PET bányák az idei Kupa útvonalán - Hulladékmonitoring III.

Képes, filmes beszámoló a Természetfilm.hu, a Greenius és a Sonar Búvárcsoport által szervezett tiszai terepbejárásról, ami az év eleji jeges ár által hozott és az elmúlt évek alatt lerakódott hulladékokat vizsgálta újabb 50 folyamkilométeren a Felső-Tiszán.

A PET Kupa az elmúlt 5 évben egyre több energiát fordít a tiszai hulladékprobléma feltérképezésére. Célunk, hogy a helyzet pontos felmérésével és a sajátos szennyezés természetének megismerésével adatokat és információkat nyerjünk és ezzel segítsük a hatóságok és a PET Kupa mozgalom munkáját. A sok lelkes önkéntes, a környezettudatos cégek és önkormányzatok támogatásának köszönhetően 2017 márciusában immáron harmadik alkalommal jártunk be ártéri szakaszokat.

A 2017. év eleji jégzajlás több ezer köbméter katrét (2450 köbméter hordalékot) hozott magával, melynek hulladéktartalma rendkívül magas volt. Tartalmát és súlyát tekintve elsősorban zöld hulladék (fák, gallyak, törmelékek) tette ki nagy részét, másodsorban műanyag hulladékok (polisztirol, purhab, PET Palack, stb.) és egyéb lebegő hulladékok (üveg, fém, villanykörte, s egyéb használati tárgyak) elegyéből tevődött össze.

Ez a jég-, és hulladékzajlás óriási médiavisszhangot kapott, mert a csodás természeti jelenség veszélyt is jelentett az egyes műtárgyakra és a természetre, s ezúttal nem lehetett elmenni a minden felvételen látszódó hulladékszennyezés mellett sem. A hulladékok és egyéb anyagok eltávolítása nem csak a víz minőségének megóvása miatt fontos, hanem közegészségügyi, mezőgazdasági és turisztikai szempontok miatt is szükséges. A 2450 m3 hulladék összeszedését az érintett öt vízügyi igazgatóság – közfoglalkoztatottak bevonásával – február végén megkezdte és egészen május közepéig folytatja.

/hulladéktorlódás a Kiskörei Vízerőműnél – 2017.április 17. (Fotó: Cseh Ildikó)

MONITORING

Kis csapatunk 3 nap alatt 50 folyamkilométeren (Cigándtól Tokajig) végzett alapos felmérést vízi-, és terepi bejárással, fotó-, és videó dokumentációval. 82 szennyezett helyszínt jelöltünk meg online, GPS-es helymeghatározással, a Trash Out applikáció (www.trashout.ngo) segítségével. Az 5. PET Kupa (2017. július 1-9.) is ezen a szakaszon kerül megrendezésre, így a súlyosan szennyezett helyeket az idei Kupa versenyzői és önkéntesei tisztítják majd meg.

PET Kupa plakát

PET Kupa 2017 plakát JPG változat

A Sonar Búvárcsoport biztosításával a cigándi hajóraszállást követően elindultunk folyásiránynak megfelelően a Tiszán, és szakembereinket felváltva tettük ki a folyó bal és jobb partján. A szennyezett helyekről előzetesen is begyűjtöttünk információkat, emellett a helyismeret és az áradások mozgásai alapján próbáltunk a hulladékokra rábukkanni.

TAPASZTALATOK

A kutatás elején nagyon pozitív volt a látvány, rengeteg teli zsákra bukkantunk, amit a FETIVIZIG (Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság) rakott ki a területek megtisztítása után.

Összességében úgy látjuk, hogy a probléma sokkal összetettebb és súlyosabb, mint azt képzelnénk. A hulladékok nagy része nem is látható, nincs információ az iszapba lerakódó nehezebb anyagokról, csak a lebegő hulladékok kerülnek ki a hullámtérbe. Ukrajnai, romániai terepbejárások és szakmai munkák tapasztalatai szerint ott még a sekélyebb részeken a háztartási hulladékok teljes spektruma megtalálható (a veszélyes hulladékokat is beleértve), míg ezen anyagok a magyar szakaszon már nem láthatóak. A kirakódott hulladékok egy része nagyon komoly kockázatot rejt magában, vegyük például a bomlásnak/darabolódásnak indult purhab, vagy hungarocell/polisztirol hulladékokat.

Vettünk mintát is az alábbi helyszín apróbb törmelékes részéből, melynek vizsgálatáról egy következő cikkben számolunk majd be.

A szennyezés nem áll meg a védett területek határán! ATiszatelek-Tiszaberceli ártér Természetvédelmi Terület fűz-nyár ligeterdői ugyanúgy tele vannak palackkal, mint a többi partszakasz…

TOVÁBBI LÉPÉSEK

Pozitív kommunikációba kell kezdeni a takarítást illetően, hogy ennek híre is legalább annyi emberhez jusson el, mint a jeges ár utáni katasztrófahírek.

Vadásztársaságok, horgászegyesületek és gazdálkodók átfogó bevonása szükséges a Tisza mentén, ami segíti a felmérést, gyorsítja az információáramlást és egy széleskörű együttműködést hoz létre, ami ellensúlyozná a kialakuló apátiát, a „mit tehetnénk mi?” érzést a helyi lakosokban.

Következő rendezvényünk egy zártkörű szakmai kerekasztal megrendezése lesz április végén, ahol a fenti problémát fogjuk elemezni és mihamarabbi megoldásokat keresünk. Tavasszal vízre kerül Szemétevő Szeméthajónk, hogy vigyázó szemét a Tiszán tartsa non-stop.

Csatlakozzatok hozzánk a Facebook-on is, ott mindig látjátok a legfrissebb híreket és aktualitásokat: PET Kupa Facebook oldal

Hulladékmonitoring kutatásunkról részletesebben itt olvashattok.

Előző kutatásunk filmjei itt tekinthetőek meg:

Ajánlott cikkek