Kalózok a tavon? Kalózok a tavon!

Hulladékhelyzet a Tisza-tavon

Március elején a PET Kupa felderítő csapata elindult, hogy megvizsgálja a Tisza-tó hulladékhelyzetét és felmérje az első Tisza-tavi PET Kupa megrendezésének a lehetőségeit. Mivel a hulladékszennyezés időről-időre változik, ezért a legfrissebb helyzetképre volt szükség.

A Tisza-tó Magyarország második legnagyobb tava, amely a Kiskörei vízerőmű 1973-as megépítését követően alakult ki. Azóta nem csak közkedvelt üdülőhellyé és turista célponttá vált, hanem értékes élővilág is kialakult rajta. 1999 óta a Hortobágyi Nemzeti Park bemutató területeként az UNESCO Világörökség része, valamint madárrezervátum is működik a területén.

A kiskörei duzzasztógát fontos funkciója a tiszai áradások szabályozása, azonban a Tisza-tó korántsem egy hagyományos tó, a területén belül holtágak, szigetek, valamint számos zsilip és egyéb műtárgy található, amelyek üzemeltetése felkészültéséget és vízügyi szakértelmet igényel.

A 2017 februári jeges ár levonulásának idején például éjjel-nappal dolgoztak a vízügyi szakemberek.

magyarázza Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) szakaszmérnöke a PET Kupa küldöttségének.

De mit keresnek a PET Kalózok ezen a március eleji napon a Tisza-tónál?

A tiszai műanyag-áradat a tavat, illetőleg a tavon átfolyó Tiszát sem kíméli. A Kalózok a vízügyi szakemberrel a KÖTIVIZIG tárgyalójában lévő Tisza-tó makett fölé hajolnak, hogy haditervet dolgozzanak ki a szennyezés felmérésére és elhárítására. A negyedik emeleti tárgyaló ablaka jó kilátást biztosít a duzzasztóra, ahol áradások idején az uszadékfával együtt rengeteg palack és egyéb hulladék is érkezik. Ez nem csak ökológiai kockázatot jelent, az vízerőmű eredeti terveinek készítésekor nem számoltak ilyen szennyezéssel, így a turbinát védő beépített rács és annak tisztítója nem tudna már megbirkózni ezzel a mennyiséggel. A vízügy így uszályokba termeli a felhalmozódott uszadékot, majd a téli kikötőben kipakolja és válogatja is.

Megbeszélés és tervezés után indulás a tiszafüredi hídhoz, ahol már várt a motorcsónak. A csapat egy vízi, motorcsónakos, és egy szárazföldi, gépkocsis részre szakadva kezdi a monitoringot, és sajnos már az elejétől gyűlnek a jelölések a Trash-Out applikációban.

A híd és az Aranyosi-sziget között a folyó mindkét partján elszórtan azonosítottunk nagy lerakatokat. Ezen a szakaszon a duzzasztás és a tó jelleg nem érződik jelentősen, egy lassú folyású vízen vagyunk. Itt a Tisza jobbpartját a folyót és a tavat elválasztó természetes magasulat szegélyezi, hódrágta fákkal tarkított ártéri erdő, amely mögött a tó védettséget élvező nádasai bújnak meg. A tó vízellátását az úgynevezett öblítőcsatornák biztosítják, ezen a részen az V. és VI. számú, melyek torkolatánál bőven találtunk hulladékot. Ezen öblítők télire, a tó szándékosan alacsony vízállása miatt zsilippel le vannak zárva, így bemenni nem tudtunk, de ezeken a területeken izgalmas nyári kenus hulladékvadászat ígérkezik majd. De ne menjünk ennyire előre. A folyó balpartját ezzel szemben, néha a parthoz egész közel, végig gát követi, így a balparti szennyezések a partról is megközelíthetők. Itt a szennyezés főleg a kanyar külső ívén, a Katamarán kikötő felett nem sokkal indulva majdnem egészen a Szőlősi kikötőig található. A Szőlősi kikötő fölött körülbelül 300 méterrel rengeteg palack van, a nádas mögött jól látható a csillogásuk.

Az V. számú öblítőt és az Aranyosi-szigetet elhagyva megváltozik a kép, innentől egész Dinnyéshátig a folyó egyenesen halad és jobbpartján csak egy keskeny sziget, néhol csak kevés nádas választja el a tótól, rálátást biztosítva a hatalmas vízfelületre. Felső Tiszához szokott PET Kalóz számára itt a folyó partja is más, végig nádassal szegélyezett, ami mögött remekül megbújhatnak a palackok. Dinnyéshátig az egyenesben mindkét oldal PET bányákkal szegélyezett, váltakozó szennyezési intenzitással, de bőven adva feladatot.

Dinnyéshát után a balparton szintén találhatóak szennyezett területek, de innen már a célegyenesben vagyunk és feltűnik jobboldalt a KÖTIVIZIG épülete, majd a duzzasztó is.

2019 júniusában a KÖTIVIZIG megtisztelő felkérésének eleget téve, idén először, megrendezzük a Tisza-tavi PET Kupát.

Jelentkezés itt!

További részletek itt!

Köszönjük a KÖTIVIZIG munkatársainak szakmai támogatását és a bejáráshoz nyújtott segítségét. A program megvalósulását az Agrárminisztérium támogatta.

Agrárminisztérium

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium