Önkéntesekkel és összefogással rekord mennyiségű hulladékot gyűjtött az I. Bodrogi PET Kupa

Hat tonna hulladékkal mostantól kevesebb bújik meg a Bodrog Sárospatak és Tokaj közötti ártéri erdeiben. A PET Kupa szervezői az elmúlt években kialakult, tiszai hulladékgyűjtő tapasztalataikat először alkalmazták a Tisza egyik mellékfolyóján. A helyi partnerek támogató munkájának és a résztvevő csapatok, önkéntesek elhivatottságának köszönhetően, négy napon keresztül, naponta csaknem 300 zsák szemét gyűlt össze. A folyami hajós, környezetvédelmi futamokon megszokott versenyszellem mellett ezúttal is kiemelkedő volt a résztvevők, a szervezők, a hajós-kenus csapatok és az önkéntesek közötti együttműködés, amelynek köszönhetően rekord eredménnyel zárt az I. Bodrogi PET Kupa.

I. Bodrogi PET Kupa első fele

Az I. Bodrogi PET Kupa felénél járunk. Két napja vagyunk a vízen és eddig több mint 2,5 tonna hulladéktól mentesítettük a folyót! És megyünk tovább, irány Bodrogkisfalud és Rakamaz! 😎 Egy kis betekintés az I. Bodrogi PET Kupa első vízen töltött napjaiba! 🚣‍♀🚣‍♂⛵👇 #boldogbodrog

Közzétette: Pet Kupa – 2020. szeptember 11., péntek

A PET Kupa tavaly az I. Tisza-tavi Kupa szervezésével valósított meg első alkalommal olyan hajós, hulladékgyűjtő rendezvényt, amellyel eltávolodtak a Felső-Tiszától. A nyolc éve rendszeresen megtartott tiszai versenyeknek és az év közben szervezett akcióknak köszönhetően mostanra összesen 90 tonna szennyező anyagot gyűjtöttek össze, amelynek során egyes folyószakaszokat sikerült teljes mértékben tisztán visszaadni a természetnek. Egyre több tudás és tapasztalat halmozódott fel a hulladékgyűjtés és a hulladék feldolgozásának területén.

Az első Bodrogi PET Kupa szervezésével az évek során felhalmozódott tiszai tapasztalatokat szerettük volna megosztani, erősen bevonva a szervezésbe és megvalósításba a helyben élőket, egy olyan fontos mellékfolyónál, mint a Bodrog. Az eredmények önmagukért beszélnek, ami bátorít bennünket, hogy a tapasztalatokat a jövőben a Tisza egész hosszára, határokon átnyúlóan is kiterjesszük.

mondta el Molnár Attila Dávid, a PET Kupát szervező Természetfilm.hu Egyesület elnöke

A Természetfilm.hu Egyesület tavaly a Víz Világnapja alkalmából szervezett több napos hulladékgyűjtő programot a Bodrogra. Sárospatakon több száz fős gyereksereg, az önkormányzat részéről pedig szívből jövő fogadtatás és támogatás várta a résztvevőket. Ekkor indult el a #BoldogBodrog program és a 2020-as verseny tervezése. Az elmúlt napokban a #BoldogBodrog program keretében a szakemberek a PET Kupa versenyeinek tapasztalatait átadva, irányt mutatva, elsősorban a helyben élő partnerek és szolgáltatók közreműködésére alapozva rendezte meg a versenyt. A program eredményességéhez nagyban hozzájárult a helyiek elköteleződése: a hajdúböszörményi ZÖLD Kör társszervezőjévé vált a rendezvénynek, Olaszliszka önkormányzata PET hajós csapatot indított, Sárospatak önkormányzata kenus hulladékgyűjtéssel, az Aggteleki Nemzeti Park pedig ártéri szemétszedéssel is hozzájárult az eredményekhez. A vízirendőrök és vízimentők által biztosított pethajóversenyen több polgármester személyesen vett részt. A versenyt fiaival és kollégáival kísérte Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, a rendezvény védnöke.

A Bodrogi PET Kupát a Budapest Bank vállalati csapata, az ÖKOsaBB csapat nyerte, akik tavaly az I. Tisza-tavi PET Kupán már megmérettették magukat. A dobogó második fokára egy veteránokból álló baráti csapat, a PETúnia állhatott, akik szokásukhoz híven a Bodrog Hősei díjat is magukkal vihették. Ők az első és egyetlen csapat, akik ezt a rangos díjat a Felső-Tiszán és a Tisza-tavi versenyen is elnyerték, azaz a legtöbb, egy főre jutó hulladékmennyiséget gyűjtötték.

I. Bodrogi PET Kupa

Tegnap véget ért az I. Bodrogi PET Kupa! Idén másodjára, csak most Bodrog felől közelítve érkeztek csapataink Rakamazra. Bodrogi flottánk összesen 939,5 zsáktól, körülbelül 5,6 tonna hulladéktól mentesítette a Sárospatak ➡ Rakamaz szakaszt! 😊♻⛵ #boldogbodrog

Közzétette: Pet Kupa – 2020. szeptember 14., hétfő

Tiszta Tisza, Boldog Bodrog

A #BoldogBodrog és az I. Bodrogi PET Kupa megvalósításával a PET Kupa szakemberei először valósítottak meg erősen helyi kapacitásokra épülő programot. Az elkötelezett, ezúttal bodrogi közösség biztosította a program tartalommal való megtöltését, segítve a lebonyolításban és a helyi diákok, civilek és vállalkozók bevonásában, megszólításában. A helyben élők nemcsak a szervezésben és a hulladékgyűjtésben segítettek, hanem a környék egyedülálló kulturális és turisztikai látnivalóit is megmutatták a távolabbi vidékekről érkező petkalózoknak. Sárospatak polgármestere kultúrtörténeti előadást tartott, hiszen itt található Magyarország egyik leghíresebb reneszánsz vár műemléke, a Rákóczi-vár és a református kollégiumban található a világ egyik legszebb könyvtára. Bodrogolasziban az az Árpád-kori, római katolikus templomot tekintették meg, míg Olaszliszkán a Nagyboldogasszony templom tornyából a Bodrogra, a Zemplénre és a Bodrogzugra csodálkoztak rá a petkalózok.

Az első, de nem az utolsó Bodrogi PET Kupa

A Bodrog a Tisza mellékfolyójaként, csodálatos környezeti, kulináris és kulturális adottságokkal rendelkezik, de a verseny során szerzett tapasztalatokból egyértelmű, hogy két ágából, a Latorca és az Ung folyókból bődületes mennyiségű hulladék érkezik Ukrajna felől. A PET Kupa számításai szerint ezen a versenyen megdőlt az egy résztvevőre kiszámolt, összegyűjtött hulladék mennyisége. A több tonnányi szeméttől most egy időre fellélegezhetnek a kisebb-nagyobb kitakarított ártéri erdőszakaszok, de egyes területekre már nem jutottak el a petkalózok.

Óriási elismerés a dobogós és résztvevő csapatoknak:

  1. ÖKOsaBB (Budapest Bank csapata) 18235 peták
  2. PETúnia (baráti csapat, felső-tiszai sokat tapasztalt veteránok) 16848 peták
  3. Liszka Gálya - Húzzuk együtt! (Olaszliszka önkormányzat csapata) 8130 peták

A Bodrog Hősei: PETúnia,

  • ÉMVIZIG (helyi vízügy csapata),
  • Sárospatak önkormányzatának kenus csapata,
  • az Aggteleki Nemzeti Park ártéri hulladékgyűjtő különítménye,
  • valamint a PET Kupa önkéntes csapata.

A hulladék legalább fele újrahasznosul

A PET Kupa során összeszedett hulladékok körforgásban tartását az esemény szakmai partnere, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége koordinálja. A PET Kupa nélkülözhetetlen önkéntes csapata zsákról zsákra átválogat mindent, a különböző anyagokat fajtánként szelektálja. Üveg hulladékból különösen sok gyűlt össze a Bodrogon, amely a Zempléni Z.H.K. Nonprofit Kft. segítségével a hulladékfeldolgozókhoz kerül és újrahasznosul. A PET palackok színre válogatás és bálázás után Magyarországon kerülnek feldolgozásra a Sárvári HUKE Kft. által.

A kupakokat és a polipropilénből készített csomagolóanyagokat, például samponos flakonokat a Holofon ZRt. segítségével hasznosítják újra. Az így nyert másodnyersanyagból később hajótestek, hajódeszkák készülhetnek. Ahogy azt már a tiszai versenyeken megszokhattuk, az összegyűjtött hulladékmennyiség legalább fele kerül újrahasznosításra.

Akik nélkül nem lett volna I. Bodrogi PET Kupa

A verseny az Innovációs és Technológiai Minisztérium fő támogatásával, Áder János fővédnöksége és Révész Máriusz felelős kormánybiztos védnökségével valósult meg. Egy magyar fejlesztésű applikációnak köszönhetően most először lehetett a verseny állását valós időben követni, annak köszönhetően, hogy a KONASOFT a Tiszta Tisza App fejlesztésével segítette a folyótakarítást. A szervezők köszönetüket fejezik ki a Felső-Tisza-vidéki Búvár és Mentő Egyesület szakembereinek, akik a pethajósok vízi biztonságáért feleltek. A PET flotta sok segítséget kapott a Bodrog menti önkormányzatoktól. Olaszliszka, Sárospatak és Bodrgkisfalud önkormányzata például besegített a csapatok élelmezésébe, Kisfalud polgármestere saját kezűleg főzött a résztvevőkre. A PETII gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajót és a Tiszai Plasztikladikot a Honda és a DECK.hu motorjai hajtották. Külön köszönet jár az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság szakmai közreműködéséért. A Henkel, a Messer Hungarogáz évek óta partnerek a folyótisztításban, a DHL Globál Szállítmányozási Kft. logisztikai partnerként segített. A Green Shipping Solutions Kft. és az olaszliszkai Bölkei István mezőgazdasági vállalkozó bigbag zsákokkal, a DECK.hu hajózási felszerelésekkel támogatja a Bodrog és a Tisza műanyagmentesítését. A Hegyalja TV és az Európa Rádió riportokkal vitte hírét a versenynek.

A hulladékgyűjtés ősszel is folytatódik

A takarító munka ősszel elsősorban a szárazföldön, az ártéri erdőkben folytatódik, az úgynevezett Mosolygó Zsákokkal. Több Tisza menti településen ugyanis zsákokat helyeztek ki a szervezők, hogy az ártérben összegyűlt folyami hulladékot a lakosság bevonásával gyűjtsék össze. A Mosolygó Zsákok három színben, bárki számára ingyenesen elérhetőek a Tiszadada - Tiszabábolna partszakaszon. A sárgába kerül a műanyag és a fém, a zöldbe az üveg, a feketébe pedig a kommunális hulladék, de kizárólag csak az, mely az ártérben lapul. Az üres zsákok felvételi és leadási pontjai megtalálhatóak a PET Kupa weboldalán.

Az I. Bodrogi PET Kupa az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg.

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium