Idén a harmadik pethajós hulladékderbit szervezi a PET Kupa

A Bodrogon startol a következő folyótisztító verseny

A nyáron sikerrel megrendezett Tisza-tavi és Felső-tiszai környezetvédelmi versenyek után a Bodrogra eveznek a PET Kupa csapatai, hogy Sárospatak és Bodrogkeresztúr között tisztítsák a folyót. Az előprogramoknak köszönhetően ezúttal határon túli szakaszok is megtisztulnak, hétfőn a szlovákiai Zemplénből indultak el a Bodrogon a kenus csapatok. A versenyt a PET Kupa legújabb fejlesztése, a Pontonkonvoj kíséri. Az úszó létesítmény a folyótisztítók hatékonyságát szolgálja és a felszerelések tárolásában nyújt segítséget. A begyűjtött hulladék nagy része újrahasznosításra kerül, amelynek vízen lebegő bizonyítéka az a két – újrahasznosított műanyag pallókból készült - Lebegő Kikötő, amelyeket a verseny során avatnak fel a résztvevők. Az II. Bodrogi PET Kupa Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium fő támogatásával valósul meg. A Pontonkonvoj fő támogatója a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány.

Júniusban a Tisza tavon 5 tonna hulladékot, augusztus első hetében a Felső-Tiszán pedig újabb 6 tonna szennyeződést szedtek össze a PET Kupa hajós csapatai. A versenyek számát tekintve rekord év az idei, hiszen szeptemberben már a harmadik több napos folyami hajós versenyt szervezi meg a Természetfilm.hu Egyesület.

A II. Bodrogi PET Kupa nyitóeseményén kerül sor a PET Kupa legújabb létesítménye, a Pontonkonvoj felavatására. A júliusban vízre bocsátott úszó létesítmény - a Felső-Tisza után, - most a Bodrogon segíti a petkalózokat. A Pontonkonvoj fedélzetén toalett, zuhanyzók, raktár, közösségi tér várja a folyótisztításban elfáradt petkalózokat.

Tiszta Tisza, Boldog Bodrog

A Természetfilm.hu Egyesület két évvel ezelőtt, a Víz Világnapja alkalmából szervezett először hulladékgyűjtő programot a Bodrogon. Sárospatakon több száz fős gyereksereg, az önkormányzat részéről pedig szívből jövő fogadtatás és támogatás várta a résztvevőket. Ekkor indult el a #BoldogBodrog program és a jövőbeli versenyek tervezése.

2020-ban az I. Bodrogi PET Kupán 1200 zsák hulladék gyűlt össze, az erősen szennyezett partszakaszokat azonban csak részben sikerült megtisztítani. A Bodrog csodás környezeti, kulináris és kulturális adottságokkal rendelkezik, de az ukrán Latorca és az Ung folyókból folyamatosan kapja a hulladék utánpótlást. A helybéliek a szervezésben és a hulladékgyűjtésben is sokat segítenek, idén velük folytatódik a vadregényes és különleges természeti értékű területek takarítása, valamint a hat hajós csapatból és kenus különítményből álló flotta ellátása.

Nemzetközi előprogram indul a Bodrog szlovák szakaszáról

A rendezvényt megelőzi a PET Kupa TidyUp/Forrástól a torkolatig nemzetközi programjának keretében végzett takarító akció, ahol a szlovák kollégák a magyar módszertan szerint takarítanak, előre feltérképezett szennyezett helyszíneket. A program során a Bodrog 26 folyamkilométer hosszú, határon túli (14 fkm) és hazai (12 fkm) szakaszát tisztítják meg a résztvevők. A kenus csapatok hétfőn Zemplénből indulva Bordogszerdahelyen és Felsőbereckin át eveznek és takarítanak. Szerdán, az előprogram utolsó napján az Alsóbereczki hídnál tisztítanak meg egy erősen szennyezett területet az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság szakembereivel közösen, majd Sárospatakig folytatják a munkát, ahol átadják a stafétabotot a II. Bodrogi PET Kupa csapatainak.

A II. Bodrogi PET Kupán induló pethajók, csapatok:

  • Liszka gálya - Olaszliszka önkormányzat csapata
  • Siemens Evező-SÖK – visszatérő vállalati csapat
  • PETúnia - baráti csapat, Tisza Hősei díjnyertes csapatként sokat tapasztalt veteránok
  • Ewing Olajtársaság - baráti csapat
  • Aktív Magyarország – a Felső-Tiszán már bizonyított csapat
  • Wessling – vállalati csapat, a vízminőség mérések szakértői

A fenti hat csapat pethajóval indul, hozzájuk csatlakoznak a kenus különítmények:

  • Experience Balkan - nonprofit szervezet
  • ÖkosaBB – kenus vállalati csapat, díjnyertes csapatként is sokat tapasztalt veteránok
  • Erasmus+ (5 ország 1 folyó) csapat – kenus nemzetközi csapat

A versenyben fontos szerepet kap a PET Kupa önkéntes csapata, valamint a PET Kupa PETII anyahajója. mint gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó és az első Tiszai Plasztikladik.

A II. Bodrogi PET Kupának - a petkalóz hagyományoknak megfelelően -, külföldi résztvevői is lesznek. Az ERASMUS+ program 5 ország 1 folyó projektjének keretében határon túli iskolák tanárai érkeznek a rendezvényre. A Erasmus projektpartnerei kenus csapattal állnak be a hulladékgyűjtésbe. A szedés fontos lépés a projektben, mivel a végén a tanárok elnyerik a folyómentő képesítést, és ezután önálló folyótisztító akciókat tudnak megvalósítani.

Az első bodrogi verseny felvételei:

I. Bodrogi PET Kupa

Tegnap véget ért az I. Bodrogi PET Kupa! Idén másodjára, csak most Bodrog felől közelítve érkeztek csapataink Rakamazra. Bodrogi flottánk összesen 939,5 zsáktól, körülbelül 5,6 tonna hulladéktól mentesítette a Sárospatak ➡ Rakamaz szakaszt! 😊♻⛵ #boldogbodrog

Közzétette: Pet Kupa – 2020. szeptember 14., hétfő

A petkalózok kényelméről a Pontonkonvoj gondoskodik

A Pontonkonvojt néhány hete a Felső-tiszai versenyen próbálták ki először a szervezők, a II. Bodrogi PET Kupán pedig a kisebb folyóra átépítve várja a petkalózokat. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatásának, valamint a kivitelezést végző STORQUE szakembereinek köszönhetően sikerült egy olyan három elemből álló úszóművet megépíteni, amely mostantól jelentősen megkönnyíti a folyómentő akciókat: vizesblokkal, raktárhelyiséggel és pihenést, melegedést biztosító közösségi térrel várja a folyómentőket.

A moduláris elemekből álló konvoj hajói csónakmotor segítségével, szükség esetén egyesével is tudnak közlekedni. A hajóegység elemei azonban várhatóan egymás mellett kötnek majd ki a parton, biztosítva a könnyű átjárhatóságot. A szerkezet egyedülálló megoldás Magyarországon: a megtervezésében és kivitelezésében szerepet játszik a tiszai hulladék újrahasznosítása és beépítése. A zuhanyzókat elválasztó falakhoz és a wc ülőkékhez újrahasznosított műanyagot használtak, valamint a zuhanyzófüggönyök is újrahasznosított PET-palackból készültek. A szappantartók a PARAFITT műanyag újrahasznosító műhelyében készültek, a tisztálkodás folyóbarát szerekkel, vízbarát fogkrémmel folyik. A szervezők a jövőben a konvoj nyújtotta lehetőségeket nemcsak a versenyeken, hanem más folyami hulladékgyűjtő akciók során is kamatoztatni fogják.

A Pontonkonvoj a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány főtámogatásával valósult meg.

Nyitott programok várják az érdeklődőket!

Az II. Bodrogi PET Kupa szeptember 8-án szerdán indul a pillepalack hajók építésével Sárospatakon. A Bodrog bal partján, a Sárospataki várral szemközti oldalon készülnek a hajók. Csütörtökön ünnepélyes megnyitó után, 14:30-kor startol a hajós flotta. A csapatok Bodrogolaszi, Olaszliszka és Szegi érintésével tisztítják a folyót, majd szeptember 12-én délután Bodrogkeresztúron érnek célba. A vízi hulladékgyűjtést a Bodrog menti településeken érdekes tájvédelmi és kulturális programok kísérik, Olaszliszkán és Bodrogkeresztúron pedig két új Lebegő Kikötőt avatnak fel a résztvevők. Az öt Bodrog menti településen megvalósuló programsorozatba szeretettel várják a helyi lakosokat és a Bodrogra látogató vendégeket!

A verseny részletes programja

I. Bodrogi PET Kupa első fele

Az I. Bodrogi PET Kupa felénél járunk. Két napja vagyunk a vízen és eddig több mint 2,5 tonna hulladéktól mentesítettük a folyót! És megyünk tovább, irány Bodrogkisfalud és Rakamaz! 😎 Egy kis betekintés az I. Bodrogi PET Kupa első vízen töltött napjaiba! 🚣‍♀🚣‍♂⛵👇 #boldogbodrog

Közzétette: Pet Kupa – 2020. szeptember 11., péntek

Támogatókkal, helyikkel a helyi természeti értékekért

Az esemény megvalósításban, – a kezdetek óta - sokat segítenek a szervezőknek a Bodrog menti települések, civilek és vállalkozók, különösképp Sárospatak, Bodrogolaszi, Szegi, Bodrogkeresztúr és Olaszliszka elkötelezett önkormányzatai, melyek közül az utóbbi csapattal is részt vesz a versenyen. A szervezők helyi partnere a Bodrog minden zugát ismerő, evezőtúráiról is közismert hajdúböszörményi Zöld Kör. A résztvevők vízi biztonságáról a Felső-Tiszán már többszörösen bizonyított Sonar Egyesület gondoskodik, a hulladékkezelést a szervezők állandó szakmai partnere, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége koordinálja. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának szakértői segítségével pedig a résztvevők idén jobban megismerhetik a Bodrog és a Bodrogzug élővilágát. A Konasoft számítástechnikai támogatásainak köszönhetően mobil telefonos applikáció gyűjti össze a petkalózok számára a verseny nélkülözhetetlen információit, a regisztrációtól a programokon keresztül, egészen a pontszámokat összesítő PETákolásig. A csapatok munkáját - az ITM támogatásával készült -, tavaly debütált gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó, a PETII támogatja, amely anyahajóként egyes napokon 1,5-2 tonna bezsákolt hulladékot vesz át a csapatoktól a vízen. A Henkel és a Siemens évek óta partnerek a folyótisztításban, a DHL Globál Szállítmányozási Kft. logisztikai partnerként segíti a PET Kupát.

VI. Tiszai Kerekasztal a verseny szakmai utóprogramja

A kilenc éve rendszeresen megtartott versenyeknek és az év közben szervezett akcióknak köszönhetően mostanra összesen 180 tonna szennyező anyag gyűjt össze, amelynek során egyes folyószakszokat sikerült teljes mértékben tisztán visszaadni a természetnek. A rendszeres, egész éven átnyúló hulladékgyűjtések során egyre több tudás és tapasztalat halmozódik fel a hulladékgyűjtés és a hulladék feldolgozásának területén egyaránt. Ezt a tapasztalatot szeretnék a szervezők megosztani, kiterjeszteni a Tisza egész hosszára és a tudásmegosztás érdekében rendszeresen szerveznek olyan szakmai kerekaszat beszélgetéseket, amelyeken a folyók védelmében fellépő állami és vállalati résztvevőkkel együtt tekintik át az aktuális kérdéseket, szakmai eredményeket és célokat. A verseny utóprogramjaként a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, a PET Kupa hulladékgazdálkodási szakmai partnere szervezi meg a VI. Tiszai Kerekasztalt szeptember 13-án Tokajban.

A rendezvény Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával valósul meg. A Pontonkonvoj főtámogatója a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány.

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium