Négy hektáros Natura 2000-es ártéri terület tisztult meg a hulladékszőnyegtől

Legújabb akciónkban négy hektáros Natura 2000-es ártéri erdőterületet tisztítottunk meg a főként pillepalack hulladéktól. A Vásárosnamény és Tiszaszalka határában levő területen három nap alatt 1200 zsák szemetet gyűjtöttünk össze. A Kupa történetében először került bevetésre egy professzionális ipari bálázógép, amellyel 21 bálába préseltünk össze 12.000 palackot. Ezzel párhuzamosan a bejártuk a Felső-Tisza 70 folyamkilométeres szakaszát, hogy felmérjük az ottani hulladékhelyzetet és ezzel előkészítsük a nyári versenyt.

Köszönjük a Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatást és a Vízügyi Igazgatóságok szakmai segítségét, valamint a nélkülözhetetlen ÖNKÉNTESEK munkáját!!!

Íme az eredmények:

A kemény téli idő ellenére ötven önkéntes és vízügyi szakember dolgozott napokon keresztül a Tisza 678 és 679-es folyamkilométer közötti szakaszán, a Vásárosnamény és Tiszaszalka közötti területen, hogy felszámolják az ártérben felhalmozódott szennyeződést. A PET Kupa a nyári szemétszedő versenyen túl, év közben is szervez hulladékgyűjtő és terepfelmérő akciókat. Tapasztalataik alapján az ilyen típusú munkára a legalkalmasabb időszak, amikor még nincs zöld lombkorona és aljnövényzet a természetben, ezért is került sor ilyen korán a mostani bevetésre. A Tiszaszalka közelében levő ártéri erdő a Felső-Tiszán eddig legszennyezettebbnek bizonyult terület. A négy hektáros Natura 2000-es ártéri erdőterületen összesen 1200 zsák szemét gyűlt össze.

A PET Kupa hagyományaihoz híven a takarítás során a szelektív gyűjtés, a válogatás és a tömörítés az egyik fő szempont. A megtisztított területről a hasznosítható anyagok - a közszolgáltató segítségével - a hulladékhasznosítókhoz kerülnek. Az összegyűjtött és gondosan átválogatott hulladék fele újrahasznosításra alkalmas.

mondta el a tapasztalatokról Hankó Gergely, a PET Kupa hulladékgazdálkodási szakembere és projektvezetője

Ennek megfelelően a területen összesen 60 m3 hasznosítható hulladék gyűlt össze. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság jóvoltából egy ipari méretű bálázógép is bevetésre került. Ezzel 12.000 db újrahasznosítható pillepalackot sikerült összepréselni 21 bálába.

Előrelépés és újdonság a hulladékhelyzet felmérésének irányába, hogy a takarítás alatt lévő erdőben egy 10x25 méteres vizsgálati terület került kijelölésre. Itt a szakemberek megvizsgálták a terület szennyezettségét, a hulladékok összetételét és darabszámát. A felmérés eredményeitől a szakemberek azt várják, hogy összehasonlíthatóak lesznek a tengerparti és óceánparti eredményekkel, mert hasonló módszerrel zajlott a mérés.

Az erdőtakarítással párhuzamosan a PET Kupa szakemberei a Felső-Tisza 70 folyamkilométeres szakaszát térképezték fel újra, megvizsgálva az ottani szeméthelyzetet. Tapasztalatuk szerint ezen a részen az ártér egyes helyei állandó szennyezésnek vannak kitéve, míg mások megtisztulnak az áradások alkalmával. A Szatmárcseke és Tiszamogyorós közötti szakaszon frissítésre került az online térkép, augusztus elején ez alapján találják meg a PET Kupa versenyzői a hulladékszigeteket.

A projekt a Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósult meg. További közreműködők: Országos Vízügyi Főigazgatóság, Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Kft., Vásárosnamény Város Önkormányzata, K3&S Kft., Tisza Ortofém Kft.

Innovációs és Technológiai Minisztérium Országos Vízügyi Főigazagtóság NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazagtóság Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Kft.

Filmfelvételek, filmes bejátszások a helyszínről:

A felvételeket a Természetfilm.hu Egyesület csapata készítette.

A napi termés (kész bálák)

A napi termés.

Közzétette: Pet Kupa – 2018. február 24.

A bálázás

A bálázás.

Közzétette: Pet Kupa – 2018. február 24.

Bejelentkezés a ‘szalkai erdőből éles bevetésről


Bejelentkezés a ‘szalkai erdőből éles bevetésről.

Közzétette: Pet Kupa – 2018. február 24.

Élőben Gergelyiugornyáról a Rákóczi híd mellől, az előző napi zsákmány kiterítése

Élőben Gergelyiugornyáról a Rákóczi híd mellől, az előző napi zsákmány kiterítése. Ki jön vasárnap? Kéne egy elemes tejhabverő.

Közzétette: Pet Kupa – 2018. február 23.

Fotók: Konyha Miklós

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium

Ajánlott cikkek