reméljük, a tömegből kiválik pár PET Kalóz növendék, aki közvetíteni fogja a környezetvédelmi üzenetet és csatlakozik a további akciókhoz, bevonva még több érintettet!

mondta az eseményekhez kapcsolódva Berberovics Krisztián, az októberi hulladékgyűjtések terepi munkáinak szervezője.
Szelektálás a Tisza árterében. Műanyag, üveg és kommunális hulladék külön Mosolygó Zsákokban.

A szervezők szerint fontos lépés, hogy azok akik a hulladékot összeszedték, lássák, nem csak a környezetüket tisztították meg, de értékes alapanyagot is gyűjtöttek, mely már rég nem hulladéklerakóba való. Megfelelő szakmai háttérismerettel, néhány berendezéssel és egy adag kreativitással újjászületik az egykori folyami szennyezőanyag, és életre szóló tapasztalatot szerezhet egy a vonalzóját maga készítő gyerek.

A Mümü május végén továbbmegy és a környezeti nevelési feladatait Kárpátalján, a Tisza forrásvidékén folytatja. A tavalyi év során elnyert 5 ország 1 folyó programban célul tűztük ki, hogy a Tiszát érintő öt ország – Ukrajna, Románia, Szlovákia, Magyarország, Szerbia – együtt vegye fel a harcot a folyószennyezéssel, amelyet az iskolákban kezdenek. Olyan oktatóprogramot dolgozunk ki, amely a Tisza példáján, személyes tapasztalással mutatja a folyószennyezés helyzetét, feltárja annak okait, játékos formában kínál megoldási lehetőségeket és egyben felelős hulladékgazdálkodásra tanít.

Molnár Attila Dávid a PET Kupa társalapítója

A MüMü újrahasznosítási lépései

Szelektálás
Darálás
Injektálás

Köszönet Tiszadada, Tiszagyulaháza és Tiszapalkonya önkormányzatának és minden településnek, melyek a Mosolygó Zsák program keretében hozzájárultak a Tisza megtisztításához!

A Mosolygó Zsák program Magyarország Kormánya támogatásával, az Aktív Magyarország Program részeként valósult meg. Ezúton is köszönjük!

A Műanyag Műhely fejlesztése az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósult meg. Köszönjük!

Innovációs és Technológiai Minisztérium

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium