Pontonkonvoj csatlakozik a Pet Kupa flottájához

Több funkciót ellátó három hajóból álló konvojt álmodott meg a Pet Kupa csapata, mely akkor játszik fontos szerepet, mikor nem kiépített kempingben szállunk meg, hanem a Tisza lapályain kötünk ki estére.

Idén már a IX. Tiszai PET Kupán vehetnek részt a csapatok augusztus elején és csapnak össze legtöbb hulladékot összegyűjtő első helyezésért. Újdonsággal készül a PET Kupa rendezői gárdája, mégpedig egy új hajó csatlakozik a flottához. A Pontonkonvoj három elemből áll és mindegyik külön funkciót fog ellátni a folyón. Az egyik elem, a kempingezés elengedhetetlen részét, a vizesblokk szerepét fogja szolgálni, a második elem raktárként funkcionál a harmadik elem pedig közösségi térnek ad otthont. Utóbbin tudunk ételt melegíteni és mellé ihatunk egy finom kávét vagy teát napközben az úszó egységen. A Pontonkonvoj nagy segítséget nyújt majd a folyótisztításban, hiszen így lehetőség lesz kikötni olyan folyószakaszon, ahol a parton nem biztosítottak a kempingezés higiéniai feltételei és az ellátás lehetőségei.

A Pontonkonvoj hajói egyesével is tudnak közlekedni csónakmotor segítségével, azonban sokkal praktikusabb sorban egy megfelelő teljesítményű géphajó mögé kötni őket. A hajóegység egyes elemei parton egymás mellett kötnek ki, így könnyen átjárhatóak lesznek. Az elemek felépítése és tervezése a katamarán hajókhoz hasonló, hiszen a vízen két HDPE anyagból készült törzs tartja fent. Egy hajóegység 7 méter hosszú és 2,5 méter széles, melyeken zárt felépítmények helyezkednek el. A konvoj építése még folyamatban van. A vázszerkezet már teljesen elkészült és fehér színét is megkapta, hamarosan pedig a külső borítás is rákerül a hajókra.

A legfontosabb eleme a Pontonkonvojnak a mosdót szolgáló hajó, hiszen ezzel a megoldással mostantól bárhol kempingezhetünk könnyedén egy-egy hulladékmentesítő akció során. A tusolók és a wc-k megtervezésénél is fontos szerepet játszott a környezettudatosság és a természet védelme. A hajón komposzt wc-k működnek, ahol fűrészpor és újrahasznosított papír használatával igyekszünk csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat. Tisztított folyami vízzel lesz lehetőségünk kezet mosni és tusolni, amit a hajó alján egy tartályban mechanikai tisztítás és baktérium szám csökkentés után szivattyú segítségével jut felszínre. Biztosítjuk a természetes anyagokból készült folyóbarát szappant és tusfürdőt, mely visszakerülve a Tiszába sem okoz kárt a természetben. A fogmosáskor elhasznált vizet külön gyűjtjük, nem engedjük vissza a természetes vizekbe. A zuhanyzáshoz a hajó tetején napenergia segítségével melegítünk vizet, azonban egy kisebb bojler is része a vizesblokknak arra az esetre, ha nagyon hideg maradna a fürdővíz. A hajó fedélzetén három wc kerül kialakításra és négy PET-kalóz tud lezuhanyozni egyszerre egy hosszú nap után

Ez a szerkezet egyedülálló megoldás Magyarországon, hiszen a megtervezésében és kivitelezésében szerepet játszik a tiszai hulladék újrahasznosítása és a Pontonkonvojba történő beillesztése. A zuhanyzók elválasztó falakhoz újrahasznosított műanyagot használtunk, valamint a zuhanyzófüggönyök is újrahasznosított PET-palackból készültek. A wc ülökék is újrahasznosított műanyag lapokból alakítottuk ki.

A Tisza szennyezése egy meg nem szűnő probléma, ezért folyamatosan zajlanak a hulladékmentesítő akciók a folyón. A Pontonkonvoj ezeknek az akcióknak is a részévé válik, így évente több bevetésen is hasznát vesszük. Természetesen célunk még jobban kihasználni a konvoj lehetőségeit amikor éppen nem a Tiszai PET Kupa munkáját segíti, így szeretnénk együttműködni vízitúrázokkal, túraszakosztályokkal és iskolai rendezvényeknek is adna otthont a jövőben.

Köszönjük partnereinknek a Pontonkonvoj létrehozásában nyújtott segítséget, a STORQUE szakembereinek, a megtervezéstől kezdve a kivitelezésig tartó munkálatokat, valamint a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnak, mely támogatásával egy régi álom kezd testet ölteni.

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium