Az idén is rekordot döntött a PET Kupa

16 hajóból álló PET armadánk elképesztő mennyiségű szemetet gyűjtött össze az V. PET Kupán. A mezőny idén a Tisza Dombrád – Tiszalök közötti szakaszát járta be, ártéri hulladékok után kutatva. A remek hangulatban, közös célért küzdő csapatoknak 8 tonnányi PET palackot és egyéb hulladékot sikerült bezsákolni. A mennyiség több mint fele, 4500 kilogramm leválogatott és újrahasznosításra alkalmas hulladék. A kezdeményezéshez csatlakozó bodrogi csapat 4 nap alatt 679 kilogrammal járult hozzá a sikerhez. A hulladék partra szállítását idén először, a PETényi Szemétevő Szeméthajó segítette.

A PET Kupa a versennyel a Tisza folyamatos Romániából, Ukrajnából és hazánkból a folyóba kerülő szennyezettségére kívánja felhívni a figyelmet. A távlati cél egy nemzetközi együttműködés az ismétlődő PET-palack áradat megállítására és a Tisza mellékfolyóinak kitisztítására. Az idei rekord teljesítmény köszönhető az előzetes hulladékmonitoringoknak, a rekordszámú hajónak és önkéntesnek, valamint a PETényi Szemétszedő Szeméthajó hathatós szemétszállító közreműködésének.

A verseny messzemenőkig beváltotta a hozzá fűzött reményeket a bodrogi takarítókülönítmény, a Zöld Kör és a kárpátaljai Papilio Természet- és Környezetvédelmi Egyesület csatlakozásával. Azt is hatalmas sikerként könyveltük el, hogy a szelektált hulladék jelentős része újrahasznosul. Jövőre még több párhuzamos környezettisztító akciót szeretnénk szervezni és segítenénk a szennyezés forrásánál.– mondta el Hankó Gergely a PET Kupa projektvezetője.

Az év eleji jeges árral érkező hulladékáradat nyomait hónapok óta takarítja a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG), de még így is rengeteg palack maradt a kalózok számára. A két szervezet közösen szervezte a Kupa előszedését, amikor is a vízügyes kollégák egy frekventált helyre vitték az önkénteseket, hogy ott szedjék meg a hajóépítéshez szükséges palackok egy részét.

A PET Kupa ötletgazdája, a Természetfilm.hu Egyesület elnöke és a PETényi Szemétevő Szeméthajó megálmodója, Molnár Attila Dávid elmondta:

"Ezalatt a kalandos, vidám, ugyanakkor fárasztó hét alatt a verseny 250 résztvevője összesen 140 köbméter, azaz 1000 zsáknyi hulladéktól tisztította meg a Tiszát"

A rengeteg, átválogatott és összetaposott szemét elszállításában és újrahasznosításában a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., a Térségi Hulladék-gazdálkodási Nonprofit Kft. és az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. volt a kalózok segítségére. Az esemény fő támogatója a Innovációs és Technológiai Minisztérium volt.

A PET Kupa életében újabb mérföldkövet jelentő első folyami mikroműanyag mérése is lezajlott a Wessling Hungary Kft. jóvoltából. Az eredményeket már nagyon várják a szervezők.

Eredmények állomások szerint

A hat állomás és a bodrogi szakasz megtisztításával összesen 7829 kilogramm, megközelítőleg 8 tonna hulladéktól lélegezhet fel most a Tisza. Dombrádon 1630 kg, Balsán 1100 kg, Ibrányban 1590 kg, Tokaj-Rakamaz állomáson 460 kg, Tiszalökön 2370 kg, míg a Bodrogon 679 kg szemetet tettek partra a kalózok, amit önkéntesek válogattak szét, tapostak össze (tömörítettek) és adtak át a hulladékgazdálkodóknak elszállításra. Ebből a mennyiségből előzetes számítások szerint 4500 kg újrahasznosul majd.

PETényi Szemétevő Szeméthajó

Anyahajónk hathatós segítségével reggeltől estig a hajó fedélzetén gyűlt össze a bezsákolt hulladék. A részletekről beszámol a hajónapló: http://petenyihajonaplo.blogspot.com

PEThajók rangsora

Az első helyezett tiszai PET hajó, Szilvi barátai névre hallgatott. Csapatuk 200 zsák szemetet, megközelítőleg 8000 palackot pecázott ki a folyóból, őket követte a Papilio. Utóbbi legénysége Kárpátaljáról érkezett és rendületlenül igyekezett a főként hazájukból érkező szennyeződést felszámolni. A harmadik helyen a Siemens önkéntes matrózai zárták a versenyt egész héten tartó töretlen lelkesedéssel.

Őket követték: FesztPet (Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő), Vízi Pandák (WWF), Nahukivus (NHKV), Aztakeservit, Petúnia, Csak Csajok, Meglepetés (Cigánd), PalacKajak, Amerikalózok, Tisza 2., Henkel, Power, PETényi (Szemétevő Szeméthajó)

Gratulálunk a résztvevőknek!

Köszönjük partnereinknek, támogatóinknak és önkénteseinknek, hogy 2017 nyarán is sokat tehettünk együtt a Tisza védelméért.

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium

Ajánlott cikkek