Kiállítás része lett a PET Kupa a Hulladék Akadémián

Az űrszeméttől a komposztálásig – minden, amit a hulladékról tudni érdemes
Gyakorlati megoldások egy új kiállításon, a Hulladék Akadémián

A hulladék az a téma, ami mindenkit érint és mindenkinek megvan róla a saját, határozott véleménye. Mégis naponta hozunk vásárlásaikkal olyan döntéseket, amelyek eredményeképpen púpos lesz otthon a kuka. A Hulladék Akadémia arra vállalkozik, hogy megtanítson bennünket a hulladék csökkentésére és ezáltal javuljon hazánk ökológiai lábnyoma. A nagyszabású környezetvédelmi kiállítás és kampány tippeket ad és megoldásokat tár a látogató elé, játékos és interaktív formában.

Számos közvélemény kutatás készült már a témában, melyek rámutatnak a kényes pontra: az emberek nagy része úgy tartja magáról, hogy szelektíven gyűjt és környezettudatos. Amikor azonban a dolgok mélyére nézünk, kiderül, hogy kevés gyakorlati alkalomból általánosítunk, és korántsem napi szintű rutinként szelektálunk. Az adatok azt mutatják, hogy a hulladékok 17%-a kerül szelektív gyűjtőbe és 67%-a hulladéklerakóra. Pedig évről-évre több lehetőségünk van hulladékaink megfelelő elhelyezésére, hiszen elindult a házhoz menő gyűjtés, várnak bennünket a hulladékudvarok, és épülnek az újrahasználati központok, az úgynevezett reuse centerek.

„A Hulladék Akadémia egy olyan hiánypótló kezdeményezés, amely rendkívül látványos és emberközeli módon világít rá korunk egyik legnagyobb problémájára. A színes és interaktív tárlat könnyen, érthetően és érzékelhetően mutatja be azokat a lehetőségeket, amelyeket kihasználva nap mint nap egyenként is hozzájárulhatunk a hulladékok keletkezésének megelőzéséhez. Ez egy “bölcs” kiállítás, melyet végigjárva megtanulhatunk hatékonyabban bánni a bennünket körülvevő értékekkel.” – mondta a kiállítás megnyitóján Búsi Lajos, a támogató OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság mb. főigazgató-helyettese.

„A legjobb hulladék, ami nem is keletkezik!” – hívja fel a figyelmünket a tárlaton az Ökokakas, aki az Akadémia házigazdájaként mindig jó tanácsokkal lát el minket. Most is igaza van, mert tényleg az a legjobb megoldás, ha egyszerűen csak kevesebb csomagolt terméket vásárolunk, s mindemellett még komposztálunk is! Ezzel és ügyes szelektálással egyharmadára csökkenthetnénk az otthoni hulladék mennyiségét. De hogyan komposztáljunk a hatodik emeleten és hogyan csökkentsük a csomagolóanyagok mennyiségét? A Hulladék Akadémián ezekre a kérdésekre is választ kapunk, hogy ezután bölcsebben sáfárkodjunk értékeinkkel.

A kiállításon történeti áttekintést láthatunk, megismerkedhetünk az emberiség és a hulladék történelmével, megtudhatjuk, hol vannak hazánkban is úszó szemétszigetek, kipróbálhatjuk milyen egy szelektív hulladék-válogatósoron dolgozni, és elcserélhetjük kanapénkat, elajándékozhatjuk felesleges tárgyainkat is. Ebbe a nagyszerű kiállításba kapcsolódott be a Pet Kupa koncepciója, helyet kapva a kezdeményezés bemutatására és egy kisebb installációval részt vállalva abban, hogy a gyakorlatba is bemutassuk, milyen hulladékokat vadászhat ki egy lelkes Pet Kalóz a szeretett folyóból vízi túrázás közepette. Újragondolt installációk, játékok és infografikák színesítik az élményt, amelyet szakmai tárlatvezetés tesz teljes egésszé.

Az ingyenes kiállítás első, budapesti állomása az ELTE Lágymányosi kampuszának aulájában várja az érdeklődőket február 19-ig, majd április végéig további 5 vidéki helyszínen tekinthető meg az ÖKO-Pack Kft. szervezésében, a Agrárminisztérium fenntartásában működő OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság támogatásával.

Az Akadémia megtekintése kb. 45-50 percet vesz igénybe, melyen ingyenes szakmai tárlatvezetést biztosítunk. Hívjuk és várjuk oktatási intézmények oktatóit, diákjait az Akadémia megtekintésére!

A kiállítás készítői
ÖKO-Pack Kft., Valyo Egyesület, Cellux Csoport
www.okopack.hu

Related Posts: