Hulladékgyűjtés, oktatás, végül kerekasztal beszélgetés a Mosolygó Zsákokról

Ártéri hulladékgyűjtő akció a lakosság bevonásával, játékos szemléletformáló program a felnövekvő generációnak, szakmai kerekasztal a Tiszát érő szennyezések elleni védekezés lehetőségeiről. E hármas receptet követte a Mosolygó Zsák program, mely utolsó állomásához érkezett.

A PET Kupa szakemberei és önkéntesei az Aktív Magyarország Program támogatásával 15 Tisza-menti településen tisztította az árteret a helyi lakosokkal. Horgászok, vízitúrázók és természetjárók vették ki a részüket a munkából, amelyhez a Mosolygó Zsák program minden szükséges eszközt biztosított. A program a szelektív gyűjtésre alkalmas zsákok mellett gondoskodott a szakmai-biztonsági ismeretek átadásáról, a hulladék szelektálásáról, kezeléséről és elszállításáról. A résztvevők az ártéri erdőben felismerhették, hogy bár a hulladék olykor messziről jön, de ezeket a területeket ők, a helyi lakosok tudják a leginkább tisztán tartani és felügyelni.

Az ártértakarítást gyerekeknek szóló oktatóprogram követte. A Műanyag Műhely utánfutón gördült egyik településről a másikra, és hajókabin hangulatával egy röpke pillanatra ismét a folyóra repítette a látogatót. Két hét leforgása alatt, 3 településen több mint 300 gyermek ismerkedhetett meg folyami hulladékok változatos világával és újrahasznosítási lehetőségeivel. Folyami műanyagból készített használati tárgyakkal és maradandó élményekkel térhettek haza a MüMüből.

A Mosolygó Zsák projekt zárásaként a PET Kupa már jól bevált kerekasztal eseményével összegzi a projekt során begyűjtött tapasztalatokat és a Tisza-menti települések környezettudatos szemléletének fejlesztési lehetőségeit. Az on-line eseményt Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos nyitja meg, majd vízügyi, hulladékgazdálkodási és környezetvédelmi szakértők előadásait és beszélgetését követhetik a regisztrált résztvevők. Az esemény lebonyolítója a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, melynek weboldalán elérhető a teljes program és az ingyenes regisztrációs lehetőség. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.
A kerekasztal programja és regisztrációs lehetőség:
https://kszgysz.hu/hazai-hirek/mosolygo-zsak-kerekasztal-meghivo

Mosolygó Zsák események videón.

Ki támogatta a projektet?

A Mosolygó Zsák program Magyarország Kormánya támogatásával, az Aktív Magyarország Program részeként valósult meg. Ezúton is köszönjük nekik!

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium