PET palack áradat

Napjainkban egyre nagyobb mennyiségben és egyre veszélyesebb beltartalommal “termeljük” a szemetet, ami globális problémává nőtte ki magát. Mára a folyók áradásainak időpontja, intenzitása is kiszámíthatatlanná vált, s a folyó által szállított értékes hordalék összetétele is megváltozott. Valójában szinte mindent megtalálunk benne, amit a boltok polcain látunk és akkor a szemmel nem látható vegyi anyagokról még nem is beszéltünk (ld. tiszai ciánszennyezés).

/hulladékzajlás a Tiszán

A hulladékok túlnyomó része határainkon túlról, Ukrajnából és Romániából származik, ahol bevett gyakorlat a házak körül keletkezett szemét ártérben való elhelyezése. A téli hónapokban felgyűlt hulladékot a tavaszi olvadékvizektől és esőtől megduzzadt folyó felveszi, átszállítja a határon, majd az alsóbb szakaszokon ártéri erdőkben, homokszigetek partján rakja le. A felhalmozódott uszadék sok esetben milliós károkat okoz, sőt, néhány esetben vízminőség-védelmi készültséget is el kell rendelni az uszadék veszélyes tartalma miatt!

A régóta tapasztalható szennyezésre reagálva a Felső-Tisza mentén élők sok egyéni szemétgyűjtő akciót kezdeményeztek már, illetve környezetvédő civil szervezetek is rendszeresen takarítanak önkéntesek bevonásával (pl. a Bodrogon a Zöldkör, Nyíregyháza környékén pedig az E-misszió Egyesület). A PET Kupa legénysége 2013-tól kezdődően kezdte meg a küzdelmet a PET hegyek ellen. Az első években a palackokból épített hajók és a verseny közbeni szemétszedés jelentette a fő csapásirányt, de évről-évre egyre szerteágazóbb és hatékonyabb lett a tiszai természetvédelmi kezdeményezés.

A városok, a támogatók, az egyre nagyobb számú érdeklődők, a sok becsatlakozó önkéntes és szakember lehetővé tette mára, hogy egész évben, folyamatosan tudjunk meglepetésekkel és környezetvédelmi akciókkal szolgálni. De együtt, összefogva ennél is többet szeretnénk elérni! Nem kevesebbet, mint a probléma közvetlen okának a megszüntetését és a hulladékáradat felszámolását. Az ehhez szükséges nemzetközi összefogáson dolgozunk.

PET szemétszedés

Eddig összesen 10 tonna hulladéktól mentesítettük a folyót és ártereit!

Az eddig összegyűjtött 10 tonna hulladék, annyit tesz, mint 100.000 PET palack… avagy 130 köbméter szemét. De nem is szemét ez, hiszen mi nem a hulladéklerakóra szállítjuk a potyautas palackokat és üvegeket, hanem hulladékgazdálkodó cégek segítségével később szétválogatásra majd újrahasznosításra kerülnek! Így a tiszai hulladékok 50%-a magyar újrahasznosító cégeknél kerül vissza a körforgásba. A flakonokból, palackokból műanyag cserép, gyeprács, oszlop, vagy kerti pad is készülhet, míg az üvegekből újra boros- és sörös üvegeket állítanak elő. A fém és alumínium hulladékból bármilyen terméket lehet gyártani (autóalkatrész, alu doboz, radiátor, stb.), a különleges hulladékleletek pedig a kiállításunkon kerülnek bemutatásra. Amit a versenyzők összeszednek, azt az önkéntesek már a helyszínen válogatják, majd a Térségi Hulladék-gazdálkodási Nonprofit Kft. és az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Kft. pedig elszállítja.

/hulladékfal a Felső-Tiszán – hulladékrégészeti akciónk első helyszíne

A PET Kupa eredményei

I. PET Kupa

Valamit visz a víz... című, 3 részes magyar ismeretterjesztó filmsorozat létrejötte

4 hajóból álló flotta

10.000 palack összeszedése az ártérből

II. PET Kupa

8 hajóból áűlló flotta

22.000 palack összeszedése az ártérből

III. PET Kupa

16 hajóból álló flotta

4 részes ismeretterjesztó filmsorozat

30.000 palack összeszedése az ártérből

2,5 tonna hulladéktól mentesült a Tisza

IV. PET Kupa

11 hajóból álló flotta

60.000 palack összeszedése az ártérből

tonna hulladéktól mentesült a Tisza (65 köbméter)

62 szennyezett helyszín monitorozása, 21 megtisztítása

Hankó Gergely PET Prof Prezi előadása a tiszai hulladékszennyezésről

A PET Kupa célja, hogy 5-10 év múlva ne legyen PET Kupa!

Tevékenységeink a tiszai hulladékszennyezés felszámolására

De a harcnak nincs vége! A Tisza ugyanis nagy bajban van.

A PET kalózok mostantól évente többször is vízre szállnak, s folytatják a harcot a szemétáradat ellen. S már nemcsak a Tiszán harcolunk, hanem a Dunán is. Meg a Bodrogon is. ÉS A TI SEGÍTSÉGETEKKEL A VILÁG ÖSSZES FOLYÓJÁN HARCOLNI FOGUNK. CSATLAKOZZATOK, SZERVEZZETEK CSAPATOT, ÉPÍTSETEK PET HAJÓT ÉS KALÓZKODJATOK KEDVETEKRE! ALKOSSATOK KÖZÖSSÉGET ÉS TALÁLJATOK CÉGEKET, PARTNEREKET! EGYEDÜL NEM MEGY, DE SOKAN VAGYUNK!

HAJÓÓÓÓRA!

Támogatóink

Agrárminisztérium