Négy nap alatt csaknem kilenc tonna hulladék gyűlt össze a II. Bodrogi PET Kupán

Rekord mennyiségű hulladékot gyűjtöttek a Bodrog Sárospatak és Bodrogkeresztúr közötti szakaszán a PET Kupa csapatai. A szervezők a hosszú évek alatt kialakult, tiszai hulladékgyűjtő tapasztalataikat másodszor alkalmazták a Bodrogon, amelynek köszönhetően egyes ártéri területeket sikerült teljes egészében tisztán visszaadni e különleges természeti értékű tájnak. Idén a három - Tisza-tavi, Felső-Tiszai és Bodrogi – PET Kupa alkalmával összesen 20 tonna hulladéktól mentesült a természet, az összegyűjtött hulladék nagyobb hányada újrahasznosításra kerül. A rendezvény folytatásaként a PET Kupa és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Tokajban tartotta meg a VI. Tiszai Kerekasztal szakmai találkozót.

fotók: PET Kupa/Kubinyi Enikő

A kilenc éve rendszeresen megtartott versenyeknek és az év közben szervezett akcióknak köszönhetően mostanra összesen 190 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a PET Kupa csapatai. A szervezők számításai szerint a II. Bodrogi PET Kupán megdőlt az egy résztvevőre vetített összegyűjtött hulladék mennyisége. A versenybe szállt hat pethajó legénysége és leánysága, valamint a versenyhez csatlakozó három kenus különítmény ezúttal majdnem 9 tonna, összesen 1256 zsák hulladékot gyűjtött össze a bodrogi verseny négy napja alatt.

A versenyt nemzetközi előfutam előzte meg, amely során kenus különítmény indult a szlovákiai Zemplénből. Három nap alatt, a határon átkelve Sárospatakig tisztították a folyót, majd átadták a stafétabotot a II. Bodrogi PET Kupa résztvevőinek. A PET Kupa kenus különítménye mellett Szlovákiában iskolások, vízügyesek és helyiek is csatlakoztak a kezdeményezéshez, a folyó jobb partját Zemplén és Borsi települések között végigjárva gyűjtötték össze az ártéri hulladékot. Itthon az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság szakembereinek segítségével az Alsóberecki közúti hídnál lévő súlyosan szennyezett terület is megtisztult az előprogranak köszönhetően. A nemzetközi összefogás kimagasló eredményeket hozott, már a PET Kupa rajtja előtt több mint 3 tonna hulladéktól mentesült a folyó felsőbb szakasza.

Az újrahasznosított tiszai hulladékból készült míves PET Kupát és a Zöldbolt online ökoáruház ajándékcsomagját a bodrogi verseny győztese, a Siemens Evező-SÖK csapata vehette át. A tapasztalt, évek óta visszatérő vállalati csapat önkéntesei 331 zsák hulladékot gyűjtöttek és nemcsak a verseny abszolút győzelmével büszkélkedhettek, hanem a Bodrog Hőse díjat is magukkal vihették. Utóbbit évek óta az a pethajós csapat kapja, akik a legtöbb egy főre jutó hulladékot gyűjtik össze a versenyeken. Szoros kűzdelemben, a második helyen az Aktív Magyarország petkalózai végeztek 293 összegyűjtött zsákkal. A dobogó harmadik helyét Olaszliszka Önkormányzatának mindenre elszánt, helyi csapata foglalta el 244 zsák eredménnyel.

II. Bodrogi PET Kupa - záró videó

Több mint 8 tonna hulladék összegyűjtésével zártuk a II. Bodrogi PET Kupát. A szoros versenyben az első helyen a Siemens Evező-SÖK csapata végzett! Őket követi az Aktív Magyarország, míg a harmadik helyet a helyi csapat, az olaszliszkai Liszka-gálya szerezte meg. A Tisza Hőse díjat a négyszeres címvédő PETúnia adta át a Siemens csapatának! A csapatok sok szeméthegyet elhordtak! Gratulálunk a helyezetteknek, és köszönjük minden résztvevőnek: a Ewing Olajtársaságnak, a Wesslingnek, a PETúniának, az Experience Balkánnak, az ÖkosaBBnak, az Erasmus+ csapatának és az önkénteseinknek a mögöttünk álló 5 napot!

Közzétette: Pet Kupa – 2021. szeptember 12., vasárnap
Siemens Evező-SÖK - A nyertes csapat és pethajójuk
fotók: PET Kupa, Varga Péter és Kubinyi Enikő

Óriási elismerés a dobogós és résztvevő csapatoknak:

  1. helyezett és Bodrog Hőse díjazott: Siemens Evező-SÖK, 19 320 peták
  2. helyezett: Aktív Magyarország, 17 985 peták
  3. helyezett: Liszka-gálya, 13 860 peták
  4. Petúnia, 13 625 peták
  5. Wessling, 8030 peták
  6. Ewing Olajtársaság, 3715 peták

ÖkosaBB, a Budapest Bank kenus csapat,
Experience Balkan kenus csapat,
Erasmus 5in1, kenus csapat,
valamint a PET Kupa önkéntes csapata.

Az ERASMUS+ program 5 ország 1 folyó projektjének keretében határon túli iskolák tanárai érkeztek a rendezvényre. A PET Kupa projektpartnerei kenus csapattal álltak be a hulladékgyűjtésbe és a verseny végén a résztvevő tanárok megkapták azt a folyómentő képesítést, amellyel ezután önálló folyótisztító akciókat valósíthatnak meg hazájukban.

fotók: PET Kupa/ Kubinyi Enikő

Lebegő Kikötők a part mentén, Pontonkonvoj a vízen

A különleges természeti környezetben megrendezett II. Bodrogi PET Kupa nemcsak a hulladékgyűjtésről szólt: a petkalózok új, úszó létesítményeket avattak fel és vettek használatba a vizitúrázáshoz és a folyómentő akciókhoz.

A begyűjtött hulladék nagy része újrahasznosításra kerül, amelynek vízen lebegő bizonyítéka az a két újrahasznosított műanyag pallókból készült Palackorrú Lebegő Kikötő, amelyeket a verseny során avattak fel a résztvevők Olaszliszkán és Bodrogkeresztúron. A Lebegő Kikötők tervezésénél a folyami műanyaghulladék kreatívan születik újjá. A kikötőket rámpa köti össze a parttal, a fedélzetükön elhelyezett tájékoztató táblákból pedig kiderül, milyen látnivalók és érdekességek várják a közelben a víz felől érkező vízitúrázókat. A korábban létesített zsurki, tiszakóródi, záhonyi és kiskörei, Tisza parton létesült kikötők után mostantól a Bodrogon is várják a vizitúrázókat.

A petkalózok kényelméről a versenyen a Pontonkonvoj gondoskodott: a Felső-Tiszán már bizonyított úszómű tökéletesítve, a kisebb folyóra átépítve szolgálta ki a verseny résztvevőit. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatásának, valamint a kivitelezést végző STORQUE szakembereinek köszönhetően egy olyan három elemből álló úszómű készült, amely jelentősen megkönnyíti a folyómentő akciókat: mostantól vizesblokk, raktárhelyiség, valamint pihenést, melegedést biztosító közösségi tér biztosít kényelmet a folyómentőknek.

A Pontonkonvojt Krakkó Ákos, a Kék Bolygó Alapítvány kommunikációs igazgatója (középen jobbra), Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója (középen balra), Hizó Ferenc körforgásos gazdaságpolitikáért felelős helyettes államtitkár (jobbra) és Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos (balra) avatta fel a II. Bodrogi PET Kupán. fotó: PET Kupa/Varga Péter
fotó: PET Kupa

A moduláris elemekből álló konvoj hajói csónakmotor segítségével, most együtt közlekedtek a Bodrogon. Az elemek szükség esetén egyesével is megállják a helyüket. A szerkezet egyedülálló megoldás Magyarországon: a megtervezésében és kivitelezésében szerepet játszik a tiszai hulladék újrahasznosítása és beépítése. A zuhanyzókat elválasztó falakhoz és a wc ülőkékhez újrahasznosított műanyagot használtak, valamint a zuhanyzófüggönyök is újrahasznosított PET-palackból készültek. A szappantartók a PARAFITT műanyag újrahasznosító műhelyében készültek, a tisztálkodás folyóbarát szerekkel, vízbarát fogkrémmel folyik. A szervezők a jövőben a konvoj nyújtotta lehetőségeket nemcsak a versenyeken, hanem más folyami hulladékgyűjtő akciók során is kamatoztatni fogják.

Elkötelezett helyiek és hűséges támogató partnerek

A #BoldogBodrog program részeként, immáron második alkalommal alapozhatták a Bodrogi PET Kupa szervezői a pethajós verseny sikerét a helyben élő partnerek és szolgáltatók közreműködésére. Bodrog menti települések, civilek és vállalkozók, különösképp Sárospatak, Bodrogolaszi, Szegi, Bodrogkeresztúr és Olaszliszka önkormányzatai segítették a petkalózokat. Az elkötelezett Bodrog menti önkormányzatok és helyi partnerek közreműködésével valósult meg a petkalózok élelmezése, a szálláshelyek biztosítása és a helyi logisztika. Az itt élők a helyismeretük és elköteleződésük révén néhány izgalmas programmal is hozzájárultak ahhoz, hogy az ország távolabbi pontjáról érkező petkalózok megismerjék a Tokaj-hegyaljai Borvidék borait és kulináris értékeit, az érintett települések látványosságait és történelmét. Bodrogolasziban borkostoló és falumúzeum, Olaszliszkán toros káposzta és a római katolikus templom csonka tornyának kilátása várta a hulladékgyűjtésben megfáradt kalózokat. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága extra hulladékgyűjtő akciójával, körülbelül 500 zsák hulladékot gyűjtött össze a versenyprogramon túl. Közreműködésükkel a petkalózoknak lehetőségük nyílt arra, hogy meglátogassák a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi körzet egyik élőhely visszaállítási helyszínét, és előadás keretében ismerkedhettek a Bodrogzug élővilágával. A Bodrogolaszi folyópartján tett, az élővilágot felfedező séta során pedig fény derült arra is, hogy a Bodrog parton olyan nem őshonos állatok is élnek, mint az észak-amerikai mosómedve. Ezt a túrát a Bodrog minden zugát ismerő, evezőtúráiról is közismert hajdúböszörményi Zöld Kör szervezte.

A verseny az Innovációs és Technológiai Minisztérium főtámogatásával, Áder János fővédnöksége mellett valósult meg. A résztvevők vízi biztonságáról a Sonar Felső-Tisza-vidéki Búvár és Mentő Egyesület gondoskodott, a hulladékkezelést a szervezők állandó szakmai partnere, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége koordinálta. A Konasoft számítástechnikai támogatásainak köszönhetően mobil telefonos applikáció összegezte a a verseny nélkülözhetetlen információit, valamint a pontszámokat összesítő PETákokat. A csapatok munkáját - az ITM támogatásával készült -, tavaly debütált gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó, a PETII támogatta. Anyahajóként naponta kb. 2 tonna bezsákolt hulladékot vett át a csapatoktól a vízen. A Henkel és a Siemens évek óta partnerek a folyótisztításban, a DHL Globál Szállítmányozási Kft. logisztikai partnerként segítette a II. Bodrogi PET Kupát. A nemzetközi előfutam az Interreg Tid(y)up projekt keretében, európai társfinanszírozással valósult meg.

VI. Tiszai Kerekasztal - szakmai seregszemle a tiszta folyókért

A II. Bodrogi PET Kupa záró akkordjaként és az Interreg DTP Tid(y)Up projekt keretében egy regionális kerekasztallal zárták az eseménysorozatot a szervezők. A hagyományos szakmai kerekasztal már évek óta összehozza a folyóvédelemmel foglalkozó döntéshozókat, szakértőket és már igazi “seregszemlének” számít, bemutatva a hazai és környező országok legfrissebb fejlesztéseit, szakmai eredményeit. Ez alkalommal a hazai előadók mellett romániai minisztérium és ukrán hulladékgazdálkodó is bemutatta a felvízi országok erőfeszítéseit.

Az itthon nagyon hatékonynak és eredményesnek bizonyuló kerekasztal módszertanát most a Tid(y)Up projekt partnerei is átveszik, s regionális és országos szakmai egyeztetéseket fognak tartani Ausztriában, Bulgáriában, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és Ukrajnában. Reméljük szakmai programunk és ötletbörzénk elősegíti majd a határvízi tárgyalásokat és a folyóvédelmi törekvéseket.

Bodrogolaszi-Olaszliszka táv, rengeteg hulladék, szelektálás

II. Bodrogi PET Kupa - második nap a vízen

A Bodrogolaszi ➡️ Olaszliszka táv több tonna hulladékot tartogatott, a csapatok egy-egy helyszínen soktíz zsákot gyűjtöttek, amiket egyre csak hordtak a PETII-re. A zsákok gyűltek, a legénység nőtt, a hangulat fokozódott, a munka nem áll meg és REPTÉR! :D

Közzétette: Pet Kupa – 2021. szeptember 11., szombat

Megnyitó, indul a flotta Sárospataknál

II.Bodrogi PET Kupa - elindultunk

Elindult a II.Bodrogi PET Kupa flottája! Sárospatakról Bodrogolasziig mentünk egy fél napot, ami alatt már sok száz zsák gyűlt!

Közzétette: Pet Kupa – 2021. szeptember 9., csütörtök

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium