PET Kalózok a Bodrogon

Három eseménydús és hasznos napot töltött egy önkéntesekből álló PET Kupa különítmény a Bodrog mentén. Hulladékmonitoring a folyón, a Víz Világnapjának megünneplése a sárospataki Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában és TeSzedd! akció keretében szemétszedés a Bodrog árterében helyi fiatalokkal. Nem is kell ennél több egy PET Kalóz boldogságához!

Március 21-én, reggel hat órakor indult útnak Budapestről PET Kalóz különítményünk, hogy aztán a nap hátralevő részét már a Bodrogon, illetve annak árterében töltsük. Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (EMVIZIG) biztosította motorcsónakkal 50 folyamkilométert tettünk meg, hogy feltérképezzük a folyó és főként az ártér állapotát, hulladékkal való szennyezettségét. Amit láttunk, nem töltött el örömmel minket. Felsőbereckitől indulva, a partra időről időre kiszállva és rövid távokat gyalogosan megtéve, eleinte úgy tűnt, a hulladék mennyisége messze elmarad a felső-tiszaitól. Azonban közeledve Sárospatakhoz, egyre aggasztóbbá vált a helyzet. Sárospatak és Olaszliszka között sok helyen nagy kiterjedésű PET-palack mezők vannak, főleg olyan helyeken, ahol a folyó kiszélesedik és lelassul. Érdekes megfigyelés, hogy a települések is ezeken a folyószakaszokon jöttek létre a folyó jobb partján, valószínűleg a folyóval való intenzív együttélés (halászat, állattartás és közlekedés) következtében. Most ezeket a hidrológiai adottságokat „kihasználva” telepszik meg a palack áradat is. (Noha, itthon is kerül jócskán hulladék a vizekbe, jelen esetben főleg folyami hulladékról beszélünk.)

Kalauzunk elmondása szerint a műanyag áradat nagy része az ártérben marad, csak kevés jut el a Tiszáig.

Különösen a folyó bal partján bukkantunk hatalmas, foltokban szigeteket alkotó műanyagpalack temetőkre. Szigetekre és nem szőnyegre, ugyanis ezen a szakaszon a magas vízállás miatt – egyelőre – nem rakta le a folyó a hordalékát a partra, csak megakadt az ártéri növényzetben. A monitoring során azt is figyeltük, hogy mennyire lesz könnyen megközelíthető a terep a nyári időszakban, amikor már a növényzet is sűrű lesz. Bizony, a palackszedés nem lesz egyszerű, de kenuk segítségével és megfelelő felszereléssel nem lehet akadály egy PET Kalóz számára.

Szegilongot elhagyva a Bodrog és Tisza folyók ártere összeér, megmutatva milyen is lehetett a szabályozások előtt az Alföld nagy része – ez a Bodrogzug. Csatornákon keresztül és vízállástól függően ez is bejárható, azonban csak külön engedéllyel. Így ez a mostani alkalommal elmaradt, de izgalmas kérdés, hogy ezen az egyedülálló természeti értéken mennyi kárt okozott a műanyagszennyezés. Ez majd egy külön expedíció feladata lesz!

Az út Tokajnál ért véget és bár a folyó nyugalma, az elrepülő madarak látványa és a természet közelsége megmelengette a szívünket, a látottak nem derítették jó kedvre minket. El is határoztuk, hogy valamit tenni kell!

PET Kalózok a Bodrogon PET Kalózok a Bodrogon PET Kalózok a Bodrogon PET Kalózok a Bodrogon PET Kalózok a Bodrogon PET Kalózok a Bodrogon PET Kalózok a Bodrogon PET Kalózok a Bodrogon PET Kalózok a Bodrogon PET Kalózok a Bodrogon PET Kalózok a Bodrogon PET Kalózok a Bodrogon PET Kalózok a Bodrogon PET Kalózok a Bodrogon PET Kalózok a Bodrogon PET Kalózok a Bodrogon PET Kalózok a Bodrogon PET Kalózok a Bodrogon PET Kalózok a Bodrogon PET Kalózok a Bodrogon

Szerencsére, ebben Sárospatak polgármestere, Aros János is egyetértett velük, anélkül, hogy előzetesen egyeztettünk volna. Másnap ugyanis, már kibővült létszámmal, a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában volt jelenésünk. Bódiszné Hajnal Aliz tanárnő, a helyi Zöldek vezetője – maga is PET Kalóz – meghívásának eleget téve a Víz Világnapját ünnepeltük a diákokkal közösen. A jeles zöld napon a település polgármestere is felszólalt, aki beszédében a PET Kupa tevékenységét is méltatta, és hangot adott abbéli reményének, hogy a folyótisztító akció egyszer a Bodrogra is ellátogat.

A gyereksereget – akik mind kék ruhában voltak! – az Admiralitás jelenlévő tagjai is köszöntötték, majd Molnár Attila Dávid, a PET Kupa ötletgazdája tartott olyan lehengerlő előadást, amit biztos, hogy még sokáig felemlegetnek a tanulók.

Ezután az alsó tagozatosok birtokba vették a tornatermet, ahol 5 állomáson keresztül vízhez és műanyagszennyezéshez kapcsolódó feladatokkal várták a kisebb csoportokra bontott osztályokat. Az egyes állomásokon a helyi Zöldek mellett 2-2 PET Kalóz is besegített. Rövid időn belül nagy nyüzsgés és hangzavar alakult ki, ahogy annak lennie kell egy ilyen helyzetben! Mindeközben a felső tagozatosok a 2018 elején elkészült „Üzenet a palackban” c. filmet nézték meg az interaktív termekben. Ennek végeztével ők is a tornateremben folytatták a napot, ami egészen 13.30-ig tartott. A nap zárásaként, stílszerűen egy az iskola udvarán megrendezett PET-ütközettel búcsúztunk el a diákseregtől.

Szombaton, március 23-án a kihagyhatatlan TeSzedd! szemétszedési akcióba csatlakoztunk be. A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola diákjai közül 35-en vettek részt a szemétszedésben – ők a Sárospataki Várral szemben lévő vízparti területet próbálták megtisztítani. Annak ellenére, hogy kb. 70 zsákot töltöttek meg különböző hulladékokkal, sajnos bőven maradt még az ártéri fás részen szednivaló.

Mellettük a Sárospataki Református Gimnázium diákjai is kivették a részüket a munkából, ők kenukból, a víz felől közelítették meg a szennyezett területeket – igen hatékonyan. Ők és a PET Kalózok együttesen kb. 65 zsáknyi hulladéktól mentesítették a Bodrogot. Azonban a csavar itt következik! A Refi Csónakházának udvarán ugyanis ezt az óriási mennyiséget a PET Kalózok szakszerűen szétválogatták, így végül 43 zsák műanyag hulladék, 8 zsák üveg és fém és csupán csak 12-14 zsák kommunális hulladék várta az elszállítást. A szelektíven gyűjtött hulladékot a Zempléni Z.H.K. Nonprofit Kft. (ZHK) – a PET Kupa kérésére – külön szállította el feldolgozásra, így elmondható, hogy az összeszedett hulladék háromnegyede lerakás helyett újrahasznosításra került.
A műanyag flakonok polipropilén kupakjait – a téli ártértakarításhoz hasonlóan – most is külön gyűjtöttük, hiszen ezek speciális módon fognak hasznosulni. Hogy miként, arról hamarosan lerántjuk a leplet!

Ez a tartalmas 3 nap nem jöhetett volna létre a kitűnő szervezés (köszönet érte Bódiszné Hajnal Aliznak és Gyalai-Korpos Miklósnak), a ZHK, a Zöld Kör és az EMVIZIG hathatós segítsége, a bodrogolaszi önkormányzat vendégszeretete, a helyi diákok és tanárok lelkesedése nélkül!

Köszönjük!

A Bodrog menti eseményeket hamarosan videón is megnézhetitek, hiszen a PET Kupa főszervezője, a Természetfilm.hu Egyesület erről az akcióról (csakúgy, mint a tiszai téli ártértakarításról) is felvételt készített.

Kövessetek minket Facebook-on, és ne feledjétek, idén, első alkalommal már PET Kupa a Tisza tavon is, esetleg a Bodrog lesz a következő?

A program az Agrárminisztérium támogatásával valósult meg.

Agrárminisztérium

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium