A nyolcadik PET Kupa több, mint tíz tonna hulladékot gyűjtött össze a Tisza Záhony és Tokaj közötti szakaszán

A 8. Tiszai PET Kupa tizenegy csapatból álló pethajó flottája Rakamaznál ért célba. A nagyrészt veterán, visszatérő petkalózokból álló mezőny összehangolt munkájának eredményeképpen 10,5 tonna hulladékot sikerült eltávolítani a Tisza árteréből. A vírushelyzetre tekintettel a rendezvényt rendkívüli óvintézkedések bevezetése mellett tartották meg. A szigorítások miatt a mezőny fele volt a tavalyinak, mégis annyi hulladék gyűlt össze, mint tavaly. A szervező Természetfilm.hu Egyesület képviselői kiemelték, hogy látszik az alagút vége, mert a Felső-Tisza-Vidéki hulladékmentesítő géplánc miatt ezek az ártéri erdők már nem fognak újra szennyeződni.

8. PET Kupa

84 folyamkilométerrel a hátunk mögött, közel 8 tonna folyami hulladékkal a zsákjainkban, tegnap befutott Rakamazra a PET-flotta. Rengeteg élményt, megannyi szúnyogcsípést és egy hatalmas versenyt adott a 8. Tiszai PET Kupa!⛵🚣‍♂🚣‍♀💪😎

Közzétette: Pet Kupa – 2020. augusztus 9., vasárnap

A Tisza felső szakaszán a Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság - az új infrastrukturális beruházásoknak köszönhetően, - gépesítve, rendszeresen gyűjti az áradások alkalmával érkező, nagy mennyiségű hulladékot. Az elmúlt években a PET Kupa 70-80 folyamkilométeres szakaszokat tisztított meg egy-egy nyári verseny során. A Záhony-Tokaj közötti részen már régen jártak, illetve nem érintették a teljes szakaszt, miközben igen jelentős volt az ártéri szennyezés.

Három évvel ezelőtt tisztítottuk utoljára ezt a szakaszt. Azóta sok hulladék gyűlt fel, ennek nagy részét sikerült eltávolítani, és az ártéri erdőt tisztán visszaadni a természetnek és persze a vízitúrázóknak. Ez egy nagyon szerencsés folyószakasz, mert a FETIVIZIG géplánca védi az újraszennyezéstől.

mondta el Tamás Zsolt versenyigazgató, a programot szervező Természetfilm.hu Egyesület alelnöke

Kevesebb résztvevővel, ugyanannyi hulladék

Az idei PET flotta túlnyomó része visszatérő, tapasztalt csapatokból állt össze. A szervezők a téli időszakban az egész területet feltérképezték, így pontosan tudták, hol halmozódott fel a legtöbb hulladék. A hulladéktérképezést a TrashOut mobil applikáció és az online tisztatiszaterkep.hu felületek segítették. A naprakész adatbázisnak köszönhetően Záhonytól Rakamazig, 84 folyamkilométeren, hat nap alatt, 1400 zsáknyi, több mint 10 tonna hulladékot szedtek össze a résztvevők. A flottát két új gyártású hajó is segítette. Naponta kb. két tonna szállított partra a PETII névre keresztelt gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó, amit a LOGIKA nevű kisgéphajó egészített ki. Hatékonyan segítette a munkát a 100%-ban folyami hulladékból készített, júliusban avatott Plasztikladik.

Legjobbak legjobbjai

A petkalózok munkáját a sűrű ártéri növényzet és a szokásosnál több szúnyog nehezítette. A mezőny legjobbjait ezek a nehézségek sem tudták elriasztani a dzsungelharctól. Több, tapasztalt csapat szisztematikus stratégiával szállt versenybe. A dobogós hajóegységek mindegyike már a vízen megkezdte az összegyűjtött hulladék szétválogatását, szelektálását. Ezek a petkalózok bebizonyították, hogy a petpalackokon úszó hajók nemcsak figyelemfelkeltésre alkalmasak, hanem hatékony eszközei a hulladék mentesítésnek.

Idén először valós időben lehetett követni a verseny állását a PET Kupa weboldalán. Az online felületről kiderül, hogy melyik csapatnak hány pontot, vagyis PETÁK-ot sikerült összegyűjtenie. A PET Kupa hagyományai szerint a legtöbb peták a hulladékgyűjtésért járt, de ügyességi versenyeken, vetélkedőkön is lehetett pontokat szerezni. A verseny az utolsó napokban mindig kiéleződik és mindenki izgatottan várja a PET Bankárok utolsó összesítéseit. A dobogó első két helyére ezúttal a tavalyi megosztott, harmadik helyről lépett előre két csapat. A 8. Tiszai PET Kupát az ötödik éve visszajáró vállalati hajó, a Siemens Evező-SÖK csapata nyerte. A dicsőség mellett az újrahasznosított műanyagból készült kupát és a Zöldbolt online ökoáruház ajándékcsomagját vehették át az ünnepélyes díjátadón. Második helyen az a csapat végzett, ahol a legtöbb nemzedék, gyerekek és nagypapájuk is képviseltette magát: a Hangák szoros versenyben lettek másodikak. A harmadik helyezést a Belügyminisztérium és a KÖTIVIZIG együttműködésében indított GWP (Global Water Partnership) hajó kapta.

Annak érdekében, hogy a kisebb létszámú, de lelkes csapatoknak is legyen esélye a dobogóra állni, a szervezők létrehozták a Tisza Hőse díjat, amely a fejenként legtöbb hulladékot összegyűjtő csapatnak jár. A díszes kupa idén gyakorlott petkalóz kezekbe került: a Petúnia felnőttekből és gyerekekből álló csapata már 2019-ben, a Tisza-tavi PET Kupán is hasonló elismerésben részesült. A kupához ezúttal a Huladékmentes.hu levásárolható ajándékutalványai jártak.

A hulladék fele újrahasznosul

PET Prof az újrahasznosításról

Nemcsak gyűjtjük a hulladékot, hanem szelektáljuk is. A hulladék újrahasznosításáról mesél a PET Prof, aki amellett, hogy elmondja, mit mire és hogyan használunk újra, azt is elmondja, hogy mit nem mond el és miért 🤭😜

Közzétette: Pet Kupa – 2020. augusztus 7., péntek

A PET Kupa során összeszedett hulladékok körforgásban tartását az esemény szakmai partnere, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége koordinálja. A PET Kupa nélkülözhetetlen önkéntes csapata zsákról zsákra átválogat mindent, a különböző anyagokat fajtánként szelektálja. A hasznosítható fém és üveg hulladék az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nkft. segítségével a hulladékfeldolgozókhoz kerül. A PET palackok pedig színre válogatás és bálázás után Magyarországon kerülnek feldolgozásra a Sárvári HUKE Kft. által.

A kupakokat és a polipropilénből készített csomagolóanyagokat, például samponos flakonokat a Holofon ZRt. segítségével hasznosítják újra. Az így nyert másodnyersanyagból később hajótestek, hajódeszkák készülhetnek. Ahogy azt már a tiszai versenyeken megszokhattuk, az összegyűjtött hulladékmennyiség közel fele kerül újrahasznosításra.

A 8. Tiszai PET Kupa dobogós csapatai:

  1. helyezett: Siemens – Evező-SÖK
  2. helyezett: Hangák
  3. helyezett: GWP (Global Water Partnership)

A Tisza Hősei: Petúnia

Óriási elismerés a mezőny további lelkes és elhivatott csapatainak:

Aztakeservit, FesztPET, Flakon Falkon, Main Stage, Tilos, Tisza2, Trash Mental, valamint a PET Kupa önkéntes csapata

Akik nélkül nem lett volna 8. Tiszai PET Kupa

A verseny az Innovációs és Technológiai Minisztérium főtámogatásával, Áder János fővédnöksége mellett valósult meg. Gyermekeivel a verseny évek óta visszatérő, aktív résztvevője dr. Kollarik Tamás, aki a tavalyi évhez hasonlóan, nemcsak résztvevőként, hanem védnökként is támogatta a programot.

A szervezők köszönetüket fejezik ki a Felső-Tisza-vidéki Búvár és Mentő Egyesület szakembereinek és a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság, akik a pethajósok vízi biztonságáért feleltek. A PET flotta sok segítséget kapott a Tisza menti önkormányzatoktól, köszönet Záhony, Tuzsér, Cigánd, Dombrád, Ibrány, Balsa, Tokaj és Rakamaz önkormányzatának. A PETII gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó, valamint a LOGIKA kiszolgáló hajó építésében és működtetésében a VALYO Város és Folyó Egyesület és a STORQUE.NET segített. A LOGIKA építéséhez nyújtott segítségért a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnak tartozunk köszönettel. Külön köszönet jár a Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság, és az Ökologistic Alapítvány szakmai közreműködéséért. A Henkel, a Siemens, a Messer Hungarogáz évek óta partnerek a folyótisztításban, a DHL Globál Szállítmányozási Kft. logisztikai partnerként segített. A Malagrow és a FETIVIZIG hulladékprésekkel, a Zöld Híd B.I.G.G. NKft. bigbag zsákokkal, a Konasoft online hulladéktérkép fejlesztésével, a DECK.hu hajózási felszerelésekkel támogatja a Tisza műanyagmentesítését. Az ERDÉRT-Tuzsér Zrt. és a Resilux faanyaggal támogatta a hajók megépítését. A Tilos Rádió évek óta élő bejelentkezésekkel viszi hírét a versenynek, saját PET hajójáról. A Zöldbolt, a Hulladékmentes.hu és a Kobuci Kert a nyertes csapatok ajándékcsomagjaihoz járult hozzá.

Támogatóink

Szelektálás

Egy átlagos este a PET Kupán. A szemétgyűjtésnek a feldolgozás is fontos része, így minden este és ha marad, reggel is átválogatjuk a napi gyűjtést! A részletekről a videóban ♻✅ 👉

Közzétette: Pet Kupa – 2020. augusztus 5., szerda
8.PET Kupa 1. rész

Ízelítő a vízen töltött napjainkból! Eddig 37 folyamkilométer van a hátunk mögött. Körülbelül három és fél tonna hulladékot gyűjtöttünk, és folytatjuk! 💪😉

Közzétette: Pet Kupa – 2020. augusztus 5., szerda

Az VIII. Tiszai PET Kupa az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg.

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium