Június 14-től a Tisza-tavat tisztítják a PET Kalózok

Az immár hagyományosnak mondható Felső-Tiszai PET Kupa sorozatot idén a Tisza-tavi futammal bővíti a környezetvédelem iránt elkötelezett Természetfilm.hu Egyesület. A június 14. és 18. között zajló vízi rendezvény keretében a csapatok Tiszafüredtől Kisköréig eveznek saját építésű pillepalack hajóikon, hogy megtisztítsák a folyót és a tavat a felhalmozódott, főként pillepalack hulladéktól. A szervezők előzetesen tizenkét különösen szennyezett területet mértek fel, a csapatok főként ezeken a szakaszokon gyűjtik a hulladékot. A rendezvény az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg.

A Tisza-tó nagy vízfelülete, különleges élővilága, fejlett parti infrastruktúrája miatt ideális turisztikai célpont. Egy ilyen régióban kiemelten fontos, hogy ne zavarja semmi a kulturált időtöltést, pihenést. A PET Kalózok közel egy évtizedes munkájuk fontos elismerésének értékelték, amikor a Közép-Tiszai Vízügyi Igazgatóság felvetette egy Tisza-tavi rendezvény lehetőségét. A PET Kupa admiralitása évek óta szakmai együttműködésben dolgozik az országos és regionális vízügyi igazgatóságokkal, ennek is köszönhető, hogy megrendezésre kerül az I. Tisza-tavi PET Kupa. A rendezvényen 7 hajós csapat indul, őket egészíti ki a vízi kenus és a szárazföldi biciklis különítmény. A csapatokat a közösségi adománygyűjtésből épült, pillepalackokon lebegő hulladékgyűjtő hulladékhajó, az M.V. PETényi anyahajó kíséri.

A hulladékderbi, vagy ahogy sokan nevezik, a folyami flúgos futam a pillepalack hajók megépítésével indul. Ezt követően, vasárnap reggel Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója ünnepélyes megnyitó keretében indítja el a mezőnyt. A hajós akciót a Felső-Tiszai Búvár és Vízimentő Egyesület hajóegységei biztosítják. Az egyesület a PET Kupa 2013-as indulása óta ügyel a PET Kalózok épségére. A szervezők vasárnaptól mindhárom hulladékgyűjtő napra várják azokat a helybélieket, akik a szárazföldi gyűjtésben szívesen segítenének. A hulladékgyűjtéshez zsákokat és kesztyűket kapnak a résztvevők, a kerékpárokat a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum biztosítja. Az esemény szakmai partnere a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége és az NHSZ Tisza Nonprofit Kft., ennek köszönhetően az összegyűjtött hulladékok fele újrahasznosul és körforgásban marad.

Helyiek csatlakozását is várják!

Esténként ismeretterjesztő filmvetítés és előadások várják az érdeklődőket. A versenyt záró eredményhirdetésre és díjátadóra június 18-án 15 órától kerül sor. A PET Kalózok sok szeretettel várják az érdeklődőket!

Jelentkezés a szárazföldi kerékpáros különítménybe:

Ivánfi Csanád +36 20 206 9194, ivanfi.csanad(kukac)gmail.com

A verseny tervezett programja.
További részletek az I. Tisza-tavi PET Kupáról.
A Tisza-tó hulladékhelyzetéről szóló cikk.

Induló csapatok (hajók):

ÖkosaBB, KÖTIVIZIG, NHSZ, PETúnia, River-Bank, PET Vidra, Welovetiszato.hu és az M.V. PETényi anyahajó

Mit üzentek a többieknek, a hajóknak és a PET Kupa közösségnek? Az örömünket szeretnénk kifejezni, hogy újra egy jó közösségben, nemes célokért küzdhetünk! Kívánjuk mindenkinek, hogy legyen módjuk az életben részt is venni a PET Kupán, mert mindenképpen felejthetetlen élmény, annak ellenére, hogy a végére olyanok vagyunk, mint…..(mindenki gondoljon arra, amire akar 😊), hogy az anyánk sem ismer ránk!

PETúnia

Mit üzentek a többieknek, a hajóknak és a PET Kupa közösségnek? Mindenkinek örülünk, aki aggódik a föld jövőjéért, aki pedig tesz is érte azzal igazi szívbéli barátok vagyunk már most, így ismeretlenül is. Nagyon nagy gratula minden csapatnak, hogy vállalják a nehézségeket szárazon és vízen, és a főnökeiknek, hogy elengedik Őket a PET kupára!!! Hajrá PET kalózok! :)

ÖkosaBB

Milyen tervekkel készültök, álltok rajthoz? Hát milyennel nem: hajótervvel nem, mert azt ti készítettetek. Terveink szerint egyetlen szúnyogcsípést sem szedünk össze, nem égünk le a naptól, nem esünk vízbe, nem fáradunk el és nem éneklünk moldáv diszkóslágereket (ezt Adrián ígérte meg egyedül). Van B terv – a Plan B! – amely szerint nagyon igyekszünk PET palackot gyűjteni és minden mást, ami úszik a vízen (hód, horgász, másik PET hajó).

welovetiszato.hu

Mit üzentek a többieknek, a hajóknak és a PET Kupa közösségnek? Mindenki egyért, egy mindenkiért 😊 Mindenki egy tisztább világért és a tisztább világ mindenkiért...

PET Vidra

Valahogy nem érezzük magunkat eléggé versengőnek. Legalább is nem a hagyományos értelemben. Nem a többi csapatot akarjuk legyőzni, hanem egy szemléletet, ami már eddig is katasztrofális következmények sorozatát hozta el.

River-BANK

Részletes csapat bemutatkozók megtalálhatóak a PET Kupa Facebook oldalán.

Az I. Tisza-tavi PET Kupa az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg.

A PET Kupa eddigi eredményei: 78 hulladékhajó, 435.000 db palack összeszedése az ártérből, 35 tonna hulladéktól mentesült a Tisza, 403 szennyezett helyszín monitorozása, 50 megtisztítása.

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium