Sikerrel zárult a PET Kupát népszerűsítő kiállítás

A PET Kupa kiállítás megvalósulásával egy száz négyzetméteres installáció jött létre, mely hatásosan és a modern tudománykommunikáció eszközeivel adja át a tiszai hulladékszennyezés ismereteit és a szervezők erőfeszítéseit a látogatóknak. A bemutató az ÖKOINDUSTRIA 2015 Szakkiállításon debütált a Millenárison és kb. 5000 látogatónak mutatta be a PET Kupa történetét.
A kiállítás hátterét egy óriási tiszai infógrafika adja, ami bemutatja a Tiszát, annak értékeit és a szennyezés, illetve a PET Kupa tudnivalóit. Megismerkedhetünk az elmúlt 3 év kalózaival, és önkénteseivel. A bemutatott tárgyak pedig egytől-egyig a Tisza árteréből kerültek ki, a gyűjtéshez kapcsolódó takarítás során. Láthatunk itt gumikacsát, cipőket, hulladékkal egybenőtt növényeket és nem utolsó sorban a zsurki hulladékfalat: hulladékrégészeti expedíciónk során egy több száz kilós tiszai partfal metszetet hoztunk el Zsurk község határából, ami csurig van szeméttel és már egybenőtt magával a partfallal.

Az installáció megalkotásánál a kis ökológiai lábnyom alapvető szempont volt. Ezért a posztamenseket a Schneider Electric hulladék raklapmagasítóiból készítettük és ez adta a PET puffok alapanyagát is. A PET függöny és a puffok ülőfelülete pedig az FKF Zrt. Guinness-rekord kísérletéből származó palackokból készült, így a palackoknak ez már a harmadik felhasználása volt.

Kiállításunk célja a hazai vizek védelmének fontosságára felhívni a figyelmet, s mindeközben önkénteseket és cégeket verbuválni az évközi szemétszedésekre és a 2016-os PET Kupa versenyre.

A kiállítás megrendelhető a PET Kupa szervezőitől a petkupa@gmail.com címen.

A PET Kupa létrehozását a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság támogatta.

A National Geographic híradása a témában: http://www.ng.hu/Fold/2015/10/21/Hulladekregeszeti-expedicio-targyi-emlekei

Ajánlott cikkek