Többfrontos küzdelem a téli folyami hulladék áradattal

A zord idő ellenére óriási erőbedobással zajlik a védekezés, civilek, önkormányzatok, vízimentők és a vízügy együtt próbálja feltartóztatni az újabb szennyezési hullámot.

A PET Kupa január utolsó napjaiban hívta fel a figyelmet a Latorcán kialakult hulladék torlaszokra. A Magyarországra február elején, a Bodrogon érkező szennyezéssel először az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉMVIZIG) és a PET Kupa hulladékgyűjtő hajói vették fel a küzdelmet. A Tiszát február eleje óta sújtó hulladék áradatra a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) részleges folyamzárral válaszolt, a PET Kupa gyorsreagálású hulladékkezelő csapatával együtt. Eközben új lendületet kapott a nemzetközi egyeztetés: a szakemberek újabb erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a problémát annak forrásánál számolják fel. A Tisza forrásvidékén négy falu összefogását szeretnék segíteni a hulladék-szennyezés megelőzése érdekében.

A téli műanyag hullám először a Bodrogon lépte át a magyar határt. A főként Ukrajnából származó szennyezést felkészülten fogadta a PET Kupa hulladékgyűjtő hajója, a PETII. A gyorsreagálású hajóegység az elmúlt években tesztelt hulladékterelő csápokkal és hulladék kiemelő kosárral emelte ki az úszó hulladékot. A válogatás már a fedélzeten megkezdődött, és később a parton folytatódott.

A heteken át tartó vízi védekezés Olaszliszka mellett valósult meg a helyi közösségek aktív támogatásával. Az ÉMVIZIG mellett dolgozó folyómentők munkáját az önkormányzat, civilek és révészek segítették.
Fotó: PET Kupa/Ivánfi Csanád

Az ÉMVIZIG és a PET Kupa közös erőfeszítései ellenére jelentős mennyiségű műanyag rakódott le a Bodrog árterében, ami az árhullám visszahúzódásával ismét mozgásba lendül. A PET Kupa gyorsreagálású hulladékkezelő csoportja GPS jeladóval ellátott palackokkal figyeli a hulladéktorlaszok mozgását, és ha szükséges, ismét készen áll a beavatkozásra. Pár nappal a bodrogi árhullám kialakulása után a Tiszán is bekövetkezett az első tetőzés. Vásárosnaménynál a FETIVIZIG már nemcsak ukrán, hanem tekintélyes mennyiségű román szennyeződéssel szembesült, mely a Szamoson keresztül érkezett a magyar vizekre.

A Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai részleges mederzár mellett a nap 24 órájában távolítják el az árhullámmal Ukrajnából és Romániából érkező hulladékot a folyóból.
Fotó: MTI/BALÁZS ATTILA

A folyó felső szakaszára érkező nagy mennyiségű hulladék kiszedését február 5-én, pénteken kezdte meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

A Felső-Tisza vízgyűjtőjén az elmúlt 24 órában átlagosan csak 1-4 milliméternyi csapadék hullott. Az elmúlt napok esőzései hatására azonban áradás indult el a folyókon, ezzel együtt kommunálishulladék-szennyezés is érkezett a Felső-Tiszára

- nyilatkozta Siklós Gabriella, a vízügy szóvivője február 6-án az MTI-nek.

Az OVF közleményében arról számolt be, hogy a kameraképek és gátőrök szerint péntek reggel az ukrajnai Rahónál percenként 1-2, a magyarországi határon Tiszabecsnél percenként 30-40 úszó szervetlen hulladék érkezett, míg a Szamoson Csengernél percenként 60-80. A nagy mennyiségű kommunális hulladék miatt a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság csütörtök délben harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el. A kárelhárítást végző úszóműparkot csütörtökön a vásárosnaményi hídhoz irányították, és részleges folyamzárat állítottak fel. A hulladékot péntek délelőtt kezdték kiszedni az erre a célra fejlesztett géplánccal, a munka éjjel-nappal folyt. A vásárosnaményi magyar fejlesztésű műszaki infrastruktúrát már hatodszor vetik be éles helyzetben a vízügyi szakemberek irányításával.

2021. február 7-én reggelig összesen 1200 köbméter uszadékot, ebből 120 köbméter szervetlen anyagot (műanyag, gumi, háztartási hulladék) vettek ki a folyóból a vízügy szakemberei
FORRÁS: MTI/BALÁZS ATTILA

A hulladék előválogatása a vásárosnaményi híd lábánál kiépített kármentesítési területen kezdődött el. A PET Kupa képzett folyómentőkből álló hulladékkezelő akciócsoportja órákon belül a helyszínre érkezett és megkezdte a munkát. A civil szervezet által létrehozott akciócsoport, - az OVF-el kötött együttműködési megállapodás szerint - a kijelölt munkaterületeken a folyami hulladék szervetlen frakciójával dolgozik, annak előkészítését, szelektálását végzi el. A PET Kupa tapasztalatai szerint az átválogatott hulladék kb. 60%-a újrahasznosítható, azáltal, hogy anyagfajtákra, illetve a műanyag palackok esetében színek szerint is külön csoportosítják a hulladékot. A példamutatás mellett, ennek komoly költségcsökkentő szerepe is van, hiszen az uszadék össztérfogatának csak töredéke kerül hulladéklerakóra, nagyobb része visszakerül az anyagkörforgásba, másodlagos nyersanyagot biztosítva a döntően hazai, újrahaszosítással foglalkozó cégeknek. A PET Kupa csapata sok segítséget kapott a Felső-Tiszai Búvár és Vízimentő Egyesülettől, akik a mobil munkaállomások kialakítása mellett maguk is segítettek a válogatásnál.

A PET Kupa gyorsreagálású hulladékkezelő csoportjának vezetői (Berberovics Krisztián balra, Harmat Máté jobbra) a folyami hulladék tárolására szolgáló konténerek mellett.
Fotó: PET Kupa/Ivánfi Csanád

A vízügy közleménye szerint a Tisza vízszintje várhatóan elsőfokú készültségi szint alatt marad, de a vízszintemelkedés helyenként több méteres lesz. Ha a vízállás Vásárosnaménynál eléri a 6 métert, akkor a géplánc továbbra is képes lesz kitermelni a hullámtérre az érkező uszadékot, de annak kiszedésére és elszállítására csak apadáskor lesz lehetőség.

A hulladék áradat időközben elérte a Közép-Tiszát. Kiskörénél folytatódik a leválogatott és bálázott hulladék elszállítása.

Anyagfajtákra válogatott és színek szerint válogatott műanyag hulladék. A szelektálást a PET Kupa munkatársai végzik el a vízügy tiszaszalkai telepén. Az itt válogatott hulladék kb. 60%-a újrahasznosul.
Fotó: PET Kupa

Megelőzés a forrásvidéken

Január végén a latorcai szennyezés miatt a PET Kupa a Kárpátaljai Kormányhivatal vezetőjéhez fordult, hogy segítsenek a hulladéktorlaszok felszámolásában, ezáltal a bodrogi szennyezés megelőzésében. Levelükre sajnos máig nem kaptak választ. Reménykedésre ad okot, hogy a forrásvidéken naponta 10 köbméter hulladéktól mentesíti a folyót Francz Béla kőrösmezei vállalkozó, aki a PET Kupa segítségével vásárolt haszongépjárműveket. A példa értékű projektről a Természetfilm.hu készít átfogó dokumentumfilmet.

A PET Kupa kollégái a tiszai védekezéssel párhuzamosan, február 9-én a kőrösmezői polgármesterrel egyeztettek. Az ottani környezetvédők a Tisza forrásnál, négy falu összefogásával szeretnék a hulladékszennyezést megelőzni és egy hulladékválogató helyszínt létesíteni. Ebben számítanak a PET Kupa, és a civil szervezet hulladékgazdálkodási partnerének, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének szakmai segítségére és a megvalósításhoz szükséges technológiai transzferre.

A témához kapcsolódó híradások:

A Három Határ felvételei az első ár- és hulladék hullámról Vásárosnaménynál:
https://youtu.be/WYRAxdct-j0

ATV hírösszefoglaló:
http://www.atv.hu/belfold/20210209-1300-kobmeternyi-hulladek-erkezett-a-tiszan-es-a-szamoson-az-orszagba

Reuters:
https://www.reuters.com/article/hungary-environment-river-pollution/floods-send-carpets-of-plastic-waste-down-river-to-hungary-idINKBN2A81K6

#hulladekmentestisza #zerowastetisza #gpsinthebottle

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium