PET Kupa ősszel, azaz önkéntesek nélkül nem megy

Sokan gondolhatják, hogy a PET Kupa csak egy hét a nyárból, az év fennmaradó részében pedig minden PET Kalóz epedve várja a következő nyarat. Ezzel a cikkel szeretnénk rácáfolni, hogy ez nem igaz, és egyúttal köszönetet mondani az összetartó és bármikor hadra fogható önkénteseinknek. Legyen szó ismeretterjesztő játék kitalálásáról, poros raktárpakolásról vagy hideg (értsd tényleg hideg, 10 fokos) vízben PET-palack szedésről, mindig számíthatunk rájuk.

Szeptember második hétvégéjén lelkes önkénteseink Verőcét vették célba, ahol a PET Kupa és az InGreen magazin közös standdal vett részt az első Természetjáró Fesztiválon, a Magyar Természetjáró Szövetség meghívásának eleget téve. A szokásos kellékek, mint a PET Kupát bemutató kiállítás, valamint a tiszai papucsok, gumikacsák és műlábak mellett, ezúttal a kreatív PET Kalózoknak hála rengeteg ismeretterjesztő játékkal, palack szedéssel és vízi ágyúval vártuk az érdeklődőket. Felfedezve a helyszín mellett folyó patak állapotát, még egy spontán szemétszedést is szerveztünk – hiszen egy igazi PET Kalóznál mindig van TeSzedd-es zsák! Este fényképes beszámolót tartottunk az idei PET Kupáról, majd az esti buli után vasárnap ismét vártuk a standnál az érdeklődőket, amiben szerencsére nem volt hiány.

A fesztivál alapján és a fiatal korosztály érdeklődését és nyitottságát látva, na meg az energiát, ahogy cipő nem maradt szárazon a patakmeder tisztításánál, szeretnénk a jövőben az iskolás korosztályt megcélzó programokkal és játékokkal bővíteni a PET Kupa kiállítás anyagát, így bemutatva a pazarló fogyasztásból fakadó rossz környezeti állapotot és annak árnyoldalait. Az ősz folyamán már két iskolában tartottunk előadást a PET Kupáról.

A PET Kupa egyik előnye ugyanis az, hogy a természettől elszakadt életmódot folytató – főként városi – embereket nagyon intenzíven és mélyen megérintve szembesíti azokkal a negatív környezeti hatásokkal, amelyek a fogyasztói társadalomból fakadnak, és amelyek a kényelmes otthonokból nem látszanak. Ezt sajnos ismét volt lehetőségünk átélni a Bodrog mentén. Ha minél több ember látná a Bodrog és Tisza árterében uralkodó állapotot, ahol a hektáronként 1 tonna műanyaggal szennyezett területek sem ritkák, akkor talán a pazarló fogyasztást visszaszorítanák és az egyszer használatos műanyag dolgok vásárlását megfontolnák.

Október elején ugyanis a Zöld Kör felajánlásából PET Kupa önkéntesek egy hétvégét tölthettek a bodrogolaszi vízibázison. A kemencés kenyérlángos, borkóstoló, bográcsozás és jókedv ugyanakkor nem elég egy PET Kalóznak, nem nyugszik hulladékgyűjtés nélkül. A szombati napon kenuval tettük meg a körülbelül 6 km-es Bodrogolaszi-Sárospatak távot, és miután festői környezetben feltöltekeztünk a sárospataki várral szemben lévő halászcsárdában (ahol bizonyára meglepődtek a gumicsizmás és saras vendégek láttán), a visszaúton az ártérben helyenként kiszállva, előzetes monitoring nélkül, hatalmas kiterjedésű PET bányákba botlottunk. Miután 15 kalóz megtöltötte a kenukat zsákokkal, hungarocell táblákkal és egy kibelezett hűtőszekrénnyel, még mindig rengeteg szemét maradt az ártérben, így már tervezzük a visszatérést.

A PET Kupa 2018. őszi szakmai és ismeretterjesztő programjai

Az ősz szakmai programokban és nemzetközi kapcsolatépítésben sem szűkölködik, október elején a kijevi hulladékexpón jelent meg a PET Kupa, hogy az ukrajnai hulladékstratégia megvalósításáról tájékozódjon. Október 10-én Budapesten, a Wessling Tudásközpontjában, a cég mikroműanyag konferenciáján adtunk elő a Parányi Plasztiktalány program partnereként. Jóleső és megható volt látni, hogy a PET Kupát mindegyik előadó kiemelte a saját előadásában is, illetve többen ott helyben köszönetet mondtak a kezdeményezésnek.

A PET Kupa megjelenések a közeljövőben is folytatódnak, a következő helyeken találkozhatok PET Kalózokkal és szakembereinkkel:

  • 2018. október 18-19. III. Kerekasztal és ötletbörze a tiszta Tiszáért, Visk, Ukrajna
  • 2018. október 28. Zöldgömb fesztivál (PET Kupa stand és előadás Hankó Gergely PET Professzor részéről), Akvárium Klub, Budapest
  • 2018. november 10. Földtudományos Forgatag (PET Kupa stand és filmek), Magyar Természettudományi Múzeum, Budapest
  • 2018. novemberében Kárpátaljára, a szemétcunami forrásvidékére szervezünk terepbejárást és filmes forgatócsoportot.

Emellett természetesen már készülünk a jövő évi PET Kupára is, hamarosan jelentkezünk részletekkel és meglepetésekkel is! De addig is folyamatosan tájékoztatunk Titeket arról, hogy merre járunk és várjuk a fentiekhez hasonló megjelenésekre vonatkozó megkereséseket is!

Köszönjük a Magyar Természetjáró Szövetség meghívását és a Zöld Kör felajánlását!

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium