Összeállt a 3. tiszai PET hajó flotta

És a flotta szó ez esetben nem túlzás. 20 hajó, közel 100 fővel a fedélzetén indul el 2015 júliusában azért, hogy a Felső-Tisza-Vidékén, újrafelhasznált hulladékból készült hajókkal versenybe szálljon a PET Kupáért. Az idén 3. alkalommal megrendezett PET Kupa egy környezetvédelmi akció, hosszútávú folyami hajósverseny és televíziós filmforgatás egyben, amelyre idén először bárki jelentkezhetett. A nevezési idő lezárult, kialakult a mezőny.

Céges csapatok és támogatók

PETŐFI – vagy stílszerűbben a PETőfi. Erős, nagy PET hajó, amelyet az M2-n nemrégiben indult, fiataloknak szóló szórakoztató műsor, a PETŐFI Televízió stábja épít fel és visz el Vásárosnaménytól Cigándig. Műholdas internetkapcsolaton keresztül a hajó napi tudósításokat fog eljuttatni az érdeklődőkhöz, amelyeket a szeméthajón utazó televíziós stáb készít el.

PREZI – a hazai startup már eddig is több projekttel bizonyította, hogy fontosnak tartja a társadalmi szerepvállalást. Ezúttal saját PET hajót épít, és elhíresült mottójával “Ideas Matter” a zászlóján veszi ki a részét a Tisza megtisztításából. A PREZI csatlakozását a PET Kupához gondos felkészülés előzte meg, a cég megvizsgálta a kezdeményezés célkitűzéseit, és végül úgy döntött, hogy 2015-ben a Felső-Tisza-Vidékére is juttat a kreativitásából.

QUEEN ElizaPET – Az Index.hu hírportál klasszikus orrsudárral szerelt hajója, fedélzetén a tavalyi PET Kupán sokat próbált legénységgel, akik blogjukon rendszeres híradásokkal jelentkeznek a szennyezés ellen folytatott küzdelem frontvonaláról. A hajó építése annyira környezetbarát lesz, hogy a tavalyi PET hajó (PETanic) bizonyos darabjait is újra fel fogják használni.

PLANET ERROR – a Tilos Rádió csapata, amely környezetvédelmi kérdéseket feszeget minden második héten másfél órában. A zöld ügyekben elkötelezett műsorvezetői gárda, és több Tilosos alkotja majd azt a csapatot, ami rendszeres rádiós bejelentkezéseket is végrehajt a csapat saját PET hajójának fedélzetéről.

TERMÉSZETFILM FESZTIVÁL – a Gödöllői Természetfilm Fesztivál saját építésű fesztiválhajója, amely a parti megállók alkalmával lehetőséget teremt arra, hogy a folyó mentén élő emberek bepillantást nyerjenek a díjnyertes természetfilmekbe. Igen, filmvetítés lesz a Tisza parton!

KAJAK-KENU – Magyar Kajak-Kenu Szövetség – a hazai evezős sportok képviselői azon túl, hogy saját hajót indítanak, Vereczkei Ákos többszörös olimpiai bajnok kajakos személyében védnököt is adnak a rendezvénynek. Ákos a kezdetektől fogva nyomon követi a PET Kupa célkitűzéseit, és örömmel elvállalta, hogy idén a kezdeményezés nagykövete is legyen.

Tiszai PET Misszió – Méder Áron földkerülő szólóvitorlázó hajója, ami nem áll meg a 3. PET Kupa végállomásán (Cigánd), hanem tovább hajózik Belgrádig. A Tiszai PET Misszió célja, hogy PET hajón végighajózza a folyót, amely önmagában is nagy sportteljesítmény. Áron földkerülő szólóvitorlázóként már bebizonyította, hogy nem riad vissza a kihívásoktól. A tavalyi PET Mester ezen kívül megpróbálja feltérképezni, a Tisza mely szakaszain gyűlt fel a legtöbb műanyag szemét.

SchNECI – a Schneider Electric szigetszentmiklósi raktárának csapathajója, fedélzetén a cég vízisportok és környezetvédelem iránt elkötelezett csapatával. A cég mindennapi működése során is kiemelt figyelmet fordít a hulladék mennyiségének minimalizálására és szelektív gyűjtésére, a PET Kupán való szerepvállalásával pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy nem csak a saját háza táján mer szembenézni a hulladékkal.

Falvak és városok PET hajókon a Tiszáért

VÁSÁROSNAMÉNY – a PET hajók építésének színtere. Itt készült a 2014-es kupagyőztes Tisz(t)a PET. A hajót azóta a budapesti BOAT SHOW-n, a Felfedezők Napján és a Gödöllői Természetfilm Fesztiválon láthatták az érdeklődők. A város nem titkoltan a kupa megőrzéséért száll ringbe egy új hajóval, aminek építéséhez felhasználják majd az előző hajó bizonyos alkatrészeit.

ZSURK – az innovatív település fiataljai, akik eddig is tevékeny részt vállaltak a szervezésből, most egy kis hajóval kiveszik részüket a szemétszedésből. Zsurk már jóval a PET Kupa előtt is kitüntetett figyelmet szentelt a hulladékfelhasználásnak, és a szelektív hulladékgyűjtésnek, úgyhogy a Kupán való részvétel jól illik a település zöld arculatába.

CIGÁND – MeglePETés nevű hajójuk indítása egyértelmű kihívás a PET Flotta többi hajója számára, hiszen Cigándon élénk sportélet folyik, és nagyon erős a versenyszellem. Cigánd városa idén harmadszor fogja fogadni a PET Kupa befutó hajóit. Jelmondatuk, “Értékből lendület” arra sarkallta a város vezetőit, hogy kihirdessék: Cigánd a harmadik PET Kupán nem egyszerűen elindul, hanem egyenesen a PET Kupa megszerzésére tör.

További támogatók, partnerek

MESSER – A Messer Hungarogáz Kft. a parti rendezvények színvonalát növeli, tudományos ismeretterjesztő előadásokban magyarázza el a PET palack különleges tulajdonságait az érdeklődőknek, emellett “gázt ad” a hajók összeállításához és a rendezvénytől elmaradhatatlan palacksortűzhöz.

ÖKOPACK Nonprofit Kft. – a hulladék szelektív és kreatív újrafelhasználásában verhetetlen referenciákat felvonultató ÖKOPACK régóta nagy figyelmet fektet a felnövekvő generáció oktatására, és az ismeretterjesztésre. Az ÖKOPACK csapata a parti rendezvények színvonalának emelésében segít, és szakmai tapasztalatuk a garancia arra, hogy a PET hajósok által a Tiszából kiszedett szemét minden eddiginél hamarabb eltűnjön a partról, és a szelektív hulladékgyűjtőkbe kerüljön.

Családi csapatok, baráti társaságok, magánhajók

A városok és cégek zászlói alatt hajózó csapatokon kívül jópár egyéni kezdeményezés keretében épülő PET hajó is indul a 3. PET Kupán. Ezek listáját hamarosan közzétesszük.

Ajánlott cikkek