A 2016. júniusi tiszai hulladék monitoring eredményei

A PET Kupa az elmúlt években komoly fejlődésen ment keresztül, ami egyaránt köszönhető a lelkes szervezőcsapatnak, a sok önkéntesnek, a tiszai települések támogatásának, a hatóságok együttműködésének és a cégek szponzorációinak. Ebből is látszik, milyen sokan és sok módon támogatják a Tisza ügyét.

A IV. PET Kupa előtt most a Büchl Hungária Kft. és az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság támogatásának köszönhetően felmérést, monitorozást végezhettünk a Felső-Tisza kb. 80 kilométeres szakaszán, Szatmárcseke és Tiszaadony között.

A tiszai hulladékszennyezés problémája eléggé összetett, ennek most az okozatával, a keletkezett károk felmérésével foglalkoztunk, mert senki nem tudja mekkora szennyezésről, mennyi hulladékról beszélhetünk.

A Sonar Búvárcsoport szakmai vezetésével, a szatmárcsekei hajóraszállást követően elindultunk lefelé a Tiszán, s szakembereinket felváltva tettük ki és szedtük fel a folyó bal és jobb partján. Begyűjtöttünk előzetesen is információkat a szennyezettebb helyekről, emellett a helyismeret és az áradások mozgásai alapján próbáltunk a hulladékokra rábukkanni.

A hulladékmonitoringot egy mobil applikáció segítségével (Trash Out) végeztük, melybe a pontos helyszínek mellé fotókat és mennyiségi adatokat, megjegyzéseket vittünk fel. Ezt a programot bárki letöltheti és használhatja, így közösségileg is lokalizálhatóak a szennyezett helyszínek bárhol a világon.

A 3 napos akció során közel 30 darab szennyezett helyszínt sikerült bemérni és felvételezni, melyek többségét az idei PET Kupán szeretnénk kitisztítani. A legszennyezettebb helyszínen több ezer négyzetméteren állnak a palackok egy csodás kis ligeterdőben, ezt a helyszínt választottuk a PET Kupa előprogramjának, amikor is önkénteseinkkel összeszedjük a hulladékokat, szelektáljuk őket, és a használhatóakat pedig beépítjük a Kupán induló hajókba.

A Térségi Hulladék-gazdálkodási Nonprofit Kft. támogat minket, így a hulladékok hasznosítása és szállítása is megoldott. A Wessling Kft. kutatólaborjának segítségével pedig bevizsgálunk hulladékmintákat és megvizsgáljuk a mikroplasztikok problémakörét az érintett területeken.

A szennyezés érdekessége továbbá, hogy az óceáni szemétszigetek itt kezdődnek nálunk a kertek alatt, csak nem tudunk róla. Pedig amit itt megfogunk, vagy megelőzünk, az sosem jut bele a nagyobb élővizeinkbe és nem súlyosbítják az amúgy is aggasztó mikroplasztik kérdéskört.

A 2016. júniusi tiszai monitoring nem valósulhatott volna meg támogatók nélkül. Köszönjük!

Ajánlott cikkek